Sök
Stäng denna sökruta.

Arvet från Mr George

George Urquharts betydelse för Gordon & MacPhail och för hela whiskyindustrin kan knappast överskattas. George Urquhart började arbeta i firman, tillsammas med sin far, 1933. När han startade sin bana var singelmaltwhisky närmast en marginalprodukt i dryckesbutikerna, när han gick ur tiden 2001 var maltwhisky en av världens mest älskade och hyllade spritsorter. Det är såklart en överdrift att säga att det endast är George Urquhart som står bakom den utvecklingen, men han var definitivt en av dem som ledde singelmaltens segertåg över världen. Michael Jackson, en av världens mest ansedda whiskyskribenter, beskrev George Urquharts livsgärning: ”I believe that single-malt whisky would simply not be available today were it not for the work of George Urquhart”.

Gordon & MacPhail hyllar nu arvet från ”The Father of Whisky” med en ny prestigeserie: Mr George Legacy.

Vart och ett av de fat som kommer att buteljeras under denna etikett bär George Urquharts stämpel. Det är han som valt ut dem, låtit fylla dem och givit dem en plats i lagren där de har fått ligga kvar för att skapa whiskyhistoria – den är här nu.

Den första utgåvan av Mr George Legacy är en 67-årig Glen Grant, destillerad på själva julafton 1953, lagrad på ett förstagångs sherryfat.

Slutsåld

GLEN GRANT 1953 1ST FILL SHERRY BUTT, MR GEORGE LEGACY, 67 YO, 59,4%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

11012-01

Alkoholhalt:

59.4%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Glen Grant Distillery

Destillerad:

Torsdag, Julafton, 24 december, 1953

Buteljerad:

Tisdag, 5 januari, 2021

Ålder:

67 år

Årgång:

1953

Fat:

First-fill Sherry Butt, Cask No. 4209

Totalt antal flaskor:

355 fl.

Antal flaskor till Sverige:

9 fl.

PRIS

62 950 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk mahogny.

Doft:

Mjuka aromer av bivax, syltade frukter och rostade hasselnötter, eleganta inslag av apelsinskal och ingefära.

Smak:

Mogna höstfrukter, plommon, svarta vinbär och lönnsirap med en liten ton av mynta.

Eftersmak:

Lång och mycket fruktig, delikat kryddig med lätt rök i avslutningen.

Fler nyheter

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.