Sök
Stäng denna sökruta.

Benromach 21 Years Old – Hittills äldsta buteljeringen från ”nya” Benromach

När George Urquhart äntligen kunde förverkliga sin livsdröm och starta Gordon & MacPhails första egna destilleri blev det överraskande nog det nedlagda och utdömda Benromach som kom i det anrika familjeföretagets ägo.

När affären genomfördes 1993 hade ägarbolaget United Distillers nyligen lagt ner ett stort antal av sina destillerier och av dem som låg i malpåse var Benromach kanske det destilleri som var i störst behov av investeringar. Det stora ägarbolaget, dagens Diageo, överlät Benromach till Gordon & MacPhail för en symbolisk summa. Det blev starten på ett flerårigt renoveringsarbete där i princip hela utrustningen uppgraderades. Fem år senare var allt klart och den 15 oktober 1998, kunde en 80-årig ”Mr George” sitta i en fåtölj vid spritskåpet under öppningsceremonin och se på när Prins Charles klippte banden och de första dropparna rann ur pannorna. Sedan dess har mycket hänt.

Benromach har under Gordon MacPhails ledning utvecklats till ett ytterst respekterat destilleri som vunnit åtskilliga priser för sin Old School Whisky i klassisk Speyside-stil. 21-åringen är den äldsta utgåvan hittills från det återstartade destilleriet.

Slutsåld

Benromach 21 Years Old, First - Filled Cask Matured, 43%

Säljstart:

Torsdag 28 oktober, webblansering kl. 10:00

Artnr:

41030-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Typ:

Speyside Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destillation:

Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23 %. Lökformad spirit still (med boiling ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73–60,8 % ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.

Ålder:

21 år

Råvara:

Medelhårt (10–12ppm) torvrökt malt

Vatten:

Chapelton Spring, Romach Hills

Fat:

Cirka 70 % First-fill sherry och 30 % First-fill bourbon barrel

Jäst:

Bryggeri- och destillerijäst

Jäsning:

72–120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter stora.

Angels share:

Ca 2 %

Övrigt:

Ej färgad, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

Ca 10 000 flaskor årligen

Antal flaskor till Sverige:

120 flaskor

PRIS

1 598 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten

Doft:

Söta sherrytoner, citrus, ingefära och ek i en behaglig rökighet.

Smak:

Till en början söt med inslag av nymald svartpeppar, apelsin, hallon, ugnsbakade äpplen och en elegant kryddighet.

Eftersmak:

Rostad ek och en mjuk rökighet.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Benromach

Benromach ritades en gång av den berömde destilleriarkitekten Charles Doig och är ett av Speysides vackraste destillerier. Benromach ligger i den lilla orten Forres några kilometer utanför Elgin. Destilleriet grundades 1898 när järnvägen kommit till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariske och otursförföljde Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach. Namnet tog han från kullarna Romachs Hills i närheten där destilleriet än i dag har sina vattenkällor.

Benromach byggdes med sällsynt dålig timing, strax efter starten inträffade den ödesdigra Pattison-kraschen som ändade whiskyns guldålder och tystade stora delar av whiskyindustrin. Sedan dess har en lång följd av ägarbyten och långa tider av stillestånd avlöst varandra. När den stora branschkrisen inföll i början av 1980-talet stängdes och avrustades Benromach för gott – trodde man.

 

År 1993 kunde familjen Urquhart, via den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail, ta över Benromach för en symbolisk summa. Destilleriet var inte mycket mer än ett tomt skal, allt var tvunget att köpas in på nytt, pannor, jäskar, mäsktunnor och så vidare. I oktober 1998, efter flera års förberedelser, kunde Benromach återinvigas under överinseende av Prins Charles.

 

Gordon & MacPhail, som är genuint sammanlänkat med den skotska whiskyhistorien, beslutade att använda sitt nya destilleri till att göra en klassisk och traditionell old school-whisky. Man röker malten hårdare än brukligt i Speyside, man låter mäsken jäsa ovanligt länge och destilleringen utförs mycket långsamt. Resultatet är en rejält fruktig och halvrökig whisky i en stil som påminner om 1950- och 1960-talets Speyside, från en tid som har kallats ”the golden days of whisky distilling”.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.