
Nya släpp från Springbank
Inget annat skotskt destilleri, skapar en liknande huggsexa som Springbank när det
Franska Compagnie des Indes är fullt ut specialiserade på att importera och buteljera högkvalitativ rom i små serier. Företaget grundades för drygt tio år sedan av Florent Beuchet, en passionerad romentusiast som upptäckte sin kärlek till rom när han arbetade som brand ambassador för ett franskt rommärke i New York.
Beuchet inspirerades av de ostindiska handelskompanierna som under 1600- och 1700-talen seglade världen över för att föra hem exklusiva varor till Europa. På samma sätt vill han i dag erbjuda rom av exceptionell kvalitet, med fokus på ursprung, transparens och autenticitet. Compagnie des Indes filosofi är tydlig: att bevara terroir och karaktär – inte maskera den.
Uppvuxen i en vinintresserad familj i Bourgogne förstår Beuchet vad terroir betyder för smaken – inte bara i vin, utan också i rom. Var sockerrören vuxit och hur klimatet påverkat lagringen är, tillsammans med jäsning, destillationsmetod och typ av ekfat direkt avgörande för slutresultatet. Därför är företaget också noga med att – så långt det är möjligt – redovisa fakta såsom ursprung, ålder, destilleri, lagringsförhållanden och fattyp.
Till den svenska marknaden har Florent Beuchet nu valt ut två unika fat: En Guyana-rom från 2013 som slutlagrats på dessertvinsfat från Monbazillac, samt en 17-årig Jamaicarom från ett mycket välkänt, men ej namngivet, destilleri.
Guyana, beläget på Sydamerikas nordkust, är känt för sin smakrika Demerara-rom, ofta lagrad på ekfat. I dag finns endast ett destilleri kvar i Guyana – Diamond Distillery – men här lever traditionen vidare med anor från 1700-talet, då det fanns fler än 300 destillerier i landet. Bland annat används fortfarande den legendariska Port Mourant-pannan, världens äldsta aktiva rompanna, konstruerad 1732.
Guyana Diamond 2013 är en kolonndestillerad rom baserad på melass. Den har lagrats tre år i tropiskt klimat vid destilleriet, följt av ytterligare åtta års lagring i Frankrike. Rommen är slutlagrad på ekfat som tidigare innehållit Monbazillac, ett sött vitt vin från trakten öster om Bordeaux.
Fatet är buteljerat exklusivt för Sverige och gav totalt 290 flaskor med naturlig fatstyrka på 63,1%.
Jamaica är ett av romvärldens mest ansedda ursprung och berömt för sin smakrika rom i klassisk brittisk stil. I det här fallet kommer buteljeringen från ett mycket välkänt, men icke namngivet destilleri.
Rommen har först lagrats fem år i tropiskt klimat, och därefter ytterligare tolv år i kontinentalt klimat i Frankrike. Totalt gav fatet 276 flaskor, buteljerade vid naturlig fatstyrka på 56,9 %. Hela fatet är reserverat för den svenska marknaden.
Inget annat skotskt destilleri, skapar en liknande huggsexa som Springbank när det
Det finns whiskysorter som gått till historien, som blivit stilbildare och föregångare
Nu har den fascinerande buteljeraren nere i Campbeltown öppnat dörrarna till lagerhusen
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.