Sök
Stäng denna sökruta.

Kvartett från Mars

Den japanska whiskyn upplever en våg av nya destilleriprojekt. För bara några decennier sedan fanns i stort sett endast ett par stora tillverkare, som kämpade i motvind mot minskade försäljningssiffror och mycket lite export. Den mesta whiskyn såldes i Japan. Några kända blendmärken existerade inte och tillverkarna var minst sagt i skuggan av den skotska whiskyn. Men när intresset för singelmaltwhisky tog fart kom snart blickarna att riktas mot Japan. Resten är som bekant historia. I dag anses Japan vara ett föregångsland. Priser och utmärkelser har haglat över den japanska whiskyn och exporten slår rekord för varje år. Japansk whisky håller helt enkelt världsklass. Detta sentida intresse har resulterat i en lång rad nya destilleriprojekt.

Ett av de bolag som satsat allra mest är Hombu Shuzo Co – ett bolag som påbörjade whiskytillverkning i Japan redan före Masataka Taketsuru och Yamazaki på 1920-talet. 2011 beslutade man att återstarta bergsdestilleriet Mars Shinshu som legat i malpåse sedan 1992, och för fem år sedan byggde man nya Mars Tsunuki i sydliga Kagoshima.

Varumärket Mars är i dag ett av den nya japanska whiskyvågens mest omtalade. Whiskyn produceras på traditionellt vis och man arbetar aktivt med att dra nytta av fördelarna som följer med lagringsmöjligheter vid höghöjdsdestilleriet Shinshu samt i de tropiska klimaten vid destilleriet i Kagoshima och vid lagringsfaciliteterna i Yakushima.

Tsunuki The First

Mars Tsunuki The First är den första whiskyn som till 100 % har producerats vid nya Tsunuki Distillery. Före 2016 användes anläggningen endast för lagring av whisky samt för framställning av lokala sprittypen schochu. Denna unika förstautgåva destillerades 2016/2017 och har lagrats på bourbonfat.

SLUTSÅLD

MARS TSUNUKI THE FIRST, SINGLE MALT JAPANESE WHISKY, 59%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40966-01

Alkoholhalt:

59%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Japanese Whisky

Producent:

Destillerad:

Buteljerad:

Vatten:

Mjukt vatten

Fat:

Jäsning:

93 timmar

Angels Share:

Ca 7 % årligen

Övrigt:

I princip 0 ppm, en liten del mycket lättrökt whisky har tillsatts

Totalt antal flaskor:

9 984 fl.

Antal flaskor till Sverige:

42 fl.

PRIS

2 145 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Guld.

Doft:

Citrus, vanilj och kryddor.

Smak:

Mjukt örtig med kryddiga toner.

Eftersmak:

Lång och pepprig.

Mars Maltage "Cosmo" Wine Cask Finish

“Cosmo” är en blended malt som slutlagrats ett år på vinfat och består av maltwhisky från höghöjdsdestilleriet Shinshu Distillery som destilleriets Master Blender gift samman med flera andra maltwhiskies.

Namnet ”Cosmo” sägs vara inspirerat av den storslagna vy som kan upplevas nattetid när kosmos stjärnor lyser över siluetten av Shinshu Distillery och de mäktiga Kisobergen.

FÅTAL KVAR

MARS MALTAGE COSMO WINE CASK FINISH, BLENDED MALT WHISKY, 43%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40965-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Typ:

Blended Malt Whisky

Producent:

Buteljerad:

2020

Ålder:

Anges ej, men inofficiellt talas det om ca 3–7 år

Råvara:

Mältat korn, lättrökt, ca 10 ppm

Jäsning:

90 timmar

Fat:

Nästan ett år på vinfat. Dessförinnan Bourbonfat, American White Oak & Sherryfat

Vatten:

Smältvatten från de ”japanska Alperna” vid destilleriet

Totalt antal flaskor:

12 300 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

1 145 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Fikon, torkad banan och aprikos-te. Kryddig och fruktig med vinösa toner.

Smak:

Mjuk och elegant, honung och farinsocker. Frisk och fruktig med japanska persikor och röda frukter.

Eftersmak:

Elegant med finstämda tanniner.

Mars Komagatake Yakushima Aging, Edition 2020

Komagatake är en av de högsta topparna i Kisobergen där Shinshudestilleriet ligger. Efter destillation transporteras whiskyn till Yakushima – den sydligaste av Osumiöarna långt söder om det egentliga Japans sydspets – där den lagrats i ett tropiskt klimat. Yakushima brukar beskrivas som ett japanskt Mallorca.

