Sök
Stäng denna sökruta.

Generations Glenlivet 80 Years Old – Världens äldsta whisky

Det är egentligen osannolikt att en whisky på hela 80-år kan ha överlevt i sitt fat under så lång tid. Men det är något mycket speciellt med Gordon & MacPhails lagerhus i Elgin. I det fuktiga och lite råkalla klimatet i norra Skottland tycks faten kunna bli hur gamla som helst.

Gordon & MacPhail har fått enorm uppmärksamhet för sina tidigare utgåvor av 70- och 75-årig whisky i Generations-serien. Varje lansering har inneburit ett världsrekord i gammal whisky. Nu får rekordet på nytt en putsning när de valt att låta en 80-årig Glenlivet lämna sitt väl inbodda fat.

Prislappen är näst intill astronomisk, men det internationella riktpriset är 110 000 dollar så Systembolaget lockar faktiskt med rena fyndpriset. Någon så exklusiv och dyr flaska har aldrig tidigare sålts på Systembolaget. Summorna är naturligtvis hisnande. Men en sådan här fullständigt unik whisky måste ses som ett konstföremål och kanske även som en finansiell placering. Ser man på whiskyn med ekonomiska ögon blir det egentligen inte konstigare än att någon med mycket pengar köper aktier.

Generations Glenlivet 80 Years Old är lagrad på ett first fill sherryfat och buteljerades vid naturlig fatstyrka på 44,9% den 5 februari 2020, två dagar efter whiskyns 80-årsdag. Fatet renderade 250 flaskor på 70 cl. Flaska nummer ett auktionerades nyligen ut av Sotheby’s i Hong Kong. Köpesumman på 1,5 miljoner Hong Kong-dollar (motsvarande ca 1,7 miljoner SEK) doneras till välgörenhetsprojektet Trees for Life. 

För den som är sugen på att köpa en flaska gäller det att vara snabb på knappen. Endast ett exemplar av de 250 kommer till Systembolaget.

Slutsåld

Generations Glenlivet 80 Years Old

Säljstart:

Torsdag 28 oktober, webblansering kl. 10:00

Artnr:

41034-01

Alkoholhalt:

44,9%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Glenlivet Distillery

Destillerad:

3 februari 1940

Buteljerad:

5 februari 2020

Ålder:

80 år

Fat:

First Fill Sherry Butt, Cask No 340

Övrigt:

Flaska och eklåda är specialdesignade av Sir David Adjaye OBE

Totalt antal flaskor:

250 flaskor

Antal flaskor till Sverige:

1 flaska

PRIS

895 000 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Djup bärnsten med inslag av blått, gammalt polerat rosenträ.

Doft:

Komplex, fyllig och mycket vital trots de många åren på fat. Toner av mandelolja, lätt parfym, sandelträ och blommande nyponbuskar. En liten hint av rök, särskilt från det tomma glaset.

Smak:

Fyllig och oljig, lite söt i början, dadlar, plommon och fikon med toner av olorososherry.

Eftersmak:

Evighetslång, mynta och kryddor som blir ännu tydligare med en liten droppe vatten.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.