Sök
Stäng denna sökruta.

Hyllningswhiskyn Super Nikka

I år är det dubbla jubileum i Japan. Den japanska whiskyn fyller 100 år och Nikka-grundaren, Masataka Taketsurus egna destilleri fyller 90 år. Ska vi vara riktigt korrekta så gjordes det faktiskt whiskyliknande destillat redan innan Taketsuru återvände från Skottland för att 1924 färdigställa Japans första renodlade whiskydestilleri, Yamazaki, som Masataka Taketsuru konstruerade på uppdrag av affärsmannen Shinjiro Torii. Tio år senare kunde Taketsuru – som han tyckte – göra om och göra rätt, genom att flytta till nordön Hokkaido för att bygga Yoichi Distillery och grunda sitt eget bolag Nikka.

Masataka Taketsuru hyllas i dag som den japanska whiskyns fader och Nikka har verkligen satt sin grundare i första rummet med en lång rad hyllningsbuteljeringar. Taketsuru gick ur tiden 1979. Han hade levt ett långt, händelserikt och tidvis dramatiskt liv i whiskyns tjänst och bland annat förverkligat tre destillerier, Yamazaki, Yoichi och Miyagikyo.

Hans skotska hustru Rita gick ur tiden redan 1961. Masataka tog hennes bortgång hårt. Hon hade lojalt stått vid hans sida i deras gemensamma strävan att förverkliga whiskydrömmen. I historieskrivningen glöms hon ofta bort, men hon var i allra högsta grad delaktig. Nikka var ett gemensamt projekt. När hon gick bort blott 65 år gammal beslutade sig Masataka för att buteljera det bästa han kunde åstadkomma till hennes minne. Det blev Super Nikka.

Den buteljeringen är i dag en av den japanska whiskyns kronjuveler och troligen omöjlig att värdera om den skulle dyka upp. För att hedra sina båda grundare har Nikka skapat en hel serie i Taketsurus namn, och man har återupptagit Masatakas hyllning till Rita. Super Nikka är dock ingen replika av originalbuteljeringen, som ibland påpekas, utan blott en hyllning till Rita Cowan Taketsuru, som valde kärleken, följde med sin make och stod vid hans sida när Japan fick sina första destillerier.

I lager

Super Nikka, 43%

Säljstart

Fredag 1 mars, utvalda butiker samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

455-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Japan*

Typ:

Blended whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co

Destilleri:

Primärt grainwhisky (coffey grain) och maltwhisky (potstill) från Miyagikyo samt en mindre andel maltwhisky från Yoichi*

Fat:

Huvudsakligen nya fat av amerikansk ek samt ombyggda och omkolade ekfat. Mindre andel sherry- och bourbonfat.

* I Japan är det tillåtet att blanda in whisky från andra länder och fortfarande beteckna spriten som japansk whisky. Symposion kommunicerar dom för oss kända komponenterna i denna whisky. Det är endast Nikka som känner till det exakta receptet.

PRIS

545 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Kopparfärgad.

Doft:

Rund och fruktig doft med tydliga inslag av fat. Vanilj, sherry, nötter, aprikos, plommon och apelsin som kompletteras med kryddiga och blommiga toner av spiskummin, syrén och lavendel. Lätt rökton och en touch av läder.

Smak:

Söt och maltig med tydlig fatkaraktär. Honung, nötter, mandel, torkad frukt, lätt sälta och en blommig ton av viol. Torvröken framträder lite tydligare i smaken än i doften.

Eftersmak:

Mjuk och rund med fattoner, en del kryddiga inslag och en lätt touch av torv.

Recensioner

Ruggigt bra blend

”Fruktig och fräsch. Rejält med kola och vanilj. Otroligt inbjudande whisky. Liten strimma av lätt rök.”

Anders Bergström & Kent Thorn

whiskytower.se

Silvermedalj – Årets bästa Japanska whisky 2018

”En stor whisky på många sätt: doften är kraftig, smaken respektingivande och eftersmaken lång. Man hittar vanilj, choklad, fruktgodis, citrus och torkade fikon i ovanligt fin harmoni. En japansk modern klassiker. Betyg: 8,5/10”

Allt om Whiskys Stora Test: Årets bästa Whisky 2018

alltomwhisky.se

Man kan inte tro att det är en blend i glaset

”Super Nikka lika god som alltid.Man kan inte tro att det är en blend i glaset. Rund maltig mun med frukt och konfekt som går ut på krämig ek och finska pinnar. I refrängen vajar rågbröd ikapp med lite tropisk frukt.En väldigt trevlig vardagsjapan, borde stå i var mans barskåp. Och ja, den har förnyat förtroende hos mig.”

Henrik Alfodal

Whiskyspot

Internationella Utmärkelser

International Spirits Challenge: Gold Medal (15, 08), Silver Medal (19, 18, 16, 14, 13, 12, 10, 09)

World Whiskies Awards: Best Japanese Blend No Age Statement (15, 13)

 

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.