Sök
Stäng denna sökruta.

Trippelsläpp från Springbank

Longrow Peated

Longrow Peated är ett kraftfullt slagskepp i Springbanks armada. Det började som ett experiment när Springbank försökte sig på att tillverka hårt rökt malt i sin kölna i Campbeltown. Året var 1973 och man sparade inte på Kintyretorven, utan torkade malten längre och hårdare än tidens Islaywhisky.

Det som var tänkt som ett försök och främst att ha för att sälja till blandningsindustrin blev långt senare en succé. Springbanks första rökta singelmalt lanserades 1985. För att särskilja den från annan Springbankwhisky uppkallade man den efter ett nedlagt granndestilleri. Longrow blev en föregångare för rökig fastlandswhisky och buteljeras numera återkommande i flera varianter som alla har sin grund i klassiska Longrow Peated.

Stilen är robust, nästan lite sotig och bjuder på en unik kryddighet som bara finns hos denna rökiga juvel i Springbanks Campbeltownflotta.

Slutsåld

LONGROW PEATED, 46%

Säljstart:

Tisdag 25 maj, (ca 60st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

40937-01

Alkoholhalt:

46%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Dubbeldestillerad

Buteljerad:

2020

Ålder:

Anges ej

Malt:

Egenmältat, hårt rökt malt, ca 50–55 ppm. Torkas upp till 48 timmar.

Fat:

Anges ej

Jäsning:

72-110 timmar

Övrigt:

Anges ej

Totalt antal flaskor:

Anges ej, men är, som all whisky från Springbank, hårt allokerad.

Antal flaskor till Sverige:

3000 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Mycket krämig, vaniljsås. Röken utvecklas gradvis, grillad marshmallow, örter och frukt.

Smak:

Välbalanserad och krämigt fyllig med lätt medicinala toner. Röken kommer i vågor.

Eftersmak:

En kvardröjande behaglig rök.

Longrow Red Malbec

Longrow Red är en serie där den rökiga Longrowwhiskyn lagrats på rödvinsfat från olika håll i världen. Det som 2012 var ett experiment med en Cabernet Sauvignon-lagrad Longrow blev en sådan succé att man fortsatt att lansera den rökiga whiskyn i en rad olika rödvinslagringar. I dag är Longrow Red en del av Springbanks core range.

Årets buteljering har först lagrats på traditionella bourbonfat i sju år och därefter i tre år på Malbec-fat från De Toren Private Cellar i Sydafrikanska Stellenbosch. De Toren ligger precis i utkanten av Kapstaden och är en väl ansedd och prisbelönt vinproducent från det stora Stellenboschdistriktet.

Malbec är framförallt Argentinas stora druva där 75 % av världens Malbecviner produceras, men även Sydafrika har på senare år uppmärksammats för förstklassiga Malbecviner.

Slutsåld

LONGROW RED REFILL MALBEC 10 YO, 52,5% Refill Malbec Matured

Säljstart:

Tisdag 25 maj, utvalda butiker (ca 20st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

11720-01

Alkoholhalt:

52.5%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Dubbeldestillerad

Buteljerad:

December 2020

Ålder:

10 år

Malt:

Egenmältad, hårt rökt malt, ca 50-55 ppm

Fat:

7 års initial lagring på Bourbonfat följs av 3 års finish på refill Malbec-fat från sydafrikanska De Toren Private Cellars i Stellenbosch

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

10 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

658 fl.

PRIS

973 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djup bärnsten.

Doft:

Tydliga aromer av vaniljkola och butterscotch-kex med inslag av asfalt, syrliga rabarber och grapefrukt.

Smak:

Delikat rökig, balanserad med röda äpplen och mogna svarta körsbär. Nygräddade munkar, kanderad mandel och söta toner tillsammans med tobaksblad.

Eftersmak:

En askig, lite jordig avslutning med en smörig munkänsla av varm björkvedsglöd.

Springbank Local Barley

Springbank är Skottlands mest lokala destilleri. På grund av det avlägsna läget längst nere på Kintyrehalvön har man alltid fått klara sig själva. Vägen upp till de stora städerna var slingrande och lång och kornboden för Campbeltowns många destillerier fick bli det som fanns utanför knuten. Såväl torv som korn fanns i mängder och de lokala odlarna kunde tidvis försörja fler än 20 destillerier i staden.

