Sök
Stäng denna sökruta.

Hampden Estate 2010 LROK– Dunderrom från Jamaica

Jamaica är en av romvärldens mest fascinerande platser. Stilen som den jamaicanska rommen får är lika särskiljande som Islaywhiskyn är bland världens singelmaltwhisky.

Likheten med whisky är relevant på andra sätt. Jamaica stod under brittisk flagg och de tidiga kolonisatörerna var i hög grad skottar och engelsmän. När de började destillera på sockerplantagerna tog man kunskapen och destilleritekniken med sig hemifrån. På Jamaica utvecklades därför vad man brukar kalla den brittiska skolan med smakrik potstilldestillerad rom.

På Jamaica gör man en mycket smakrik rom med synnerligen hög esterhalt. Estrar är kolväteföreningar som i hög grad är smak- och aromämnen. Den höga esterhalten, som är Hampdens signum kommer både från potstilldestilleringen, men också från den speciella jäsningen. Man använder sig av surmäsk, så kallad ”dunder”, där mäsk- och drankrester från föregående körningar sätts att jäsa om och om igen. Surmäsken förvaras i jordhålor i den heta tropiska solen och kan ha funnits på samma plats i över hundra år. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där de vilda jästcellerna sitter i jäskar, luft och väggar. Vildjäsningen är en metod som även den bidrar till den höga esterbildningen.

LROK är ett av Hampdens många olika Distillery Marques och står för Light Rum Owen Kelly. ”Receptet” utvecklades 1952 och används för rom med esterhalt mellan 200 och 400 gram per hektoliter ren alkohol, dvs relativt esterrik rom.

Hampden Estate 2010 LROK har lagrats elva år på ex-bourbonfat i destilleriets egna lagerbyggnader. På Hampden säger man att ett års lagring på Jamaica motsvarar en mognadsnivå på fyra års kontinental lagring.

Slutsåld

Hampden Estate 2010 LROK Pure Single Jamaican Rum, Limited Edition

Säljstart:

Torsdag 28 oktober, webblansering kl. 10:00

Artnr:

41044-01

Alkoholhalt:

47%

Ursprung:

Typ:

Pure Single Jamaican Rum

Råvara:

Melass

Destillation:

100% Pot Still (double retort)

Ålder:

11 år

Årgång:

2010

Jästtyp

Vildjäst

Jäsning

Extremt lång vildjäsning, tre veckor

Vatten:

Vatten från källa på egendomen

Fat:

Ex-bourbonfat

Distillery Marques:

LROK (Light Rum Owen Kelly)

Esterhalt:

Relativt hög; 334,7 gr/hlpa

Lagring:

11 år, tropisk lagring

Sötma:

Inget tillsatt socker

Angels share:

Ca 8 % om året

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

60 flaskor

PRIS

1 388 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Smaknoter

Stil:

Smakrik och välbalanserad.

Doft:

Fruktig. Torkad banan, karamell, råsocker.

Stil:

Frisk. Eukalyptus, mynta, exotiska frukter, vanilj.

Eftersmak:

Long och silkeslen. Romkaka, lakrits, apelsinskal.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.