National Rums of Jamaica

National Rums of Jamaica

Jamaica är hemlandet för några av världens mest ester-rika och mest fascinerande romsorter. Det till stora delar statliga bolaget National Rums of Jamaica (NRJ) har utvecklat en egen klassificering där mängden estrar anges som ”marks” på fatgavlarna. Förkortningarna är vägledning för blenders och buteljerare. Romstilarna delas in i lågesterstilen Common Cleans, den mest ester-rika Continental Flavors och däremellan Plummers och den kraftfullare Wedderburns.

I början av 1900-talet var Jamaica den största romproducenten i världen med ett hundratal destillerier. De brittiska kolonierna fick tidigt en omfattande handel med Europa och plantageägare hade en gigantisk blendingmarknad att tillgodose. I de brittiska kolonierna präglas romtillverkningen av brittisk destilleritradition. Destilleringen sker ofta i potstills, jäskaren är av trä och man skär destillaten på skotskt vis. Mest smakgivande är användningen av så kallad ”Dunder” en surmäsk som förvaras i jordhålor och som bidrar till en mycket hög esterbildning. I äldre tider var jamaicansk rom något av dåtidens Islaywhisky, en omistlig topdresser som gav kropp och karaktär åt mängder med blendsorter.

Long Pond Distillery

Long Pond ägs av NRJ. Destilleriet ligger i Trelawnyregionen vid sockerplantagen Vale Royal. Under andra världskriget kom Long Pond under Seagrams kontroll och fick spela en mycket viktig roll för Captain Morgan. Destilleriet är utrustat med fem klassiska potstills och anses vara den esterrika Jamaicarommens mest stiltypiska representant. 2018 drabbades Long Pond av en förödande eldsvåda då 65 000 liter rom exploderade.

Vale Royal 12 Years Old 2006 VRW 62,5% 700 m

Vale Royal är en 12 årig rom lagrad på bourbonfat. Whiskyn har lagrats i tropiskt klimat på Jamaica med en angel share på mer än 60 %. Stilen är Wedderburn som anger att den har en hög esterhalt. Vale Royal var också namnet på ett äldre romdestilleri (stängt 1959) som Long Pond nu gjort en replika av.

Vale Royal 12 YO

VALE ROYAL 2006 VRW WEDDERBURN, 62,5%
National Rums of Jamaica LTD

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40611-01
Pris: 1 537 kr
Alkoholhalt: 62,5%
Ursprung: Long Pond Distillery, Trelawny, Jamaica
Typ: Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum
Råvara: Melass
Destillation: Pot Still, double retort
Destillerad: 2006
Buteljerad: 2018
Ålder: 12 års tropisk lagring (60% angels share)
Fat: Ex bourbon
Sockerhalt: Inget tillsatt socker
Totalt antal flaskor: 3 412 fl (11 fat)
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

KANYA – ASIENS BÄSTA WHISKY?
Läs mer

SPRINGBANKSLÄPP X 3
Läs mer

VÄLLAGRAD GRAINWHISKY OCH KAXIG HIGHLANDER
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08