SLUTSÅLD

Mars Komagatake Yakushima Aging, Edition 2020, 53%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40967-01

Alkoholhalt:

53%

Typ:

Single Malt Japanese Whisky

Producent:

Buteljerad:

Ålder:

Anges ej på etiketten. Inofficiellt ca 3,5–4 år.

Vatten:

Mjukt vatten

Fat:

Bourbon Barrel, Sherry Hogshead, Remade American White Oak Puncheon

Lagring:

I Yakushima Aging Cellar

Råvara:

Mältat korn (cirka 5 ppm)

Angels Share:

1%

Totalt antal flaskor:

5 400 fl.

Antal flaskor till Sverige:

24 fl.

PRIS

1 975 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Komplex med apelsintoner.

Smak:

Krämig vanilj och mjuka torviga toner.

Eftersmak:

Gyllenbrun

Mars Tsunuki Peated

Mars Tsunuki Peated är den andra helt torvrökta utgåvan från Mars. Whiskyn började produceras 2016. 2020 års buteljering har fått en ännu kraftfullare rökighet. Vid Tsunuki Distillery pågår många experiment, inte minst när det gäller olika jäststammar och jäsningsmetoder.

SLUTSÅLD

MARS TSUNUKI PEATED, SINGLE MALT JAPANESE WHISKY, 50%

Säljstart:

Torsdag 26 augusti, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40964-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Japanese Whisky

Producent:

Destillerad:

2016-2017

Buteljerad:

2020

Ålder:

3–4 år

Vatten:

Mjukt vatten

Fat:

3–4 år på 1st och 2nd fill Bourbon barrels, Virgin Oak (American White Oak), Sherry Puncheon, Sherry Hogshead

Angels Share:

3-8%

Totalt antal flaskor:

14 600 fl.

Antal flaskor till Sverige:

90 fl.

PRIS

1 925 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Mjuk och torvig, honung, malt och äpple.

Smak:

Söt och torvig.

Eftersmak:

Maltsötma och smörig.

Fler nyheter

Whiskylandet Japan

Det finns egentligen få motsvarigheter till den japanska whiskyns framgångar de senaste decennierna. Från att ha varit en kuriositet och i princip obefintlig på den internationella marknaden har den japanska whiskyn formligen exploderat.

 

Inget annat land gör whisky som i så hög grad är influerad av den skotska. Orsaken till detta är den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru, som skickades till Skottland 1918 för att lära sig allt om whiskytillverkning. När han återvände fick han uppdraget att bygga Yamazaki, som blev Japans första whiskydestilleri och tio år därefter uppförde han också sitt eget destilleri Yoichi efter skotska förebilder. Båda dessa är flaggskepp hos storbolagen Suntory och Nikka.

 

Vid millennieskiftet såldes årligen färre än 5 000 flaskor japansk whisky i Europa. Några år senare ökade antalet till flera hundra tusen. Det som inledde trenden brukar tillskrivas Suntory som några år in på 2000-talet började marknadsföra alkoholsvaga Highball-drinkar. Whiskygroggen blev högsta mode i Japan. 2003 hade den Oscarsbelönade Hollywoodfilmen ”Lost in translation” premiär. Filmen handlar om filmstjärnan Bob Harris, som reser till Japan för att göra reklamfilmer åt Suntory. Plötsligt syntes japansk whisky över hela världen, och land efter land erövrades.

 

Till en början var det nyväckta intresset för japansk whisky mest internationellt. Detta skulle förändras i och med tv-serien ”Massan” som hade premiär 2014. Serien handlar om den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru och hans skotska fru Rita, om deras dröm att bygga Japans första whiskydestilleri och deras gemensamma svårigheter. Japan stod stilla när serien sändes och resultatet blev att barer, butiker och lagerhus tömdes på whisky.

 

Den japanska whiskyn håller genomgående hög kvalitet. Många menar att Japan är det kvalitetsmässigt ledande whiskylandet. Det kan såklart diskuteras, men det finns flera faktorer som gör den japanska whiskyn just japansk.

 

I Japan är whiskytillverkningen något av en vetenskap. Man går mycket noggrant tillväga och sätter en heder i att göra ett bra jobb och att vara en passionerad yrkesman. Den japanska synen på arbete präglar whiskytillverkningen. Man är extremt noga i alla delar av produktionen.

