Laphroaig

När det gäller Islaywhisky har få buteljerat så mycket och så genomgående högklassig whisky som Vintage Malt Whisky Company. Signaturserien Cooper’s Choice är svårslagen när det gäller antal singel casks från Islay, men Vintage Malt Whisky Company är även berömt för långa serier med intensiv rökwhisky som The Ileach och Finlaggan. Nu kommer två helt nya och rökstinna Single Cask-buteljeringar från Laphroaig och Caol Ila.

Laphroaig är ett av de klassiska röktemplen på Islays Sydkust, ett av ”The Kildalton Three” som destillerierna utmed Kildaltonstranden (Laphroaig, Ardbeg och Lagavulin) kallas. Laphroaig är ett av bara en handfull destillerier som fortfarande mältar sitt eget korn på två gammaldags maltgolv. Huvuddelen köps dock in från centrala mälteriet Port Ellen, enligt mycket gamla avtal. Laphroaig var ett av de destillerier som räddade Port Ellen genom att förbinda sig att köpa malt när anläggningen stod inför nedläggning på 1980-talet. Det är en tanke som i dag verkar osannolik när destillerier över hela världen står i kö för att få köpa rökmalt från Port Ellen.

Laphroaig gör en av världens mest robusta och distinkta whiskysorter. Råspriten som tas med ett ovanligt stort hjärta innehåller mängder med smakämnen, och brukar beskrivas som en av de mest ruffiga och ”brutala” av alla Skottlands destillerier.

Få kvar

LAPHROAIG 2005, BOURBON CASK, 15 YO, 51%

Säljstart:

Tisdag 23 mars, utvalda butiker samt webblager (ca 5 butiker)

Artnr:

40917

Alkoholhalt:

51%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Laphroaig

Destillerad:

Mars 2005

Buteljerad:

2021

Ålder:

15 år

Fat:

Bourbonfat, Cask No. 800106 (single cask)

Totalt antal flaskor:

198 fl. (på etiketten anges felaktigt 210 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

198 fl.

PRIS

1 997 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

Medicinala toner, nytjärade rep, torv och havsluft.

Smak:

Torvig och jordig, oljig rök och maltsötma.

Eftersmak:

Lång och rökig, aska och pyrande torv.

Caol Ila

Islays jätte, Caol Ila, är den verkliga arbetshästen på ön. Inget annat destilleri producerar så mycket singelmalt till framförallt det stora ägarbolagets Diageos berömda blendsorter. Men volymerna räcker även till en lång rad singelmaltbuteljeringar, både i en egen åldersbestämd core range, men också i ganska stor utsträckning till oberoende buteljerare.

Flera av de mer eller mindre hemliga, så kallade mystery malts, har också Caol Ila som ursprung. I dag är man mer restriktiv med vem och vilka som får buteljera bolagets whiskyfat under namnet Caol Ila. I Vintage Malt Whisky Companys fall råder det ingen tvekan, samarbetet är mångårigt och respekten för varandra förefaller vara ömsesidig.

Caol Ila 2009 är en Single Cask-buteljering från ett Refill Sherry Hogshead som gav 289 flaskor. Samtliga har reserverats för Sverige

Slutsåld

CAOL ILA 2009, REFILL SHERRY HOGSHEAD, 11 YO, 53%

Säljstart:

Tisdag 23 mars, utvalda butiker samt webblager (ca 5 butiker)

Artnr:

40916

Alkoholhalt:

53%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Caol Ila

Destillerad:

Maj 2009

Buteljerad:

2021

Ålder:

11 år

Fat:

Refill Sherry Hogshead, Cask No. 308659 (single cask)

Totalt antal flaskor:

289 fl.

PRIS

898 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene

Doft:

Torvig, rök, grillat bacon och sherry

Smak:

Havstoner, ostron, flytande rök och söt sherry.

Eftersmak:

Lång, torvig med rök och kryddor.

Fler nyheter

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Vintage Malt Whisky Company

1992 startade Brian Crook Vintage Malt Whisky Company. Dessförinnan hade han arbetat vid destillerierna på Islay i över 20 år. Under många år var han exportchef på Bowmore och byggde då upp ett kontaktnät över hela världen. Vid slutet av 1980-talet var Brian Crook en av dem som introducerade rökig single malt på världsmarknaden och han såg mycket tidigt vilken potential whiskystilen hade. Medan många menade att rökig whisky inte gick att sälja som single malt bröt Brian Crook nya marker.

Han lyckades skriva avtal med destillerier på Islay och kunde snart bygga upp ett världsrykte kring sina varumärken Finlaggan, The Ileach och inte minst kring serien med single malt, Cooper’s Choice.

I dag driver sonen Andrew företaget i samma anda. Man exporterar till över 20 länder. Vintage Malts prestigeserie är Cooper’s Choice, under denna etikett buteljerar man exklusiv och intressant whisky från hela Skottland.

Isle Of Islay

Islay är den sydligaste av öarna i de inre Hebriderna. Islay ligger norr om Nordirland med Kintyrehalvön på det skotska fastlandet i öster. Norra delarna av Islay är bergiga och söder därom breder ljunghedarna ut sig. Ungefär en fjärdedel av öns yta utgörs av djupa svartblå torvmossar.

 

Längs Islays Sydkust ligger ”The Kildalton Three”, Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin. Fram till 1983 fanns också Port Ellen lite längre västerut utmed samma kust. Port Ellen är idag ett mälteri, men det finns långt gångna planer på att återuppliva destilleriet. Utmed norra kusten finns Bunnahabhain och Ardnahoe medan de västligaste destillerierna är Kilchoman och Bruichladdich. Till öns destillerier hör också Bowmore och det största Caol Ila.

 

Islay blev tidigt ett centrum för whiskyproduktion. Närheten till Irland gjorde att kunskap fanns på någon timmas båtfärd. Man talade dessutom gaeliska och kände stor samhörighet med Irland. Dessutom undgick Islay att omfattas av de första maltwhiskylagarna vilket gjorde att ön blev ett skatteparadis som lockade investerare från fastlandet. När myndigheterna senare försökte få kontroll över produktionen gjorde det avlägsna läget att kontrollanter i det längsta avstod från att inspektera skatteplikten. Det skyddade och tidvis skattebefriade läget innebar att destillatörerna inte behövde bekymra sig för risken att bli påkomna. Man kunde tryggt låta torven pyra i dagar och mätta kornet med massor av fenoler. Den kraftigt torvrökta whiskyn blev tidigt tradition på Islay och är så än i dag.

 

Islays whisky är den mest smakrika och robusta av all skotsk whisky. Port Ellen Maltings förser i stort sett samtliga öns destillerier med rökig malt. Flera av dem har dessutom gammaldags maltgolv och torvtorkar malten i kölnor med egen torv. Islaywhiskyn präglas i hög grad av en distinkt rökighet med toner av tjära, läder och torv. En stor del av whiskyn lagras på ön och påverkas dessutom av tångsälta och medicinala havstoner.

 

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.