Sök
Stäng denna sökruta.

Ny laddning lyxwhisky från Gordon & MacPhail

Ingen annan buteljerare är i närheten av att kunna buteljera lika eftertraktade och exklusiva fat som Gordon & MacPhail. De välfyllda lagren i Elgin har byggts upp under fyra generationer och många skotska destillerier har, eller har haft, Gordon & MacPhail som sin förlängda arm till marknaden för singelmaltwhisky.

Mycket whisky och många destillerier hade varit borta om det inte vore för Gordon & MacPhail. Själva är Gordon & Macphail hemlighethetsfulla kring vad och hur många fat man har från olika åtråvärda destillerier. Men gång efter gång har de visat världen att man inte tvekat att buteljera de mest uppseendeväckande rariteter.

Nu är det dags igen. Destillerier som vi inte längre trodde existerade har fått förpackning och etikett i Gordon & MacPhails prestigeserie Private Collection, och i samma svep lanseras ädelwhisky från några absoluta favoritdestillerier i Connoisseurs Choice-serien.

 

Glenburgie 1990 Connoisseurs Choice

Glenburgie är ett mycket gammalt (210 år) destilleri som spelat en avgörande roll som supertank till världsberömda blendmärket Ballantines. Någon officiell buteljering har inte funnits förrän så sent som 2017. År 2004 mer eller mindre jämnades Glenburgie med marken och de nya ägarna byggde ett nytt stort destilleri på platsen.

Glenburgie är ett av de destillerier som familjen Urquhart alltid haft goda kontakter med och man har buteljerat många fat genom åren. I Connoisseurs Choice-serien lanseras nu en 29-årig Glenburgie, som legat på ett sherryfat sedan 1990.

SLUTSÅLD

Glenburgie 1990 Connoisseurs Choice

Säljstart:

Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40770-01

Alkoholhalt:

52%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Glenburgie Distillery

Destillerad:

11 september 1990

Buteljerad:

21 augusti 2020

Ålder:

29 år

Fat:

Refill Sherry Butt

Fatnummer:

9027801

Batch:

20/051

Totalt antal flaskor:

422 fl.

Antal flaskor till Sverige:

30 fl.

PRIS

7 996 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Syltade plommon och moreller tillsammans med rostade hasselnötter som följs av kanel, mörk choklad och en liten antydan av möbelpolish.

Smak:

Svartpeppar, apelsin, torkade banan, lönnsirap och paranötter.

Eftersmak:

Mer fylliga söta apelsiner och eleganta kryddiga toner.

Balblair 1995 Connoisseurs Choice

Balblair är ett urgammalt destilleri. Det grundades redan 1790 när Gustav III satt på tronen i Sverige. Enligt vissa källor hade man redan då bryggt och bränt lönnwhisky på samma plats i minst 50 år.

Destilleriet ligger långt upp i högländerna, nära kusten vid Moray Firth, strax nordväst om Glenmorangie. Trakten var länge otillgänglig och känd för sin utmärkta torv, bra korn och för mängder av illegala destillerier.

Balblair var länge en blendwhiskyfabrik som inte gjorde annat än att förse de stora blandningsföretagen med bulkwhisky som hämtades i tankbilar och kördes till de stora bolagens centrala lager. Många menar att Balblair är ett av de främsta destillerierna i Highland. Nu har Gordon & MacPhail lanserat en sherrystinn 25-åring i sin Connoisseurs Choice-serie.

SLUTSÅLD

BALBLAIR 1995 REFILL SHERRY HOGSHEAD CONNOISSEURS CHOICE, 25 YO, 56%

Säljstart:

Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40771-01

Alkoholhalt:

56%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Balblair Distillery

Destillerad:

19 juni, 1995

Buteljerad:

20 augusti, 2020

Ålder:

25 år

Årgång:

1995

Fat:

Refill Sherry Hogshead

Fatnummer:

1686

Batch:

20/058

Totalt antal flaskor:

106 fl.

Antal flaskor till Sverige:

36 fl.

PRIS

2767 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Syltade frukter tillsammans med småkakor och vanilj. Äpple, kanel och liten ton av rostad ek.

Smak:

Kryddig, anis, vitpeppar och farinsocker. Kryddnejlika, rostad mandel och mörk choklad.

Eftersmak:

Krämig och elegant med en kvardröjande ton av apelsinkola.

Glen Mhor 1966 Private Collection

Glen Mhor är borta sedan mer än 35 år. Nu är det länge sedan någon buteljering släpptes ut på marknaden och det har sagts att det sista fatet tömts. Så hade det förmodligen varit om det inte vore för Gordon & MacPhail. Glen Mhor låg i den gamla destilleristaden Inverness. I dag är destilleriet helt jämnat med marken och där det en gång destillerades whisky är det nu ett shoppingcentrum och en stor parkeringsplats.

Med Glen Mhor upphörde whiskytillverkningen i Inverness. Glen Mhor låg alldeles intill Caledonian Canal och tog sitt vatten ur Loch Ness. Glen Mhor hade ett gott rykte och blev som många andra nedlagda destillerier storvilt på samlarmarknaden. I dag är en flaska Glen Mhor en tidskapsel och ett stycke buteljerad whiskyhistoria.

