Sök
Stäng denna sökruta.

Akvavit & Snaps​

Snaps och akvavit är en del av den svenska folksjälen och ett omistligt inslag i den skandinaviska gastronomin på samma sätt som vin är i den sydeuropeiska.

Ännu en god bit in på 1900-talet ingick snapsen i menypriset på restauranger och värdshus, lika självklart som dagens vattenglas. Många av de rätter som hör till den svenska matkulturen är nästan otänkbara utan en välkryddad snaps: sill, Janssons frestelse, kräftor, lax, ål, smörgåsmat av alla slag kräver dessa drycker.

Brännvin har genom århundradena tillskrivits undergörande effekter. Länge trodde man att brännvin var bra mot alla sjukdomar; kräfta, gikt, tandvärk, hjärtsvikt, nageltrång, åldrande och till och med alkoholism för att nämna några exempel.

När Sverige drabbades av pesten under 1500-talet fick Johan III nog och beordrade hovapotekare Simon Berchelt att blanda ihop en folkmedicin. Han använde sig inte bara av brännvin, utan även vin, kryddor och örter. Snapsen var född.

Trots att kunskapen är gammal var brännvin relativt ovanligt före 1500-talet. Det var en dyr storstadsdryck för välbeställda och blev en folkdryck först under 1600-talet. Den utbredda inhemska tillverkningen gjorde då att brännvin blev billigare än importerat vin.

Brännvinet fick ett enormt fäste i Sverige. Stockholm med sina 70 000 invånare hade mot slutet av 1700-talet 700 krogar med kungligt tillstånd att servera brännvin. Dessutom fanns uppskattningsvis 7 000 hembrännare. Dryckenskapen var mycket utbredd. De styrande hade i årtionden försökt begränsa drickandet och sedan Gustav III:s dagar då husbehovsbränningen förbjöds hade ett virrvarr av förbud och pålagor proklamerats. När diskussionen om brännvinets vara eller inte vara var som hetast utmynnade den 1922 i en folkomröstning om spritförbud. Nej-sidan vann med knappast möjliga marginal – 51 mot 49 procent.

Att etablerade märken som O.P. Anderson, Skåne, Hallands Fläder med flera vuxit sig så fast i folkdjupet beror till stor del på Systembolaget och det statliga tillverkningsmonopolet. Länge var Vin & Sprit Aktiebolaget de enda som tilläts tillverka och krydda brännvin. Sedan tillverkningsmonopolet upphörde 1995 har floran mångfaldigats och allt fler hantverksmässiga snapsar produceras numera i Sverige. 

Tillverkning

Från början var kryddat brännvin helt enkelt ett sätt att dölja finkelsmaken. Konsten att koka rent, klart och njutbart brännvin är egentligen ganska sentida.

Basen till akvavit och snaps är neutral sprit av spannmål, vilken smaksätts med örter och kryddor genom att antingen:

  • Destillera den neutrala spriten tillsammans med kryddorna för att skapa en djup, ren smak.
  • Låta kryddorna dra, macerera, i basspriten för att laka ur doft- och smakämnen ungefär som när man brygger te.
  • Tillverka ett extrakt (essens) av kryddor och örter som senare tillsätts i neutral sprit, ungefär som när man blandar saft.

Dom vanligaste smaksättarna till kryddat brännvin är kummin, dillfrön, fänkål och anis. Andra traditionella kryddningar är pors, malört, fläder, johannesört och citrus. 

Under senare år har det också utvecklats flera moderna smaksättningar som exempelvis citrongräs, chili, havtorn och citronmeliss.

Akvavit

Namnet akvavit kommer från latinets aqua vitae, som betyder livets vatten. Tillverkning sker i många olika länder och det förekommer olika stavningar exempelvis aquavit och aqvavit. 

Akvavit är en snaps, men snaps är inte nödvändigtvis akvavit. Akvavit är nämligen ett skyddat namn i EU, och måste ha en alkoholhalt på minst 37,5 procent. Därutöver måste kummin eller dill vara huvudsmaksättare. Andra kryddor är tillåtna som komplement, så länge dom inte tar överhanden. 

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.