Sök
Stäng denna sökruta.

Smakbomber från Jamaica

Jamaicarommen är enligt många den häftigaste av alla karibiska romsorter. Hemligheterna bakom detta är flera, men till en del stavas de dunder, muck pits, estrar, långa jästider och potstilldestillering. 

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas in i fyra övergripande kategorier utifrån mängden estrar. Från lågesterstilen Common Cleans (80-150 gr/hlpa) via Plummers (150-200 gr/hlpa) och Wedderburns (200-300 gr/hlpa) till den mest esterrika Continental Flavoured (700-1600gr/hlpa).

Många av öns destillerier använder sig dessutom av så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som skapats för att beskriva det specifika romreceptet och därmed även smakprofilen. För precis som ett bageri kan baka olika typer av bröd, så kan ett destilleri framställa olika romstilar. Receptens variabler är många; t.ex typ av melass, jästsort, jästid, jästemperatur, kolonn eller pot still, skärningspunkter, osv.

I början av 1900-talet var Jamaica den största romproducenten i världen med ett hundratal destillerier. Idag finns endast det endast sex aktiva destillerier kvar; Hampden, Appleton, Innswood, Clarendon, Worthy Park och Long Pond.

Long Pond Distillery

National Rums of Jamaica LTD äger två destillerier på Jamaica, Clarendon och Long Pond, båda har en anrik historia.

På Long Pond destillerades rom troligen redan på 1750-talet. Destilleriet ligger i Trelawnyregionen på nordvästra Jamaica och kom under andra världskriget under Seagrams kontroll och har spelat en viktig roll i etableringen av världsmärket Captain Morgan.

Destilleriet är utrustat med fem klassiska potstills och anses, tillsammans med Hampden Estate, vara den esterrika Jamaicarommens mest stiltypiska representant.

Destillerimärket TECC betecknar rom med extremt hög esterhalt, 1500/1700 gr/hlpa och placerar den längst upp i högsta kategorin Continental Flavoured.

Elva års lagring i Jamaicas tropiska klimat medför stor avdunstning och en angels share som överstiger 57%.

SLUTSÅLD

Long Pond 2007, 11 Years Old TECC National Rums of Jamaica

Smaknoter

Smak:

Stor doft av mogna, näst intill övermogna, tropiska frukter; mango, banan, papaya. Bivax, mandel och choklad. När den får luftas kommer toner av tjära och exotiskt trä. Smaken är en attack av frukt, apelsin, kokos, exotiska kryddor, demerarasocker och örter. Eftersmaken påminner om röken från en rik och oljig Havannacigarr, kaffe och söt körsbärslikör

Artnr:

40616-01

Alkoholhalt:

62.5%

Ursprung:

Long Pond Distillery Trelawny

Typ:

Engelska skolan, Pure Single Rum

Producent:

National Rums of Jamaica

Buteljerad:

2018

Ålder:

11 år

Destillation:

Pot Still, Double Retort

Fat:

Ex Bourbon

Distillery Marques:

TECC (esterhalt: 1500/1700 gr per 100 liter ren alkohol)

Esterhalt:

Esterhalt: 1500/1700 gr per 100 liter ren alkohol

Lagring:

Continental Flavoured

Angels share:

>57% angel share

Totalt antal flaskor:

3325 fl. (11 fat)

Antal flaskor till Sverige:

102 fl.

PRIS

1 702 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Cambridge Distillery

Cambridge var ett destilleri som låg i samma region, Trelawny, som Long Pond och som stängdes 1947. Detta är en replika, destillerad på Long Pond Distillery, av rom som tillverkades vid Cambridge.

Destillerimärket STC♥E står för Simon Thompson Cambridge Estate och åsyftar rom med esterhalt på 550-700 gr/hlpa, vilket placerar den i högsta kategorin, Continental Flavoured.

Tretton års lagring i Jamaicas tropiska klimat medför stor avdunstning och en angels share på mer än 63%.

SLUTSÅLD

Cambridge 13 Years Old STCE National Rums of Jamaica

Smaknoter

Doft:

Doften bjuder på en fruktcocktail med ananas, mango, banan och vanilj. Med lite luftning framträder smörkola, mjölkchoklad, ceder och ek. Kraftfull, näst intill explosiv, smak av exotisk frukt, råsocker, vanilj, ingefära, kardemumma och cederträ. Lång och kryddig eftersmak med drag av söt vaniljkola och ekfat

Artnr:

40618-01

Alkoholhalt:

62.5%

Ursprung:

Trelawny,

Typ:

Engelska Skolan, Pure Single Rum

Producent:

National Rums of Jamaica

Destilleri:

Long Pond Distillery

Destillerad:

2005

Buteljerad:

2018

Ålder:

13 års

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot Still, Double Retort

Fat:

Ex Bourbon

Distillery Marques:

STCE (esterhalt: 550/700 gr per 100 liter ren alkohol)

Esterhalt:

Esterhalt: 550/700 gr per 100 liter ren alkohol

Lagring:

Tropisk lagring

Angels share:

>63% angel share

Övrigt:

Continental Flavoured

Totalt antal flaskor:

3648 fl. (11 fat)

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 771 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.