Sök
Stäng denna sökruta.

Springbank 25 Year Old - Eftertraktad flaggskeppswhisky

Springbank är ett av få destillerier som konsekvent håller fast vid en åldersbestämd core range. I dag är det inte många destillerier som klarar att upprätthålla en sådan, men Springbanks filosofi är att alltid göra som man alltid har gjort. Så istället för att brandskatta sina lager, och leverera yngre whisky i den takt marknaden ropar efter, drar man ner sina volymer och allokerar det man har med strama tyglar. Tack och lov är Sverige en prioriterad marknad och vi får förhållandevis god tilldelning, trots att även vi skulle önska oss betydligt större volymer.

25-åringen är åldermannen i Springbanks flotta, eller flaggskeppet om man så vill. Nu har 2021 års buteljering lämnat Campbeltown. Den här gången fick det bli 1 400 flaskor, som hela världen ska dela på, 30 av dem har gått till Sverige. Gammal Springbank är ofta sensationell whisky. När faten har fått ligga länge i Campbeltowns havsnära klimat kommer den egenmältade malten och den säregna destilleringstekniken allra bäst till sin rätt. Springbanks whisky kan inte kopieras utan är sin alldeles egen förebild.

Springbank 25 är en whisky i klassisk Springbanksstil. Den har ett stort inslag av sherryfat, men även bourbonfat, och för den eleganta sötmans skull har den också fått en kyss av romfat.

Slutsåld

SPRINGBANK 25 YEARS OLD, 46%

Säljstart:

Torsdag 30 september, webblansering kl. 10:00

Artnr:

11170-01

Alkoholhalt:

46%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Destillerad 2,5 gånger

Buteljerad:

Februari 2021

Ålder:

25 år

Råvara:

Mältat korn från egen golvmältning. Medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Fat:

70 % Sherryfat, 15 % Bourbonfat och 15 % Romfat

Jäsning:

72-110 timmar

Övrigt:

Ej kyltfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

1400 fl.

Antal flaskor till Sverige:

30 fl.

PRIS

4 988 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

Tropiska frukter, rabarber, sirap, nybakade kex, kokos, toner av grillrök och sötma.

Smak:

Mandel, pecan-nötter, Mariekex, i en omfamnande rök med inslag av cigarrlåda och läder. Typisk Springbank med sälta och lite dova jordiga toner.

Eftersmak:

Lätt rökig med en känsla som leder tankarna till ett gammalt Dunnage warehouse, jordig och fruktig, melass och lufttorkad skinka.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Springbank

Långt ner på Kintyrehalvön, i staden Campbeltown, ligger Springbank, som på många sätt är ett av Skottlands mest egensinniga destillerier. Campbeltown var en gång i tiden en så betydande whiskystad att den klassificerades som en egen whiskyregion. Detta beror dels på det isolerade geografiska läget, dels på att staden hade flera destillerier och var ett centrum för handel och utskeppning av whisky.

Under Campbeltowns storhetstid var fler än 20 destillerier i drift staden, vilket inte överträffades någonstans i Skottland. I dag är bara Springbank, med sitt systerdestilleri Glengyle och Glen Scotia kvar i Campbeltown.

Springbank är unikt på många sätt. Destilleriet ägs av samma familj sedan William Mitchell köpte det 1837. Familjeägda destillerier oberoende av storbolagen tillhör ovanligheterna. Själva destilleringen utförs genom ett mellanting av dubbel- och trippeldestillering, men man gör även traditionell dubbeldestillerad liksom trippeldestillerad whisky. Som det enda destilleriet i Skottland mältar man allt sitt, i hög grad lokalt odlat, korn på ett gammaldags maltgolv och man torkar malten över glödande torv. Springbank har alltid gått sin egen väg vid sidan av den övriga whiskyindustrin. Genom ålderdomliga metoder och stark självkänsla har man byggt upp varumärken som hyllas över hela världen.

Springbank har tre produktlinjer. Den klassiska Springbankwhiskyn, den helt orökta och trippeldestillerade Hazelburn och den hårt rökta och dubbeldestillerade Longrow. Både Hazelburn och Longrow är uppkallade efter nedlagda destillerier från Campbeltown.

Longrow

Sedan 1973 tillverkar Springbank en hårt rökt och dubbeldestillerad whisky i samma stil som Islaywhiskyn. Länge var Springbank i stort sett ensamma på fastlandet om att producera sådan whisky.

Longrow Distillery stängdes 1896 och köptes då av Springbank. I dag är det mesta rivet, bara några få rester finns kvar av det ursprungliga destilleriet, som låg där Springbank numera har sin parkering.

Springbanks utgåvor med den dubbeldestillerade och rökiga Longrowwhiskyn finns endast tillgänglig i begränsade volymer och är mycket eftertraktad.

Hazelburn

Hazelburn är Springbanks trippeldestillerade och helt orökta whisky. Redan på 1700-talet fanns ett destilleri med namnet Hazelburn i Campbeltown, men det Hazelburn som skulle bli det mest berömda och största destilleriet i staden byggdes 1846. Under sin storhetstid producerade Hazelburn nästan en miljon liter whisky årligen och hade nio stora lagerhus med plats för över 2 miljoner fat. Hazelburn köptes av Lagavulins ägarbolag Peter Mackie och Co och hann med att ha den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru som lärling under några månader innan det stängdes 1921.

Hazelburnwhiskyn från Springbank produceras bara under kortare perioder av året och finns därför endast tillgänglig i begränsade volymer.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.