Sök
Stäng denna sökruta.

Osannolika rariteter från Gordon & MacPhail

Ingen annan producent är i närheten av att kunna göra det Gordon & MacPhail gör med whisky. Gång på gång buteljerar man nya exklusiva fat som andra producenter bara kan drömma om. Det går nästan inte att förstå hur företagets lagerhus i Elgin fungerar, de tycks aldrig sina på riktigt gamla fat, och dessutom från destillerier som sedan länge är nedlagda och försvunna.

Själva är Gordon & MacPhail hemlighetsfulla med vad man har och man väljer att tiga när någon frågar. Men plötsligt bara finns whiskyn där, som nu när man buteljerat en 38-årig Dallas Dhu. Det lilla Speysidedestilleriet från Forres stängdes 1983 och är ett av de destillerier om vilket man länge fått höra att det sista fatet är tömt.

Men så var det uppenbarligen inte, och att det är Gordon & MacPhail som bevisar motsatsen är såklart föga förvånande. Men när man ändå slagit bungen ur sprundet på ett verkligt sensationellt fat, har man passat på att buteljera två imponerande rariteter till, eller vad sägs om en 32-årig Highland Park och en 47-årig Linkwood.

Linkwood 1973 och Dallas Dhu 1981 ingår i Gordon & MacPhails Private Collection-serie, som är reserverad för de mest exklusiva och svårfångade rariteterna. I regel rör det sig om nedlagda destillerier eller whisky som av andra skäl är ytterst eftertraktad. Förpackningarna och flaskorna är juvelskrin i sig.

Highland Park 1988

Riktigt gammal Highland Park är någonting alldeles speciellt. I dag är det svårt att hitta sådan eftersom Highland Parks egna lager minskat betydligt när det gäller fat i tjugofemårsåldern och äldre. Men för Gordon & MacPhail är det inga problem att buteljera sådan ryktbar whisky.

Slutsåld

HIGHLAND PARK 1988 (32YO) REFILL AMERICAN HOGSHEAD, CONNOISSEURS CHOICE, 52,8%

Säljstart:

Torsdag 30 september, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40991-01

Alkoholhalt:

52,8%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Highland Park Distillery

Destillerad:

Onsdag 14 december 1988

Buteljerad:

Onsdag 16 december 2020

Ålder:

32 år

Fat:

Refill American Hogshead, Cask No. 1284

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

207 fl.

Antal flaskor till Sverige:

6 fl.

PRIS

8 990 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Karamelliserad viol, kokos, lufttorkad skinka, vit choklad och björkvedsbrasa.

Smak:

Söt och mjuk, röda äpplen, Mariekex, mer vanilj, torkad banan och citrus.

Eftersmak:

Lång med en fruktig och behaglig rök.

Linkwood 1973

Linkwood är ett av de destillerier som Gordon & MacPhail haft mycket nära relationer till genom åren. Länge var förtroendet så stort att Linkwood helt överlät försäljningen av sin singelmalt till familjen Urquhart och Gordon & MacPhail.

Den magnifika 47-åringen har lagrats på ett refill sherryfat i G&Ms legendariska lagerbyggnader i Elgin och ingår i G&Ms exklusiva Private Collection-serie.

Slutsåld

LINKWOOD 1973 (47YO) REFILL SHERRY HOGSHEAD, G&M PRIVATE COLLECTION, 51,4%

Säljstart:

Torsdag 30 september, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40992-01

Alkoholhalt:

51,4%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Linkwood Distillery

Destillerad:

Fredag 23 mars 1973

Buteljerad:

Tisdag 15 december 2020

Ålder:

47 år

Fat:

Refill Sherry Hogshead, Cask No. 4359

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

190 fl.

Antal flaskor till Sverige:

6 fl.

PRIS

21 877 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Kraftfull vanilj, lönnsirap och dadlar, mjölkchoklad och julkryddor.

Smak:

Mjuk och len, ugnsbakade äpplen, citrus, lätt ton av svartpeppar, sultanrussin och rostad mandel.

Eftersmak:

Kryddig, lång och kraftfull med en ekig och djup avslutning.

Dallas Dhu 1981

Det lilla Speysidedestilleriet Dallas Dhu stängdes 1983 och är ett av de destillerier om vilket man länge fått höra att det sista fatet är tömt. Men så var det uppenbarligen inte, och att det är Gordon & MacPhail som bevisar motsatsen är såklart föga förvånande.

Dallas Dhu 1981 är buteljerad i Gordon & MacPhails Private Collection-serie. Där hamnar endast de mest exklusiva och svårfångade rariteterna. I regel rör det sig om nedlagda destillerier eller whisky som av andra skäl är ytterst eftertraktad. Förpackningarna och flaskorna är juvelskrin i sig, i synnerhet sedan de fick ny design 2018.

Slutsåld

DALLAS DHU 1981 (38YO) REFILL AMERICAN HOGSHEAD, G&M PRIVATE COLLECTION, 60,1%

Säljstart:

Torsdag 30 september, webblansering kl. 10:00

Artnr:

40990-01

Alkoholhalt:

60.1%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Dallas Dhu Distillery

Destillerad:

Torsdag 17 december 1981

Buteljerad:

Onsdag 16 december 2020

Ålder:

38 år

Fat:

Refill American hogshead, fatnummer 1162

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

184 fl.

Antal flaskor till Sverige:

4 fl.

PRIS

14 990 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Guld.

Doft:

Intensiva tropiska frukter i kombination med honung och viss grapefrukt. Kristalliserade violer och söt lime.

Smak:

Mjuk och söt, vanilj, svartpeppar och lätt chili. Där finns även rostad mandel och äpplen.

Eftersmak:

Lång och torr med örtiga toner och ek.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.