Sök
Stäng denna sökruta.

Nytt Springbanksläpp med fatstark Madeiralagring

Mars månad börjar bra för Springbankfans med inte mindre än tre lanseringar på Systembolaget. Det handlar om årliga allokeringen av tioåringarna från Hazelburn och Springbank. Därtill kommer även ett limited edition-släpp av fatstarka Springbank Madeira Wood 17 Years Old. Tillgången är, som vanligt när det gäller Springbank, mycket begränsad.

Springbank på Madeira

Madeira är ett världsberömt vin från självstyrande portugisiska ögruppen med samma namn långt ute i Atlanten, väster om Marocko och norr om Kanarieöarna. Madeira-vinet görs på liknande sätt som portvin, men hettas, under framställningen, upp för att förbättra lagringståligheten.

Madeira blev tidigt en exportsuccé, inte minst till Storbritannien. Trots det är Madeiralagrad whisky tämligen ovanlig. Det är betydligt vanligare med whisky som lagrats på portvins- och framförallt sherryfat.

Springbanks 17-åriga ”limited edition” är en trippellagrad whisky som först legat på rom- och bourbonfat i 14 år och som därefter fått en avslutande treårig lagring på Madeirafat. Kombinationen rom, bourbon och Madeira är, oss veterligen, unik och vi känner inte till någon annan whisky som lagrats på denna fatkombination.

Slutsåld

SPRINGBANK MADEIRA 17 YO CASK STRENGTH, 47,8%

Säljstart:

Torsdag 4 mars, webblansering kl. 10:00

Artnr:

11777-01

Alkoholhalt:

47,8%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillerad:

November 2002

Destillation:

Destillerad två och en halv gång

Buteljerad:

Oktober 2020

Ålder:

17 år

Malt:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Fat:

14 år på Bourbon- och Romfat följt av 3 år på Fresh Madeira Hogshead

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

9 200 fl.

Antal flaskor till Sverige:

611 fl.

PRIS

1 449 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk bärnsten.

Doft:

Söt och fruktig. Viol, karamell, smörkola, toner av fänkål, ingefära, jordgubbskompott, grapefrukt och citronsorbet. Självklart återfinns även de, för Springbank, så karaktäristiskt salta kusttonerna.

Smak:

De maritima tonerna blir tydligare. Sälta följs av lätt torvrök, kolakaka, karamelliserat socker samt kryddiga och örtiga toner av nymald svartpeppar och teblad.

Eftersmak:

Nötig, mjuk och lätt ekig. Toner av valnöt och pekan med en elegant torvighet i avslutningen. BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Springbanks klassiker är tillbaka

Springbank 10 Years Old och orökta trippeldestillerade Hazelburn 10 Years Old är två av flaggskeppen i Springbanks flotta. Många menar att just dessa två är de buteljeringar som bäst beskriver Springbanks stil och speciella karaktär.

Trots att det numera bara finns tre destillerier i Campbeltown betraktas staden fortfarande som en egen whiskyregion. Det har historiska förklaringar, men det går inte heller bortse från att whiskyn från Kintyrehalvön har en egen stil såsom den definieras av Springbank. Ska man beskriva Springbanks whisky med ett ord så är det ”robust”. Springbanks whisky är kryddig, smakrik och fulladdad med havsnära toner. Trots att man gör whisky enligt tre olika destilleringsmetoder, som ger tre var för sig helt olika smakprofiler: Springbank, Longrow och Hazelburn, så går den robusta stilen att känna igen i all Springbankwhisky. Man kan spekulera i vad detta Springbanks DNA kommer ifrån, men sådant som gammaldags golvmältning, kustnära lagring och lokalt odlade kornsorter har säkert sin betydelse.

Springbank 10 Years Old är den klassiska, lätt rökiga, Springbankwhiskyn som destillerats med vad som brukar beskrivas som två och en halv destillering, medan Hazelburn är helt orökt och genomgår trippeldestillering. Båda ingår i Springbanks core range och buteljeras återkommande. Den stora efterfrågan gör dock att de försvinner snabbt från hyllorna världen över. Springbank har svårt att täcka upp och tvingas därför allokera sina buteljeringar hårt.

