Sök
Stäng denna sökruta.

Benromach 15 Years Old – First Fill-lagrad Old School Speyside

Att lagra whisky på så kallade First Fill-fat, det vill säga fat som aldrig tidigare innehållit whisky utan endast sherry eller bourbon, utvecklar mer distinkta smaker. I Skottland är det vanligt att fat återanvänds gång på gång. Första gången ett fat används så sitter det betydligt mer smak- och aromämnen från det tidigare innehållet i fatväggarna. Whiskyn från ett sådant fat blir ofta smakrikare och fylligare och kräver därför inte heller lika lång lagring.

Benromach använder sig näst intill uteslutande av förstagångsfat och femtonåringen är inget undantag. Benromach är, i sig, en smakrik whisky med en hög fruktighet och lätt rökighet, men med förstagångsfaten trycker man ner gaspedalen ytterligare några snäpp och förstärker den smakrika karaktären än mer.

Den långa jästiden bidrar också väsentligt till Benromachs smaker. Regelmässigt låter man jäsningen pågå ändå in i den malolaktiska fasen, det vill säga den kemiska process där äppelsyra bryts ner till mjölksyra. Resultatet blir en hög esterhalt som, i kombination med små pannor, långsam destillering och relativt rökig malt, ger Benromach sin särpräglade och smakrika stil som ofta går under benämningen ”Old School Speyside”.

Benromachs femtonåring lanserades 2015 och har sedan dess belönats med priser i flera av världens mest prestigefyllda tävlingar, bl a guldmedaljer från International Spirits Challenge, World Whiskies Awards, The Scotch Whisky Master, San Francisco World Spirits Competition med flera.

Slutsåld

BENROMACH 15 YEARS OLD, FIRST-FILL CASK MATURED, 43%

Säljstart:

Tisdag 19 oktober, utvalda butiker och webblager, kl. 10:00

Artnr:

41070-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23%. Lökformad spirit still (med boiling ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Skärpunkter: 73–60,8 % ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.

Ålder:

15 år

Råvara:

Medelhårt (10–12 ppm) torvrökt malt

Fat:

Cirka 70 % First-fill sherry och 30 % First-fill bourbon barrels

Jäst:

Bryggeri och destillerijäst

Jäsning:

72–120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter stora.

Angels share:

Ca 2 %

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

Cirka 30 000 fl. årligen

Antal flaskor till Sverige:

420 fl.

PRIS

858 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

En söt kolasmak, toner av svartpeppar och torv, mycket fruktig och bärig, hallon, smultron, mörk choklad och torkad banan

Smak:

Krämig och söt, mogna äpplen och rostad ek. Mörk choklad, rostad malt, apelsinskal och en liten elegant rök

Eftersmak:

Krämig och lång, med en behaglig rök och torkad frukt

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Benromach

Benromach ritades en gång av den berömde destilleriarkitekten Charles Doig och är ett av Speysides vackraste destillerier. Benromach ligger i den lilla orten Forres några kilometer utanför Elgin. Destilleriet grundades 1898 när järnvägen kommit till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariske och otursförföljde Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach. Namnet tog han från kullarna Romachs Hills i närheten där destilleriet än i dag har sina vattenkällor.

Benromach byggdes med sällsynt dålig timing, strax efter starten inträffade den ödesdigra Pattison-kraschen som ändade whiskyns guldålder och tystade stora delar av whiskyindustrin. Sedan dess har en lång följd av ägarbyten och långa tider av stillestånd avlöst varandra. När den stora branschkrisen inföll i början av 1980-talet stängdes och avrustades Benromach för gott – trodde man.

 

År 1993 kunde familjen Urquhart, via den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail, ta över Benromach för en symbolisk summa. Destilleriet var inte mycket mer än ett tomt skal, allt var tvunget att köpas in på nytt, pannor, jäskar, mäsktunnor och så vidare. I oktober 1998, efter flera års förberedelser, kunde Benromach återinvigas under överinseende av Prins Charles.

 

Gordon & MacPhail, som är genuint sammanlänkat med den skotska whiskyhistorien, beslutade att använda sitt nya destilleri till att göra en klassisk och traditionell old school-whisky. Man röker malten hårdare än brukligt i Speyside, man låter mäsken jäsa ovanligt länge och destilleringen utförs mycket långsamt. Resultatet är en rejält fruktig och halvrökig whisky i en stil som påminner om 1950- och 1960-talets Speyside, från en tid som har kallats ”the golden days of whisky distilling”.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.