 

Japanska whiskytillverkare har inte lika bråttom som på andra håll i världen. Till exempel låter man ofta vörten i mäsktunnan sedimentera, den får alltså stå stilla och sjunka ner till botten för att därefter återföras till toppen till dess att vörten inte längre är grumlig. Den klara vörten gör att mängden bittra skalrester och garvämnen minskar, vilket ger en fruktigare och mjukare whisky.

 

Japanska destillerier samarbetar inte. I stället gör man all whisky i egna pannor. De stora destillerierna är utrustade med pannvarianter som ihop med olika jäststammar och rökighet producerar sprit med olika egenskaper. Det gör att masterblendern helt kan kontrollera sina egna recept.

 

Den japanska whiskyn har egentligen inte förrän nyligen kringgärdats av ett mer långtgående regelverk. Detta har både för och nackdelar, men i stället för att styras av en ålderssiffra och andra bestämmelser har de japanska destillatörerna helt kunnat fokusera på smak.

 

Går man tillbaka några decennier så använde japanska destillerier också en hel del så kallad Mizunara-ek, det vill säga en japansk variant av den asiatiska eken Quercus mongolica. Denna ekart utvecklar en hel del för skotsk whisky ovanliga smaker som exempelvis örnträ, sandelträ och rökelse. Ekfat av Quercus mongolica förekommer numera i mindre omfattning. De är oftare mer porösa och tenderar att läcka under lagringen, men också dyrare på grund av att trä- och möbelindustrin köper upp den ek som finns.

 

Ännu en betydande skillnad är att japanska coffey- och kolonnpannor sällan matas med mäsk av vete, som i Skottland, istället är majs bränslet i processen. Majs var vanligt i Skottland för 30–40 år sedan, men har i modern tid helt konkurrerats ut av det billigare vetet. En mäsk på majs ger en sötare och fruktigare sprit, vilket förklarar att många japanska blendwhiskysorter, som exempelvis “Nikka from the Barrel” upplevs som synnerligen mjuk och rund i smakerna.

 

Alla dessa, och säkert många fler faktorer, gör att japansk whisky, trots att den försöker vara skotsk, ändå får sin egen stil. Men lika lite som man kan förklara whiskyns mystik med teknikaliteter, lika lite kan man bortse från platsen, landet, klimatet och kulturen där den skapas. Japan är ett unikt land, så är dess whisky

 

Den japanska whiskyindustrin domineras av tre stora dryckesjättar. Suntory med destillerierna Hakushu och Yamazaki, Nikka med Miyagikyo och Yoichi samt Kirin Holdings med Fuji Gotemba. Dessa tre storbolag har betydande verksamheter inom flera områden. De äger dessutom skotska och amerikanska destillerier. Suntory är sedan uppköpet av Jim Beam den tredje största dryckeskoncernen i världen, och kontrollerar bland annat Laphroaig, Ardmore, Bowmore, Auchentoshan och Glen Garioch. Nikka äger å sin sida skotska Ben Nevis och andra japanska bolag äger destillerier som Tomatin.

 

Förutom dessa gigantiska bolag äger fler koncerner japanska destillerier och därtill finns många små entusiastdrivna destilleriprojekt. Man talar om en japansk Ji-whiskyvåg där Chichibus Ichiro Akuto är en föregångare. I dag finns ett 30-tal destillerier i Japan och flera nya varumärken och utgåvor har nått den internationella marknaden de senaste åren.  

Mars Shinshu och Mars Tsunuki (Hombu Shuzo)

Långt uppe i japanska Kisobergen, i den lilla byn Minyata, på nästan 800 meters höjd, ligger ett av världen högst belägna destillerier.

Shinshu grundades redan 1985 under den våg av whiskyintresse som då hade vuxit fram i Japan. Shinshu fick snart svårigheter och stängdes efter bara sju år.

Efter tio år hade intresset för den japanska whiskyn ökat igen och ägarbolaget Hombo Shuzo beslutade 2011 att åter sätta fyr under pannorna på Shinshu.

I dag satsar man fullt på whiskyn som säljs under varumärket Mars. Man tillverkar både i Shinshu och sedan 2015 på Tsunuki Distillery i sydliga Kagoshima. Produktionen vid Shinshus destillerier är i gång hela året, nya pannor installerades så sent som 2018 och whiskyn som buteljerats har fått ett mycket gott mottagande.

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.