Sök
Stäng denna sökruta.

Två klassiska Springbank

Varje destilleri har en egen husstil. Det är en sanning med en viss modifikation eftersom den kan vara svår att upptäcka i den kakofoni av smakvarianter som många destillerier producerar. Även Springbank tillhör de destillerier som laborerar med fatlagringar och tillverkningsmetoder, men i Springbanks fall finns särdrag som gör att husstilen ändå blir tydlig. Springbank är alltid Springbank. Provar man en robust, kryddig och smakrik whisky med inslag av maritima toner och pepprighet är ofta Springbank en god gissning. Att Springbank har ett så markerat fingeravtryck har flera förklaringar. Det avlägsna läget långt nere vid kusten i Campbeltown hör säkert dit, lokala leverantörer av korn och råvaror borgar för en egen stil, liksom den egna uråldriga golvmältningen. Dessutom gör en säregen destilleringsprocess, som man i stort sett är ensamma om, att whiskyn får en egen stil. En hel del av Springbanks särart ligger också i traditionen. På Springbank moderniserar man inget i onödan, utan väljer att göra som man alltid har gjort. Vill man komma nära Springbanks hjärta och uppleva den unika Campbeltownstilen som tydligast ska man välja så alkoholstark whisky som möjligt, eftersom sådan whisky har de mest koncentrerade smakerna. Den bör också ha lagrats på traditionella fat och vara i en ålder där inte eken blivit alltför tydlig. En whisky som Springbank Cask Strength 12 Years Old blottlägger det kustnära, det kryddiga och robusta och alla de distinkta och maritima toner som är Springbank.

Detsamma kan sägas gälla för Hazelburn. Springbanks helt orökta och trippeldestillerade destillat låter oss komma nära destilleriets nyckelsmaker. Hazelburn 13 Years Old är en limiterad utgåva med en klassisk Springbankmix av 75 % bourbonfat och 25 % sherryfat.

Cask Strength 12 Years Old ingår i Springbanks core range och buteljeras vanligen en gång om året.

Slutsåld

SPRINGBANK 12 YO CASK STRENGTH, 55,4%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

11017-01

Alkoholhalt:

55.4%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destillation:

Destillerad 2,5 gånger

Buteljerad:

April 2021

Ålder:

12 år

Malt:

Egen golvmältning, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Fat:

50 % Bourbon, 50 % Sherry

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

Anges ej, men hårt allokerad

Antal flaskor till Sverige:

479 fl.

PRIS

799 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

Ett koncentrat av Springbanks husstil med karaktäristiska maritima och lätt jordiga smaker. Med tid utvecklas inslag av svartpeppar och en fruktig ton av torkad ananas.

Smak:

Oljig och krämig, söta toner som balanseras med sälta, vaniljkola, karamell och havssalt. Här finns också inslag av mjölkchoklad och honungskakor.

Eftersmak:

En försiktig rökighet tillsammans med havsnära toner, nybakat bröd, vanilj och apelsinzest.

Slutsåld

HAZELBURN 13 YO LIMITED EDITION, 48,6%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40968-01

Alkoholhalt:

48.6%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destillation:

Trippeldestillerad, juni 2007

Buteljerad:

April 2021

Ålder:

13 år

Malt:

Egen golvmältning, orökt malt

Fat:

75 % Bourbonfat, 25 % Sherryfat

Jäsning:

72-110 timmar

Övrigt:

Fri från färgämnen och ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

6 300 fl.

Antal flaskor till Sverige:

240 fl.

PRIS

874 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Mjuk, delikat och krämig, cheesecake, citrus med toner av vanilj och digestivekex.

Smak:

Fruktig, mogna persikor, röda äpplen, bourbonvanilj, honung, apelsinskal och små inslag av lakrits och anis.

Eftersmak:

Delikat med gröna toner, timotej, honung och dadlar.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.