Slutsåld

HAZELBURN 10 YO, 46%

Säljstart:

Tisdag 2 mars, utvalda butiker samt webblager

Artnr:

40894-01

Alkoholhalt:

46%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Trippeldestillerad

Ålder:

10 år

Malt:

Egenmältad, orökt malt

Fat:

100% Bourbonfat

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

Anges ej, men är alltid hårt allokerad

Antal flaskor till Sverige:

629 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Först kommer honung, vanilj och gräddkola, därefter följer fruktigare toner av bakade päron, äpplepaj och nougat.

Smak:

Mjuk och elegant med toner av vanilj, mjölkchoklad, honung och citrus.

Eftersmak:

Njutbara, krämiga, toner av choklad och vanilj.

Slutsåld

SPRINGBANK 10 YO, 46%

Säljstart:

Torsdag 4 mars, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40893-01

Alkoholhalt:

46%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Destillerad två och en halv gång

Årgång:

10 år

Malt:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Fat:

60% Bourbonfat, 40% Sherryfat

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

Anges ej, men är alltid hårt allokerad

Antal flaskor till Sverige:

539 fl.

PRIS

630 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Havsnära toner, torv, äpple, päron, apelsin, ljung och honung tillsammans med malt och vanilj.

Smak:

Komplex och robust med en lite oljig munkänsla. Maltig med stor kryddighet i välbalanserad kombination med generös frukt. Peppar, muskot, kanel, äpple och päron.

Eftersmak:

Sötsalt gräddkola och torv.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Springbank

Långt ner på Kintyrehalvön, i staden Campbeltown, ligger Springbank, som på många sätt är ett av Skottlands mest egensinniga destillerier. Campbeltown var en gång i tiden en så betydande whiskystad att den klassificerades som en egen whiskyregion. Detta beror dels på det isolerade geografiska läget, dels på att staden hade flera destillerier och var ett centrum för handel och utskeppning av whisky.

Under Campbeltowns storhetstid var fler än 20 destillerier i drift staden, vilket inte överträffades någonstans i Skottland. I dag är bara Springbank, med sitt systerdestilleri Glengyle och Glen Scotia kvar i Campbeltown.

Springbank är unikt på många sätt. Destilleriet ägs av samma familj sedan William Mitchell köpte det 1837. Familjeägda destillerier oberoende av storbolagen tillhör ovanligheterna. Själva destilleringen utförs genom ett mellanting av dubbel- och trippeldestillering, men man gör även traditionell dubbeldestillerad liksom trippeldestillerad whisky. Som det enda destilleriet i Skottland mältar man allt sitt, i hög grad lokalt odlat, korn på ett gammaldags maltgolv och man torkar malten över glödande torv. Springbank har alltid gått sin egen väg vid sidan av den övriga whiskyindustrin. Genom ålderdomliga metoder och stark självkänsla har man byggt upp varumärken som hyllas över hela världen.

Springbank har tre produktlinjer. Den klassiska Springbankwhiskyn, den helt orökta och trippeldestillerade Hazelburn och den hårt rökta och dubbeldestillerade Longrow. Både Hazelburn och Longrow är uppkallade efter nedlagda destillerier från Campbeltown.

Longrow

Sedan 1973 tillverkar Springbank en hårt rökt och dubbeldestillerad whisky i samma stil som Islaywhiskyn. Länge var Springbank i stort sett ensamma på fastlandet om att producera sådan whisky.

Longrow Distillery stängdes 1896 och köptes då av Springbank. I dag är det mesta rivet, bara några få rester finns kvar av det ursprungliga destilleriet, som låg där Springbank numera har sin parkering.

Springbanks utgåvor med den dubbeldestillerade och rökiga Longrowwhiskyn finns endast tillgänglig i begränsade volymer och är mycket eftertraktad.

Hazelburn

Hazelburn är Springbanks trippeldestillerade och helt orökta whisky. Redan på 1700-talet fanns ett destilleri med namnet Hazelburn i Campbeltown, men det Hazelburn som skulle bli det mest berömda och största destilleriet i staden byggdes 1846. Under sin storhetstid producerade Hazelburn nästan en miljon liter whisky årligen och hade nio stora lagerhus med plats för över 2 miljoner fat. Hazelburn köptes av Lagavulins ägarbolag Peter Mackie och Co och hann med att ha den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru som lärling under några månader innan det stängdes 1921.

Hazelburnwhiskyn från Springbank produceras bara under kortare perioder av året och finns därför endast tillgänglig i begränsade volymer.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.