Sök
Stäng denna sökruta.

Dubbellagrad Guyana-rom från Rum Nation

Det italienska whiskymärket Wilson & Morgan har länge varit etablerat på marknaden. Bakom det står ett italienskt familjeföretag. I början av 90-talet besökte Fabio Rossi skotska lagerhus för att sampla whisky. Till sin förvåning fann han att en del whisky brokers hade gott om romfat inklämda bland whiskyfaten. Han fick prova några av dem och blev alldeles hänförd. Där och då föddes tanken på att skapa Rum Nation.

Fabio Rossi ägnade de kommande åren åt att lära sig om rom och när kunskaperna var på plats startade han Rum Nation. Enligt Fabio Rossis filosofi har Rum Nation två hörnpelare. Dels fokuserar man på ursprung snarare än destillerier. Ursprungstanken tog han från Skottlands whiskyregioner. Han var övertygad om platsens betydelse för smaken. Den andra hörnstenen är dubbellagring, det vill säga att man flyttar fat från ursprungsländerna till Europa för att få en långsammare mognad. Så är till exempel fallet med den 10-åriga rom från Guayana som nu lanseras på Systembolaget.

Slutsåld

British Guyana 10 YO, 56.4%

Säljstart:

Fredag 28 februari, utvalda butiker samt webblager

Artnr:

40306-01

Alkoholhalt:

56,4%

Ursprung:

Typ:

Engelska skolan, Single Domaine Rum

Buteljerad:

2019

Ålder:

10 år (ej solera)

Råvara:

Melass

Destillation:

Tre typer av pannor: French Savalle, Wooden Coffey, Double Wooden Pot

Fat:

Bourbonfat (4 år i tropiskt klimat), färska Oloroso Sherryfat (6 år kontinental lagring)

Övrigt:

<5g/l, inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

2715 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1002 fl.

PRIS

749 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Doft:

Vinösa toner från sherryfaten, kaffe, körsbär, apelsinskal, ekfatsvanilj, kryddor, en liten ton av läder och farinsocker.

Smak:

Stram, mycket vinös med tydliga tanniner, sherryinfluenser mörka bär och röda frukter. Där finns också färskpressad apelsin och toner av bränt socker.

Eftersmak:

Torr med mer tanniner, pepprig med en lång avslutning där sherryn levererar.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Guyana

Guyana ligger på den sydamerikanska nordkusten med gräns mot Brasilien och Venezuela. Guyana-rom räknas till den brittiska skolan. Den mest kända stilen är så kallad Demerara-rom som är en smakrik kolonn- och potstilldestillerad rom. Trots namnet har den inget med Demerarasocker att göra. Det är i stället Demerarafloden som rinner genom landet som är ursprunget till namnet. Demerararom är mörk, sträv och smakrik.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.