De senare åren har Springbank hyllat denna tradition genom att buteljera Local Barley-utgåvor där kornet uteslutande kommer från en lokal odlare. Till den sjätte utgåvan i serien har man använt korn från Glencraig Farm där David Young i fjärde generationen odlar ekologiska grödor en knapp mil utanför Campbeltown, whiskyn har sedan lagrats på 100% olorosofat i tio år.

Slutsåld

SPRINGBANK 10 YO LOCAL BARLEY, 55,6%

Säljstart:

Tisdag 25 maj, utvalda butiker (ca 20st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

11166-01

Alkoholhalt:

55.6%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Juni 2010, destillerad två och en halv gång

Buteljerad:

December 2020

Ålder:

10 år

Kornsort:

Belgravia (från Glencraigs Farm på Kintyre-halvön)

Malt:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Fat:

100% Sherryfat

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

8 500 fl.

Antal flaskor till Sverige:

598 fl.

PRIS

1 097 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny

Doft:

Rik, fruktig och nötig med toner av russin, katrinplommon och en liten touch av mörk bitter choklad, espressokaffe och valnötter.

Smak:

Elegant och krämig, söt crème brulee, citrus och små toner av muskot.

Eftersmak:

I finalen kommer maraschino körsbär, kola och Springbanks typiska kustkänsla.

Utgåvor i Local Barley-serien

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Springbank

Långt ner på Kintyrehalvön, i staden Campbeltown, ligger Springbank, som på många sätt är ett av Skottlands mest egensinniga destillerier. Campbeltown var en gång i tiden en så betydande whiskystad att den klassificerades som en egen whiskyregion. Detta beror dels på det isolerade geografiska läget, dels på att staden hade flera destillerier och var ett centrum för handel och utskeppning av whisky.

Under Campbeltowns storhetstid var fler än 20 destillerier i drift staden, vilket inte överträffades någonstans i Skottland. I dag är bara Springbank, med sitt systerdestilleri Glengyle och Glen Scotia kvar i Campbeltown.

Springbank är unikt på många sätt. Destilleriet ägs av samma familj sedan William Mitchell köpte det 1837. Familjeägda destillerier oberoende av storbolagen tillhör ovanligheterna. Själva destilleringen utförs genom ett mellanting av dubbel- och trippeldestillering, men man gör även traditionell dubbeldestillerad liksom trippeldestillerad whisky. Som det enda destilleriet i Skottland mältar man allt sitt, i hög grad lokalt odlat, korn på ett gammaldags maltgolv och man torkar malten över glödande torv. Springbank har alltid gått sin egen väg vid sidan av den övriga whiskyindustrin. Genom ålderdomliga metoder och stark självkänsla har man byggt upp varumärken som hyllas över hela världen.

Springbank har tre produktlinjer. Den klassiska Springbankwhiskyn, den helt orökta och trippeldestillerade Hazelburn och den hårt rökta och dubbeldestillerade Longrow. Både Hazelburn och Longrow är uppkallade efter nedlagda destillerier från Campbeltown.

Longrow

Sedan 1973 tillverkar Springbank en hårt rökt och dubbeldestillerad whisky i samma stil som Islaywhiskyn. Länge var Springbank i stort sett ensamma på fastlandet om att producera sådan whisky.

Longrow Distillery stängdes 1896 och köptes då av Springbank. I dag är det mesta rivet, bara några få rester finns kvar av det ursprungliga destilleriet, som låg där Springbank numera har sin parkering.

Springbanks utgåvor med den dubbeldestillerade och rökiga Longrowwhiskyn finns endast tillgänglig i begränsade volymer och är mycket eftertraktad.

Hazelburn

Hazelburn är Springbanks trippeldestillerade och helt orökta whisky. Redan på 1700-talet fanns ett destilleri med namnet Hazelburn i Campbeltown, men det Hazelburn som skulle bli det mest berömda och största destilleriet i staden byggdes 1846. Under sin storhetstid producerade Hazelburn nästan en miljon liter whisky årligen och hade nio stora lagerhus med plats för över 2 miljoner fat. Hazelburn köptes av Lagavulins ägarbolag Peter Mackie och Co och hann med att ha den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru som lärling under några månader innan det stängdes 1921.

Hazelburnwhiskyn från Springbank produceras bara under kortare perioder av året och finns därför endast tillgänglig i begränsade volymer.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.