Sök
Stäng denna sökruta.

Slutsåld

Hampden Estate 2010 LROK Pure Single Jamaican Rum, Limited Edition

Smaknoter

Stil:

Smakrik och välbalanserad.

Doft:

Fruktig. Torkad banan, karamell, råsocker.

Smak:

Frisk. Eukalyptus, mynta, exotiska frukter, vanilj.

Eftersmak:

Long och silkeslen. Romkaka, lakrits, apelsinskal.

Säljstart

Torsdag 28 oktober, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41044-01

Alkoholhalt:

47%

Ursprung:

Typ:

Pure Single Jamaican Rum

Ålder:

11 år

Årgång:

2010

Råvara:

Melass

Vatten:

Vatten från källa på egendomen

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Extremt lång vildjäsning, tre veckor

Destillation:

100% Pot Still (double retort)

Fat:

Ex-bourbonfat

Distillery Marques:

LROK (Light Rum Owen Kelly)

Esterhalt:

Relativt hög; 334,7 gr/hlpa

Lagring:

11 år, tropisk lagring

Angels share:

Ca 8 % om året

Övrigt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

60 flaskor

PRIS

1 388 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.