Sök
Stäng denna sökruta.

Mäktig sherrywhisky från anrika Highland Park

Highland Park är ett av de allra främsta och mest unika av Skottlands destillerier. Att det gamla smugglarnästet långt ute på Orkneyöarna har tuffat på i nästan obruten drift sedan Gustav III:s dagar är en hisnande tanke i sig. Men mer unikt än destilleriets ålder är det mycket speciella läget långt ute till havs. Orkneyöarna stormpiskas nästan ständigt av saltregn från Atlanten, få träd kan växa i det utsatta klimatet och över hela ögruppen ligger en fin saltdimma. Hur detta påverkar whiskyn kan diskuteras men om något destilleri kan tala om en unik terroir så är det Highland Park.

 

En mer bidragande orsak till att Highland Park är en whisky som i hög grad smakar just Highland Park är att destilleriet alltjämt har den gamla golvmältningen i drift. Denna kostsamma, arbetskrävande mältningsmetod är numera en kuriositet i Skottland, men på Highland Park håller man envist fast vid den, åtminstone till betydande delar. Just golvmältningen i sig har förmodligen mindre betydelse. Desto viktigare är torven man bryter på torvmossen Hobbister Hill. Den är helt unik i sin sammansättning. På Orkney växer det inte lövträd, så torven är uppbyggd av stora mängder ljung och annan buskvegetation. Det gör att torvröken som torkar kornet får en annorlunda doft och karaktär som sätter sin speciella smak på whiskyn. Detta är förmodligen den enskilt viktigaste förklaringen till att Highland Park ofta skiljer sig från annan skotsk singelmalt.

 

Highland Park har kallats Nordsjöns Amarone. Liknelsen är förståelig. Highland Park har i hög grad varit ett sherrytungt destilleri som i stor utsträckning lagrat whisky på aktiva och fruktiga sherryfat. Så är det inte längre. Det stora intresset för Highland Parks whisky har tvingat destilleriet nedåt i åldrarna och till att använda billigare fat. Därför kan man med fog säga att Gordon & MacPhails, nyligen buteljerade (6:e augusti i år) First Filled Sherry Hogshead är en riktigt gammaldags, klassisk och unik Orkneywhisky med alla de kännetecken som gjorde gamla fina Highland Park till en världsstjärna.

Slutsåld

HIGHLAND PARK 2004 FIRST FILL SHERRY HOGSHEAD 16 YEARS OLD, 55,9%

Säljstart

Torsdag 29 oktober, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40766-01

Alkoholhalt:

55,9%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillerad:

21 juni 2004

Buteljerad:

6 augusti 2020

Ålder:

16 år

Fat:

First Fill Sherry Hogshead, Cask No. 14601306

Totalt antal flaskor:

261 fl.

Antal flaskor till Sverige:

260 fl.

PRIS

1 546 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Vinösa sherrytoner inbäddade i en varm kryddighet, bakad frukt och russin. Där finns även mjölkchoklad och rostad mandel.

Smak:

Mjuk och ändå kryddig, citrustoner, apelsinmarmelad, plommon med små inslag av hallon, svarta vinbär och kolad ek.

Eftersmak:

Fyllig, toner av rostad ek och sommarbär, mjölkchoklad och hasselnötter.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.