Sök
Stäng denna sökruta.

Gordon & MacPhail spänner musklerna igen

Knappt har krutröken lagt sig från Gordon & MacPhails magnifika lansering av världens äldsta whisky, Generations Glenlivet 80 yo, innan det är dags igen. Nu har man åter tappat upp en rad magnifika antikviteter, inte fullt så exklusiva som 80-åringen, men med minst sagt respektingivande ålder och en kvalitetsstämpel som få buteljerare kan matcha.

Mortlach 1978

Först ut i raden är en 43-årig Mortlach från 1978 i den exklusiva Private Collection-serien. Mortlach är ett av de ursprungliga ”seven stills” i den lilla Speysidestaden Dufftown – den plats på jorden kring vilket hela whiskyindustrin snurrar. Mortlach är numera ett av relativt få destillerier som jätten Diageo profilerar med singelmalt. Det är förståeligt. Det finns ett talesätt som säger att ”på Mortlach vet man inte hur man gör dålig whisky” och det är ingen överdrift. Det finns knappast en blender i Skottland som inte är förtjust i den milda, nötiga och fruktiga Speysidewhiskyn från detta historiska destilleri. Nu har Gordon & MacPhail buteljerat upp ett av sina mest prestigefyllda Mortlachfat.

Slutsåld

Mortlach 1978 Refill American Hogshead Private Collection 43 yo

Säljstart:

Torsdag 2 december, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41038-01

Alkoholhalt:

50,4%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Mortlach

Destillerad:

Onsdag, 8 februari, 1978

Buteljerad:

Måndag, 26 april, 2021

Ålder:

43 år

Fat:

Refill American hogshead, # 992

Totalt antal flaskor:

96 fl.

Antal flaskor till Sverige:

12 fl.

PRIS

17 242 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Konserverade päron, demerarasocker, rostade hasselnötter, toner av torkad banan och kanderad viol.

Smak:

Tropisk frukt, elegant anis och mjölkchoklad. Därefter nymald svartpeppar, apelsinzest och härlig mogen ek.

Eftersmak:

Lång och behaglig, rostad mandel och mogna röda äpplen.

Caol Ila 1984

Gordon & MacPhail är mest känt för sina exceptionella fat med gammal Speysidewhisky, ofta så osannolikt exklusiv att Gordons whisky från andra delar av Skottland lätt glöms bort. Vilken annan buteljerare som helst skulle framstå som en Islayspecialist om de tappade upp hälften så prestigefull Islaywhisky som den Gordon & MacPhail har i sina lagerhus. Nu har turen kommit till Caol Ila, det Islaydestilleri som Gordon & MacPhail fokuserat mest på de senare åren. Det är förståeligt, den skönt gräsbrandsrökiga whiskyn tycks växa för varje år. I den mästerliga Private Collection-serien kommer nu en 36-årig Caol Ila.

Slutsåld

Caol Ila 1984 Refill American Hogshead Private Collection 36 yo

Säljstart:

Torsdag 2 december, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41042-01

Alkoholhalt:

53,9%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Caol Ila

Destillerad:

Onsdag, 16 maj 1984

Buteljerad:

Tisdag, 27 april 2021

Ålder:

36 år

Fat:

Refill American hogshead, # 3629

Totalt antal flaskor:

177 fl.

Antal flaskor till Sverige:

12 fl.

PRIS

12 544 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Rökta charkuterier i perfekt balans med äpplen och rostade nötter. Där finns också toner av ananas, rostad ek och citronskal.

Smak:

Konserverade päron och cintronzest ger plats för kanderad viol, tropiska frukter och en söt rökig mentol.

Eftersmak:

Lång och kraftfull, rostad mandel och pyrande björkved.

Glenlivet 1993

Glenlivet är ett av de Speysidedestillerier som Gordon & MacPhail haft mest och långvarigast samarbeten med. Att det var ett av Gordons Glenlivetfat som nyligen slog ett prydligt världsrekord med en 80-årig whisky är ingen slump. Gordon & MacPhail var länge Glenlivets egen hovbuteljerare av singelmalt. Om Glenlivet kan man säga åtskilligt. Ska man lyfta fram något som kom att få en avgörande whiskyhistorisk betydelse så är det den dag George Smith beslutade att hans illegala gårdsdestilleri skulle börja betala skatt. Ett så dumdristigt företag kunde ingen i Speyside gå med på 1824, men det tog inte lång tid förrän destilleri efter destilleri insåg fördelarna, gjorde som Glenlivet och föll till föga för stat och krona. Därmed kunde en modern industri börja växa fram. I Connoisseurs Choice-serien kommer nu en 28-årig Glenlivet lagrad på en amerikansk ”hoggie”.

Slutsåld

Glenlivet 1993 Refill American HHD Connoisseurs Choice 28 yo

Säljstart:

Torsdag 2 december, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41043-01

Alkoholhalt:

53,1%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Glenlivet

Destillerad:

Tisdag, 18 maj, 1993

Buteljerad:

Tisdag, 18 maj, 2021

Ålder:

28 år

Fat:

Refill American hogshead, #71580

Övrigt:

Ej kylfiltrerad.

Totalt antal flaskor:

193 fl.

Antal flaskor till Sverige:

24 fl.

PRIS

3 393 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Fyllig mörk honung, kokosflingor och torkad banan, limeskal, rostade nötter och citronkaka.

Smak:

Nymald svartpeppar, tropiska frukter och elegant grapefrukt, gröna äpplen vanilj och nybakade kex.

Eftersmak:

Lång och vibrerande med citrus och mogen ek.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.