Sök
Stäng denna sökruta.

Finlaggan Batch Strength - Koncentrerade och rökiga smaker från Islays sydkust

Sedan Sverigepremiären 2021 har Finlaggan Batch Strength blivit känd som en potent whisky med kraftfull smak för alla som älskar rejält med rök i glaset.

Grunden i Finlaggan Batch Strength 50% är hårt torvrökt malt. Efter minst fem års lagring på bourbonfat kryddas whiskyn med äldre årgångar för att uppnå exakt rätt balans. Att den sedan buteljeras på 50% innebär att den får en koncentration utöver det vanliga och att de intensiva smakerna bevaras – här går Finlaggan sin egen väg till skillnad från de största aktörerna i branschen som späder ner till 40 %. ”Batch strength 50%, gör att man kan justera alkoholhalten och avnjuta den efter eget tycke och smak, genom att tillsätta ett par droppar vatten.” tipsar Thomas Kuuttanen, Master Blender of the Year (2016).

Det koncentrerade och elegant rökosande resultatet har tagit svenska whiskyentusiaster med storm och fått omdömen som ”klockrent fynd” och ”en verklig muskelwhisky”. På kort tid har Finlaggan Batch Strength därmed blivit ett måste på whiskyhyllan i många svenska hem och ett uppskattat nytillskott i Systembolagets fasta sortiment.


En “Mystery Malt” med svensk smakprofil

Märket Finlaggan introducerades i början av 1990-talet av Brian Crook och hans då nystartade whiskybolag Vintage Malt Whisky Company. Med Finlaggan gick han i bräschen för så kallade ”Mystery Malts”, det vill säga whiskysorter som buteljeras utan att ursprungsdestilleriet anges. För att inte konkurrera med destilleriets eget whiskysortiment finns en överenskommelse om att källan inte får avslöjas. Men så mycket är känt att destilleriet bakom Finlaggan ligger på sydkusten på Isle of Islay, den mytomspunna ön som blivit världsberömd för sin särskilt smakrika whisky.

Finlaggan Batch Strength är utvecklad specifikt för den svenska marknaden, som ett samarbete mellan Andrew Crook från Vintage Malt Whisky Company och Thomas Kuuttanen från Symposion.


Finlaggans rökiga historia

Finlaggan är namngivet efter Finlaggan Castle på nordöstra Islay. På medeltiden var slottet säte för klanen MacDonald som styrde över det vidsträckta öväldet ”Lordship of the Isles”.

Det sägs att MacDonald-klanen länge såg till att Islays whiskytillverkare slapp betala skatt, och även senare var det svårt för skatteindrivare att hålla uppsikt över whiskyproduktionen på den avlägsna ön. Det gjorde att man kunde torvtorka malten hårdare och längre utan att någon obehörig fick syn på rökpelaren från kölnan. Den rökiga Islaywhiskyn var ett faktum.

Av Finlaggan Castle finns idag bara ruiner kvar, men dess stolta namn lever vidare – inte minst genom kvalitetswhiskyn Finlaggan som blivit Vintage Malt Whisky Companys flaggskepp.

I lager

FINLAGGAN BATCH STRENGTH -ISLAY SINGLE MALT, 50%

Ytterligare produktinformation

Artnr:

518-01

Alkoholhalt:

50%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Råvara:

Mältat korn från Port Ellen Maltings. Hårt torvrökt till >40 ppm.

Fat:

Minst 5 års lagring på first fill bourbonfat av amerikansk vitek (Quercus alba)

Jäsning:

+50 timmar

Angels share:

Ca 2% om året

Övrigt:

Finlaggan är en så kallad ”Mystery Malt”. Det innebär att whiskyn buteljeras utan att destilleriets namn anges på etiketten. Ej kylfiltrerad.

PRIS

399 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk bärnsten.

Doft:

Söt torvrök med gammalt läder och havssälta.

Smak:

Maltsötma och medicinala toner, rökt bacon, lätt oljig, tjära och svartpeppar.

Eftersmak:

Lång och värmande, sotig, björkvedsaska.

Läs mer om Finlaggan Batch Strength

Recensioner

STOR RÖKBOLMANDE ISLAY

”Finlaggan är en rökwhisky med både kraft och stil som sitter helt rätt i svenska rökwhiskymunnar!” Ur startblocken knäckig savaräng, överallt torvrök. Efterhand stigande lägereldstoner som briserar i en brandrök-finish…”

91 poäng.

Henrik Aflodal, The Spirits News

KLOCKRENT FYND

Ett riktigt kraftpaket från klassiska Islay, och som sig bör rejält rökig. Snyggt hantverk med fin balans från start till mål där rökigheten ackompanjeras snyggt av torkade äpplen och aprikoser, vanilj, nötter och lite mogen citrus. Klockrent fynd.

Andreas Grube, Expressen

FÖRBLUFFANDE BRA

”Vrålande torv. Jättebra exempel på en whisky som är mer torvig än rökig.”

”Ingen whisky jag har provat hittills på bloggen har haft en bättre bang for your buck.”

90 poäng

David Tjeder, Tjeders Whisky

NU SNACKAR VI!

”Nu snackar vi! 50%, massor a rök, torv, frukt, mandelmassa, kryddighet, hav och sötma.”

”Detta är en verklig muskelwhisky, det måste vara en sydkust-Islay, den har allt man önskar sig av en stormpiskad rökbomb. Det är bara att kapitulera. Är detta det mest prisvärda på Systembolaget just nu? Ja kanske, det ska mycket till för att utmana.”

Hasse Nilsson, Allt om Whisky

Fler nyheter

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.