Sök
Stäng denna sökruta.

Lättgillad japansk kosmopolit

Japanska Mars har uppmärksammats flitigt under senare år och har bl a fått motta utmärkelserna Craft Producer of the Year* samt World’s Best Blended Malt**. I takt med att den nya japanska whiskyvågen vuxit sig allt starkare har även försäljningsframgångarna kommit. Men vägen till framgång har varit allt annat än spikrak.

Shinshu Distillery invigdes 1985, men tvingades stänga redan 1992 när den inhemska efterfrågan sjönk. Efter nära två decennier i malpåse fick japansk whisky ett nytt uppsving och destilleriet kunde åter öppna 2011. Till att börja med körde man endast produktion under några korta vintermånader, men numera produceras det nästintill året runt.

Shinshu ligger vid Kisobergen, mitt i prefekturen Nagano, och är Japans högst belägna (798 m ö.h.) destilleri. Klimatet kännetecknas av riklig nederbörd och stora temperaturvariationer med relativt varma somrar och kalla vintrar. Väderförhållandena, i kombination med genrös tillgång på vatten av god kvalitet, är viktiga anledningar till att destilleriet uppfördes just här.

Destilleriet använder sig av malt med fyra olika rökighetsnivåer; orökt, 3,5 ppm, 20 ppm och 50 ppm. Kapaciteten är blygsamma 90.000 liter om året, vilket t ex kan jämföras med pyttelilla skotska destilleriet Edradour, som länge kallades Skottlands minsta och hade en kapacitet på 130.000 liter innan det byggdes ut.

Ägarbolaget Hombo Shuzo investerar i omfattande och välbehövliga renoveringar av Shinshu. Bland annat har man installerat helt nya japanska kopparpannor, designade som replikor av de gamla som numera står placerade utanför destilleriet.

Mars Maltage Cosmo

Blended Malt-whiskyn ”Cosmo” möttes med stor uppskattning när den premiärvisades vid Tokyo International Bar Show 2015 och ingår sedan dess i Mars core range. Ett, av många, uppskattat komplement till de exklusiva specialbuteljeringar som annars brukar komma från Mars.

Namnet ”Cosmo” lär härröra från nocturnemotivet som avbildas på etiketten, där kosmos stjärnor lyser över siluetten av Shinshu Distillery och de mäktiga Kisobergen. Kanske kan man även tänka sig att den kosmopolitiska blenden av japansk och skotsk maltwhisky bidragit till namnet?

Whiskyn blandas vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender. Stilen är fyllig, rund, välbalanserad och lättgillad med en gnutta rök och tydlig fatkaraktär.

Slutsåld

Mars Maltage “Cosmo”, 43%

Ytterligare produktinformation

Artnr:

469-01

Alkoholhalt:

43%

Typ:

Blended Malt Whisky

Övrigt:

Blending sker vid Shinshu Distillery efter recept skapat av destilleriets Master Blender och whiskyn består av japansk maltwhisky från Mars samt särskilt utvald skotsk maltwhisky.

PRIS

699 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Kopparfärgad.

Doft:

Stor, fruktig, kryddig och maltig doft med inslag av rostade ekfat, plommon, aprikos, honung, vanilj, valnötter, ingefära, kanel, kakao och en liten touch av rök.

Smak:

Smakrik och maltig med tydlig fatsötma samt inslag av torkad frukt, nötter, choklad, honung och apelsin.

Eftersmak:

Lång och kryddig finish med angenäma fattoner. 

Recensioner

HÄRLIGA NYANSER AV CHOKLAD

”Fin balans och härliga nyanser av choklad, cederträ, kanel och lätt nötighet. En lätt slöja av rök bidrar med komplexitet utan att ta överhanden.”
-Andreas Grube, Expressen

MÅNGSIDIG MALTWHISKY MED KVALITET
”Läckert ekivok doft av citrus liknande lemon curd och/eller vingummi.” ”Behärskad lång smak som är eketeriskt böljande och komplex. Estrar och honung i starten, läder fyller på, mot slutet mixas tropisk frukt med söta fenoler (suveränt). Finalen varvar sötlakrits med torvslingor, samtidigt fruktkrämig med citrusmarmelad.” ” Något att sippa på i kupa eller svalka sig med i tumbler-glas över ett isblock. Mångsidig maltwhisky med kvalitet.” ”91/89p”
-Henrik Aflodal, The Spirit/Whisky News

Recensionen, i sin helhet, kan läsas här.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.