Sök
Stäng denna sökruta.

Ny duo från Connoisseurs Choice

Anrika Gordon & MacPhail brukar kunna leverera riktigt trevliga buteljeringar i sin Connoisseurs Choice-serie. Nu är det dags igen och denna gång handlar det om en 18-årig Highland Park, lagrad på refill sherry-fat, och en 13-årig Caol Ila som fått tre års finish på Hermitage-fat.

Highland Park är ett destilleri lite vid sidan av andra destillerier. Om man ber whiskyentusiaster rangordna sina tio favoritdestillerier är Highland Park ett destilleri de ofta glömmer bort, sedan säger någon ”Highland Park då?” – ”javisst ja” – och så måste alla göra om sin tio-i-topplista.

Highland Park har sin egen stil och brukar med rätta kallas Nordsjöns Amarone. Highland Park lagras ofta på sherryfat, den får mycket smak av den egna, smått unika golvmältningen och inte minst genom lagringen på Orkneyöarna. Det hårda atlantklimatet med ändlösa saltregn och temperaturer jämna som ett kylskåp är en speciell miljö att lagra whisky. En starkt bidragande orsak till Highland Parks speciella still är golvmältningen och Orkney-torven från Hobbister Hill i närheten av destilleriet. På Orkney har vinden och de ständiga regnen gjort att det aldrig har vuxit mer än några sporadiska lövträd. De svepande kullarna är i stället täckta av ljung. I övriga Skottland har torven en helt annan sammansättning. Ljungtorven bidrar till att ge Highland Park sin speciella blommiga honungskaraktär, och pannskötarna har också för vana att slänga in några ljungknippen på den glödande torvbädden när malten torkas i kölnan.

Orkneyöarna är onekligen en speciell plats i whiskyvärlden, värd både ett och flera besök. Amerikanska Newsweek utsåg nyligen Orkneyöarna till en av tio platser man måste resa till i världen. Highland Park har dessutom en ytterst fascinerande historia med en närmast obruten drift sedan Gustaf den III:s dagar.

Highland Parks popularitet tycks ständigt öka och destilleriet har numera svårt att upprätthålla sina åldersbestämda buteljeringar. Som många gånger förr är Gordon & MacPhail räddningen. Nu släpper det anrika Elginföretaget en 18-årig buteljering av Highland Park i sin Connoisseurs Choice-serie.

Slutsåld

HIGHLAND PARK 2002 (18YO) REFILL SHERRY BUTT, CONNOISSEURS CHOICE, 58,1%

Säljstart:

Tisdag 21 september, utvalda butiker (ca 5 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

41022-01

Alkoholhalt:

58.1%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Highland Park

Destillerad:

Tisdag, 3 december, 2002

Buteljerad:

Måndag, 15 februari, 2021

Ålder:

18 år

Råvara:

Mältat korn, blandning av hårt rökt och orökt

Fat:

Refill Sherry Butt, Cask No. 6431

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

572 fl.

Antal flaskor till Sverige:

192 fl.

PRIS

1 790 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Julkryddor, dadlar, gräddkola, äpple, mörka plommon, gräddkola och rostad mandel.

Smak:

Syltad frukt, subtila toner av vitpeppar, lätt rök, moreller, körsbär och sultanrussin i rostad ek.

Eftersmak:

Ganska lång, kryddig med inslag av hallon och nötter.

Lyxvin möter Caol Ila

Säg Hermitage och vinkännare över hela världen får något saligt i blicken. Hermitage är en AOC i norra Rhône, egentligen är det inte mer än en granitkulle ovanför sluttningarna vid staden Tain där Rhônefloden gör en vid krök. Härifrån kommer några av Frankrikes och därmed världens mest exklusiva röda viner. Att lagra whisky på så exceptionella vinfat tillhör sannerligen inte vanligheterna, inte bara för att det är dyra och svåra fat att köpa loss från de franska producenterna, utan också för att vinet är så kraftfullt att de smaker som sitter i fatväggarna riskerar att köra över whiskyn. För att stå emot krävs en whisky med muskler. Det har som bekant Caol Ila. Den distinkta röken från Islaywhiskyn låter sig inte tämjas av fransk fruktighet, istället tar den fransosen på sina axlar och blommar ut i en rik, fyllig och smakfull fruktskål.

Caol Ila Hermitage Wood Finish är en tretton år gammal whisky, som fått gifta sig samman med Hermitagefatet i hela tre år. Resultatet är ett långt och lyckligt äktenskap.

Slutsåld

CAOL ILA 2007 (13YO) HERMITAGE WOOD FINISH, CONNOISSEURS CHOICE, 45%

Säljstart:

Tisdag 21 september, utvalda butiker (ca 5 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Artnr:

41021-01

Alkoholhalt:

45%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Caol Ila

Destillerad:

Måndag, 18 juni, 2007

Buteljerad:

Tisdag, 20 april, 2021

Ålder:

13 år

Råvara:

Hårt rökt mältat korn

Fat:

Refill Bourbon Barrels, slutlagrad på Hermitagefat i 3 år, Cask No. 18601202-18601210

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

3934 fl.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 195 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Fruktkaka och farinsocker, kanel och körsbär, rostade valnötter, dadlar och söt rök.

Smak:

Lufttorkad skinka, krusbär, gröna äpplen och mandel. Det finns också subtila toner av gräddkola och nymald svartpeppar.

Eftersmak:

Lång och fruktig, med en förvinnande brasvedsrök.

Fler nyheter

Slut på webbartiklar

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.