Sök
Stäng denna sökruta.

Hampden Great House – Distillery Edition

Hampden Estate gör vad som brukar beskrivas som den mest esterrika av världens alla romsorter. Destilleriet ligger i Trelawny på nordvästra delen av Jamaica. Här har man odlat sockerrör sedan åtminstone 1753 och mycket är sig likt i det ålderdomliga destilleriet.

Den tunga och maffiga högester-rommen som Hampden är kända för görs uteslutande i potstills. Man använder sig av surmäsk, så kallad ”dunder”, där mäsk- och drankrester från föregående körningar sätts att jäsa om och om igen. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där de vilda jästcellerna huserar i jäskar, luft och väggar.

Hampden lyfter själva fram sina fem hörnpelare: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar någon rom.

Hampden ägs sedan 2009 av familjen Hussey som residerar i egendomens ståtligt vackra stora herrgårdsbyggnad från 1779. ”The Great House” har lånat sitt namn till en rom som normalt endast säljs på destilleriet, men som nu funnit sin väg till Europa genom Luca Garganos försorg.

Hampdens Master Distiller, Vivian Wisdom, har skapat Great House Distillery Edition genom att blanda två av destilleriets mest representativa marques; den extremt esterrika <>H (900-1000 gr/hlpa) och den något mer sansade OWH (40-80 gr/hlpa). Resultatet är en ytterst potent smakbomb på mäktiga 59%.

Slutsåld

The Hampden, Great House Distillery Edition, 59%

Säljstart:

Måndag 1 juni, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40739-01

Alkoholhalt:

59%

Ursprung:

Typ:

Engelska skolan, Pure Single Jamaican Rum

Ålder:

Anges ej

Råvara:

Melass

Vatten:

Från källa ca 4km söder om destilleriet

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Lång, 8-15 dagar

Destillation:

Pot Still, Double Retort

Fat:

Bourbonfat, 100% tropisk lagrad på Hampden Estate Distillery

Distillery Marques:

Blend av OWH (40-80 gr/hlpa) och H (900-1000 gr/hlpa)

Övrigt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

Ca 3 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

1 043 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Doft:

Stor och komplex doft av exotisk frukt (ananas, banan, passionsfrukt, kiwi), blommor, honung, citrus, kaffe, tobak, ek och honung. Med luftning framträder råsocker, choklad, vanilj och kokos.

Smak:

Mycket smakrik med inslag av vanilj, bränt socker, honung, aprikos, rosor och ek.

Eftersmak:

Lång, silkeslen och koncentrerad med inslag av vanilj, kokos, banan, kakao, tobak och kryddor.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.