Ron Abuelo XII Two Oaks - Dubbellagrad rom från Panama

Bland världens många romproducerande länder talas det allt oftare om Panama. Det lilla s-formade kanallandet som förenar  Mellanamerika med Sydamerika är ett av romvärlden mest fascinerande. Panama har liksom pressats upp som en barriär där två världshav möts. Det tropiska läget i mötet av två enorma hav har skapat ett unikt klimat, där fuktighet och värme är i det närmaste konstanta, nästan som i ett drivhus. I det unika klimatet får sockerrören en nästan linjär tillväxt och utvecklar en mycket hög sockerhalt.

Ron Abuelo grundades av Spanjoren Don José Varela Blanco 1908. I dag drivs romtillverkningen i tredje generationen och Ron Abuelo räknas till en av de allra främsta.

Sockerrörens kvalitet, en egenproducerad jäst ett aktivt fatarbete är hörnstenar för Ron Abuelo.

Abuelo Two Oaks är en tolvårig rom som lagrats i två olika sorters ekfat. Först på traditionella Tennesse whisky/bourbonfat, och därefter slutlagring på djuprostade fat av ny amerikansk vitek, Quercus alba. Dessa fat rostas i 60 minuter vid 180 grader, därefter höjs temperaturen till 220 grader och de då vidöppna porerna gör att rostningen tränger nästan en centimeter ner i fatväggarna. Djuprostad ny ek utvecklar mängder med smaker och ger den kolonndestillerade spriten en extra dimension med kaffe-, choklad-, rök- och vaniljtoner.

Få kvar

Ron Abuelo XII Two Oaks

Säljstart:

Tisdag 18 maj

Artnr:

11768-01

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Pesé, Herreera Province,

Typ:

Spanska skolan, Single Estate Rum

Ålder:

12 år

Råvara:

Melass och juice av sockerrör från egna odlingar på Hacienda San Isidro

Jäsning:

Ca 48 timmar

Destillation:

Kolonn

Fat:

Först lagrad på Bourbonfat, Finish på extra hårt rostad ny amerikansk ek

Sockerhalt:

24 g/l

Antal flaskor till Sverige:

2400

PRIS

575 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Mörk mahogny.

Doft:

Lätt rökig med en tydlig ekighet, följd av eleganta toner av vanilj, kaffe och rostad mandel.

Smak:

Intensivt ekiga toner med en ovanlig rökig sötma, kryddor, karamell och nymalet kaffe och gräddkola.

Eftersmak:

Lång och elegant.

Fler nyheter

Romlandet Panama

Det lilla kanallandet Panama anses ha ett av världens allra bästa klimat för sockerrörsodling. Närheten till de stora världshaven ger mycket hög luftfuktighet och temperaturen är närmast konstant. På slättlandet råder näst intill växthusklimat, vilket gör att sockerrören utvecklar den högsta sockerhalten i världen. Panamaromen räknas till den spanska skolan, lite lättare i smaken med eleganta toner av arrak och hög blommighet.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.