Sök
Stäng denna sökruta.

Sverigeunik sherrylagrad Macallan från G&M

Speymalt är Gordon & MacPhails berömda varumärke för Macallanwhisky. Mycket tidigt blev Gordon & MacPhail den samarbetspartner som Macallan fullt och fast litade på som buteljerare av sin singelmalt. Macallans egen affär handlade bara om blendwhisky. Gordon & MacPhail tecknade långtgående avtal om fatfyllning och byggde upp ett stort lager av Macallanwhisky.

Mustiga nästan svarta sherrylagringar blev tidigt ett signum för Macallan. I dag kan inte destilleriet upprätthålla sådana lagringar. Men Gordon & MacPhail kan fortfarande.

Vill man uppleva en klassisk Macallanwhisky i den gammaldags sherrytunga originalstilen så är en mahognymörk 17-årig Speymalt en svårslagen upplevelse. Whiskyn är en single cask-buteljering som är exklusiv för den svenska marknaden.

Slutsåld

SPEYMALT MACALLAN 2003 (17 YO), 1ST FILL SHERRY HOGSHEAD, SINGLE CASK, 57,1%

Säljstart:

Tisdag 25 maj

Artnr:

40955-01

Alkoholhalt:

57,1%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillerad:

2003

Buteljerad:

2021

Ålder:

17 år

Fat:

First Fill Sherry Hogshead

Jäst:

Cask No. 6702 (exklusivt för Sverige)

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad

Totalt antal flaskor:

265 fl.

Antal flaskor till Sverige:

263 fl.

PRIS

1 949 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Stor och komplex doft med inslag av sherryfat, nötter, torkad frukt och kryddor.

Smak:

Smakrik, kryddig och fruktigt med toner av citrusskal och rostad ek.

Eftersmak:

Lång och njutbar med rostade nötter och mörk choklad.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.