Reggea-rom från Rum Nation

Reggea-rom från Rum Nation

1990 reste Fabio Rossi till Skottland för att sampla whisky och göra affärer med destillerierna. Han stod just i begrepp att grunda whiskyföretaget Wilson & Morgan och att ta över sin fars firma hemma i Treviso, där han mer eller mindre hade vuxit upp bland flaskorna i vinlagret. Med förvåning såg han att de lagerhus han besökte inte bara hade whisky. Inklämda bland det ena ädla whiskyfatet efter det andra låg några gamla romfat från forna brittiska kolonier. Det visade sig att de hade skickats till Skottland för att åldras långsamt i det kalla och fuktiga klimatet. Fabio Rossi fick prova dessa och blev djupt betagen. Några år senare bad han whiskylegendaren Silvano Samaroli om hjälp Samaroli blev en mentor och snart var den unge Rossi fulladdad med kunskap och startade Rum Nation.

Rum nation

Från början valde Rossi att fokusera på länder snarare än destillerier. Han ville övertyga marknaden om födelseplatsens betydelse och som passionerad frimärkssamlare valde han att förse etiketterna med frimärken från respektive land. En av Rum Nations hörnstenar är dubbellagring. De låter flytta fat från de heta klimaten för fortsatt lagring under helt andra omständigheter i Europa. Här kan romfaten få ligga i tiotals år för att sakta mogna till fulländning.

För några år sedan började Rum Nation buteljera potstilldestillerad-rom från Jamaica. Denna smakrika och estertunga Jamaicarom blev snabbt omtalad. Jamaica var länge under brittiskt herravälde och brittiska affärsmän slog sig ner i landet för att göra affärer med allt ifrån sockerrör till romtillverkning. Med sig tog de hemlandets destilleringskonst. Det vi i dag kallar den engelska romskolan är i hög grad påverkad av whiskytillverkningen och potstilldestillerad rom är betydligt vanligare på Jamaica än på andra platser i Karibien. På Jamaica produceras den mest smakrika av alla romsorter. Den brukar kallas ”high ester rum” på grund av den höga halten smakgivande estrar. Ofta tillsätts ”dunder”, en urgammal ”surmäsk” som får jäsa i övertäckta hålor ”dunderpits” i jorden.

För några år sedan började Rum Nation buteljera potstill-rom från Jamaica. Den smakrika och estertunga Jamaicaromen blev snabbt omtalad. Följ med till Jamaica och upplev en robust, aromatisk och kryddig Jamaicarom som rundas av med söta vinösa russintoner från dubbellagring på sherryfat.

Smaknoter

Jamaica
JAMAICA 5 YEAR OLD POT STILL RUM, 2019 RELEASE, 50%, Rum Nation

Säljstart: Fredag 5 juli, utvalda butiker + webblager
Artnr: 40563-01
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 50%
Typ: Engelska skolan, Pure Single Rum
Råvara: Melass
Destillation:Pot still
Ålder: 5 år
Fat: Karibisk lagring på ex Bourbonfat + 15–18 månaders kontinental lagring på second fill Olorosofat samt en mindre andel Pedro Ximenezfat
Sockerhalt: <3g/l, inget tillsatt socker
Antal flaskor till Sverige: 660 fl

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

KANYA – ASIENS BÄSTA WHISKY?
Läs mer

SPRINGBANKSLÄPP X 3
Läs mer

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08