SLUTSÅLD

GLEN MHOR 1966 REFILL SHERRY HOGSHEAD PRIVATE COLLECTION, 52 YO, 41%

Säljstart:

Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40761-01

Alkoholhalt:

41%

Producent:

Destillerad:

30 december 1966

Buteljerad:

28 november 2019

Ålder:

52 år

Fat:

Refill Sherry hogshead

Fatnummer:

4834

Totalt antal flaskor:

35 fl.

Antal flaskor till Sverige:

3 fl.

PRIS

65 256 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Mörk koppar.

Doft:

Söt citrus, päron, smörkola, kanel, mandel, marsipan och en typisk kustnära havskänsla.

Smak:

Djup och fyllig smak med toner av kaffe, plommonsylt, apelsinzest och körsbär.

Eftersmak:

Mältat korn, mörk choklad, torv och solmogen melon.

Dumbarton 1975 Private Collection

Laphroaig är ett av de klassiska röktemplen på Islays Sydkust, ett av ”The Kildalton Three” som destillerierna utmed Kildaltonstranden (Laphroaig, Ardbeg och Lagavulin) kallas. Laphroaig är ett av bara en handfull destillerier som fortfarande mältar sitt eget korn på två gammaldags maltgolv. Huvuddelen köps dock in från centrala mälteriet Port Ellen, enligt mycket gamla avtal. Laphroaig var ett av de destillerier som räddade Port Ellen genom att förbinda sig att köpa malt när anläggningen stod inför nedläggning på 1980-talet. Det är en tanke som i dag verkar osannolik när destillerier över hela världen står i kö för att få köpa rökmalt från Port Ellen.

Laphroaig gör en av världens mest robusta och distinkta whiskysorter. Råspriten som tas med ett ovanligt stort hjärta innehåller mängder med smakämnen, och brukar beskrivas som en av de mest ruffiga och ”brutala” av alla Skottlands destillerier.

SLUTSÅLD

DUMBARTON 1975 REFILL SHERRY HOGSHEAD PRIVATE COLLECTION, 45 YO, SINGLE GRAIN WHISKY, 44%

Säljstart:

Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40783-01

Alkoholhalt:

44%

Ursprung:

Producent:

Destillerad:

10 april 1975

Buteljerad:

12 augusti 2020

Ålder:

45 år

Fat:

Refill Sherry Hogshead

Fatnummer:

34200

Totalt antal flaskor:

93 fl.

Antal flaskor till Sverige:

9 fl.

PRIS

13 581 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Mjuk, mörk sirap och farinsocker i kombination med elegant vanilj och milda kryddor, kanel, ingefära och torkade fikon.

Smak:

Rostade mandlar, frukt, mjölkchoklad, varm äppelpaj och mogna plommon.

Eftersmak:

Lång och lätt oljig med kvardröjande kryddor och nötighet.

Inverleven 1990 Connoisseurs Choice

I Dumbartons stora grainwhiskyanläggning installerades också ett par potstills. Att ha ett inhouse maltwhiskydestilleri i grainfabrikerna blev långt senare en trend och i stort sett alla graindestillerier började göra egen maltwhisky. Inga av dessa blev dock särskilt lyckosamma, eller överlevde särskilt länge. I dag räknas dessa yttersta svårfångade maltwhiskydestillerier bland det mest exklusiva och svåraste man kan få tag på. De är Ladyburn, Glen Flagler, Ben Wyvis, Kinclaith, Ladyburn, Killyloch, samt föregångaren Inverleven.

Inverleven byggdes mitt på gränsen mellan Lowland och Highland, men har alltid räknats som en Lowlandwhisky. Inverleven var i drift fram till 1991 och stängdes och avrustades 2002. Då flyttades bland annat en Lomondpanna (den första i Skottland) till Bruichladdich där den nu är i full drift.

Gordon & MacPhail har nu buteljerat en 29-årig Inverleven i Connoisseurs Choice-serien.

SLUTSÅLD

INVERLEVEN 1990 REFILL BOURBON BARREL CONNOISSEURS CHOICE, 29 YO, 53,1%

Säljstart:

Torsdag 26 november, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40801-01

Alkoholhalt:

53.1%

Ursprung:

Producent:

Destillerad:

24 oktober 1990

Buteljerad:

20 augusti 2020

Ålder:

29år

Fat:

Refill Bourbon Barrel

Fatnummer:

500710

Totalt antal flaskor:

71 fl.

Antal flaskor till Sverige:

6 fl.

PRIS

8 923 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Kokos och mjölkchoklad, marshmallows, ananas, gröna äpplen och frisk fruktsorbet.

Smak:

Eleganta kryddor, svartpeppar, mältat korn, torkad banan tillsammans med anis och rostad ek.

Eftersmak:

Eleganta kryddor, svartpeppar, mältat korn, torkad banan tillsammans med anis och rostad ek.

Fler nyheter

Fler nyheter

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.