Sök
Stäng denna sökruta.

Rum Nation Jamaica Single Domaine Rum

– Sverigeunik buteljering av 7-årig Worthy Park

Rum Nation är romföretaget som uppstod mer eller mindre av en slump när italienaren Fabio Rossi från den oberoende buteljeringsfirman Wilson & Morgan besökte skotska lagerhus för att köpa whiskyfat. Han fick då syn på romfat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att mogna långsammare i det kalla och fuktiga klimatet. Fabio Rossi fick prova och insåg i samma stund att han måste starta en romimport.

I dag är Rum Nation en välkänd och välrenommerad buteljerare i romvärlden. Inledningsvis buteljerade man endast rom från det forna brittiska imperiet, men snart riktade Fabio Rossi sina blickar över hela världen.

Denna Limited Edition-buteljering av Rum Nation Jamaica Single Domaine Rum kommer från destilleriet Worthy Park och fått fyra års inledande tropisk lagring för att sedan slutlagras kontinentalt under tre år. Buteljeringen släpps endast på den svenska marknaden.

Slutsåld

Jamaica 7 YO Pot Still, Cask Strength, Rum Nation, Limited Edition

Säljstart:

Tisdag 1 juni, utvalda butiker (ca 22st) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

11137-01

Alkoholhalt:

59%

Ursprung:

Worthy Park,

Typ:

Engelska skolan, Pure Jamaican Rum

Buteljerad:

2021

Ålder:

7 år

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot Still

Fat:

4 år tropisk lagring på exbourbonfat. Därefter 3 år i Europa på 2nd fill sherry- och ex-romfat

Esterhalt:

120–240

Lagring:

Tropisk och kontinental

Angels Share:

Ca 7% tropisk, ca 2% kontinental

Övrigt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

1386 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1382 fl

PRIS

699

Kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Smaknoter

Färg:

Gyllene

Doft:

Stor, kryddig doft med inslag av fat, nymalet kaffe, kokos, nejlika, vanilj och kanel. Där finns också citrus, ananas, russin och andra fruktiga toner bakom de typiska aromerna från den långsamma Jamaicajäsningen

Smak:

Smakrik, torr och kryddig med toner av peppar, kanel, vanilj, choklad och ekfat. Fruktiga inslag, utan att bli söt, av apelsin, citron och russin

Eftersmak:

Lång och kraftfull med en något parfymerad och kryddig avslutning. En kompromisslös rom med hög alkohol, intensitet och aromatisk styrka

Fler nyheter

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.