National Rums of Jamaica

National Rums of Jamaica

National Rums of Jamaica LTD är ett joint venture som ägs av jamaicanska staten tillsammans med West Indies Rum Distillery och Demerara Distillers.

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas t.ex in i fyra kategorier utifrån mängden estrar, från lågesterstilen Common Cleans till den kraftfulla Continental Flavours.

kategorier jamaicarum

Estrar är kemiska föreningar som bildas när en organisk syra reagerar med en alkohol. De har ofta, men inte alltid, angenäm doft och smak. Lite förenklat skulle man kunna säga att ju mer estrar en rom innehåller, desto smakrikare blir den.

Ibland jämförs Jamaicarom med Islaywhisky. I det sammanhanget skulle man kanske kunna säga att estrar är för Jamaicas smakrika romsorter vad fenoler (brukar anges som ppm) är för Islays rökiga whiskies.

Emellanåt förekommer det även att Jamaicarom förses med så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som en gång i tiden skapades för att beskriva receptet, och därmed även smakprofilen, på romfat som skickades till blenders. För precis som ett bageri kan baka olika typer av bröd, så kan ett destilleri framställa olika romstilar. Receptens variabler är många; t.ex typ av melass, jästsort, jästid, jästemperatur, kolonn eller pot still, skärningspunkter, osv.

presentation

Long Pond Distillery

NRJ äger två destillerier på Jamaica, Clarendon Distillery och Long Pond Distillery, båda har en anrik historia. På Long Pond destillerades rom troligen redan före 1750. Destilleriet ligger i Trelawnyregionen och kom under andra världskriget under Seagrams kontroll. Long Pond kom att spela en mycket viktig roll i etableringen av världsmärket Captain Morgan. Destilleriet är utrustat med fem klassiska pot stills och anses vara den esterrika Jamaicarommens mest stiltypiska representant. 2018 drabbades Long Pond av en förödande eldsvåda då 65 000 liter rom exploderade.

Italienska buteljeraren Velier med den berömde Luca Gargano (mannen bakom romvärldens mest heltäckande klassificering, The Gargano Classification) har skapat ett fascinerande samarbete med NRJ. Luca Gargano, äger förmodligen världens största samling av äldre rom från försvunna jamaicanska destillerier. Med hjälp av dessa har NRJ nu återskapat buteljeringar i form av replikor. En sådan är Vale Royal. Ett destilleri som låg i samma region som Long Pond och som stängdes 1959.

Vale Royal 12 Years Old 2006 VRW 62,5% 700 m

Vale Royal är en 12-årig rom lagrad på bourbonfat i tropiskt klimat på Jamaica med en angel share på mer än 60%. Stilen är Wedderburn som anger att den har en hög esterhalt.

Denna buteljering är en replika av Vale Royals Distillery Mark VRW som innehöll 150-250 gr estrar per 100 liter ren alkohol. Rommen är destillerad på Long Pond Distillery.

Vale Royal 12 YO

FÅTAL KVAR
VALE ROYAL 2006 VRW WEDDERBURN, 62,5%
National Rums of Jamaica LTD

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40611-01
Pris: 1 537 kr
Alkoholhalt: 62,5%
Ursprung: Long Pond Distillery, Trelawny, Jamaica
Typ: Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum
Råvara: Melass
Destillation: Pot Still, double retort
Destillerad: 2006
Buteljerad: 2018
Ålder: 12 års tropisk lagring (60% angels share)
Fat: Ex bourbon
Sockerhalt: Inget tillsatt socker
Totalt antal flaskor: 3 412 fl (11 fat)
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Smaknoter

BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

 

 


Aktuellt och läsvärt

Trippel från Benromach – Sassicaia Wood Finish, 15-årig sherrybomb och nya Cask Strength Batch 1
Läs mer

Nikka levererar igen – Magnifik 12-årig blend och Single Malts från både Yoichi och Miyagikyo
Läs mer

MARS Shinshu Komagatake – Japansk höghöjdswhisky
Läs mer

Foursquare Patrimonio – Dubbellagrad Single Blended Rum från dreamteamet Gargano och Seale
Läs mer

Caol Ila på lyxigt vinfat – G&M levererar rökwhisky i högsta divisionen
Läs mer

Hej!

I samband med att den gamla personuppgiftslagen ersätts av en ny EU-förordning förändras kraven på hur företag får hantera personuppgifter. Därför behöver vi ditt samtycke för att du, även i fortsättningen, ska kunna läsa våra nyhetsbrev.

Jag samtycker till att Symposion AB behandlar personuppgifter på det sätt som beskrivs här.

MITT POSTNUMMER

Samtyckesformulär Ver. 1.1, 2018-10-29

Varje år medverkar vi vid ett stort antal mässor, provningar och andra arrangemang runt om i landet. Från Piteå i norr till Malmö i söder. Via vårt nyhetsbrev vill gärna uppmärksamma dig på när något är på gång i ditt närområde.

Postnummer Ver. 1.0, 2018-05-08

Symposion AB vill behandla personuppgifter om dig. Det vill vi göra för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig.

De personuppgifter vi behöver för att skicka nyhetsbrev, information och andra erbjudanden till dig är:
-Namn
-E-postadress
-Postnummer
-Uppgifter som vi får när du anmäler dig till nyhetsbrev och andra utskick

Återkallande av samtycke

Du har alltid rätt att enkelt kunna motsätta dig vår behandling av dina personuppgifter för marknadsföring. Du har därför alltid rätt att återkalla ditt samtycke beträffande vår rätt att behandla dina personuppgifter. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi inte längre att behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du återkallar ditt samtycke genom att klicka på avbeställningslänken längst ner i nyhetsbrevet.

Vår personuppgiftspolicy

Behandling av personuppgifter Ver 1.0, 2018-05-08