Foursquare Plenipotenziario

”Blended at birth” är ovanligt i dryckesvärlden. Det innebär att man blandar olika destillat redan när spriten läggs på fat. Vanligen sker blandningen i efterhand när en master blender komponerar sina buteljeringar. Blended at Birth ger destillaten hela mognadstiden att giftas samman så att eventuella kantigheter slipas av. Ambitionen är att drycken på så sätt ska bli mer harmonisk och homogen.

Foursquare Plenipotenziario är sjätte releasen i samarbetet mellan Veliers Luca Gargano och Foursquares Richard Seale. Denna Barbados-rom är just Blended at Birth; en kombination av två destillat. Ett lätt och elegant kolonndestillat och ett kraftfullt och esterrikt potstilldestillat. Dessa har sedan gifts samman på gemensamma fat under 12 år. Rommen är 100% tropiskt lagrad på ex bourbonfat.

Slutsåld

Foursquare Plenipotenziario

Säljstart:

Torsdag 3 september, webblansering kl. 10:00

Artnr:

13004-01

Alkoholhalt:

60% – Barrel Proof

Ursprung:

St. Philip, Barbados

Typ:

Single Blended Rum

Destillerad:

2007

Buteljerad:

Oktober 2019

Ålder:

12 år, tropisk lagring

Råvara:

Melass

Vatten:

Demineraliserat vatten

Jäsning:

44 timmar i rostfria jäskar

Destillation:

Twin Column Coffey Still samt Double Retort Potstill

Fat:

Ex-bourbonfat, “blended at birth”

Angels share:

Ca 8% årligen

Övrigt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

6 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 699 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Kopparaktig, orange

Doft:

Mycket komplexa exotiska frukter, mango, banan, men även intensivt kryddig. I botten finns vitpeppar, stjärnanis och örter. Efter luftning kommer bourbonvanilj, chokladtoner och kanderad citrus, men även fina stråk av lakritstoner

Smak:

Koncentrerad och fyllig, lätt rökig och mycket kryddig. Cayenne, paprika, muskot, rosépeppar, senapspulver och anis. Där finns också stråk av cigarrök

Eftersmak:

Lång och silkesmjuk med toner av äpplen, plommon, kanderad frukt, annans, aprikos. I avslutningen kommer mineraltoner, valnöt och söt kanel

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.