Sök
Stäng denna sökruta.

Arran Sauternes Cask Finish

Få destillerier har varit lika drivande när det gäller fatarbete som Arran och de var en av de producenter som gick i bräschen när cask finishing utvecklades.

Arran kom även att bli något av en mall för de många destilleriprojekt som etablerades under början av 2000-talet. Tack vare slutlagringar kunde man variera produktportföljen och därmed få ut fler sorter på marknaden. Arran använde sig gärna av fattyper som sällan, eller aldrig, använts för whiskylagring tidigare. T ex Calvados, Tokajer, Amarone och en rad andra dittills oanvända kombinationer.

Experimentlustan bidrog i hög grad till att skapa ett intresse för Arran som bara vuxit sedan dess.

Numera fokuserar Arran främst på sin core range, men lusten att experimentera finns kvar och med jämna mellanrum dyker det upp nya buteljeringar där man slutlagrat whiskyn på spännande fattyper.

Sauternes, från franska Bordeauxdistriktet, är sannolikt världens mest berömda söta vin. Här finnsunika förutsättningar att odla botrytisangripna, det vill säga ädelrötade druvor, som används till att göra världens mest ryktbara dessertviner, bland annat Chateau d’Yquem. Att lagra whisky på sådana fat tillhör inte vanligheterna, men när det görs brukar mötet med det söta vinet bli underbart.

Slutsåld

Arran Single Malt Sauternes Cask Finish, 50%

Säljstart

Fredag 28 januari, utvalda butiker (ca 10 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41087-01

Alkoholhalt:

50%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillation:

Dubbeldestillation i två Wash Stills á ca 7.000 liter och två Spirit Stills á ca 4.000 liter. Lyne arm i ca 90 graders vinkel för att leverera både fyllighet och fruktighet. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

Anges ej på etiketten

Vatten:

Lokalt vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet

Fat:

Cirka 6 års inledande lagring på ex-bourbon barrels följs av 8-12 månaders finish på Sauternes barriques (225 L)

Övrigt:

Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen

Antal flaskor till Sverige:

600 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Inget tillsatt socker

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Kaprifol, melon och marsipan med en lite kryddig och pepprig antydan. Med vatten kommer frukter, banan, vildblommor och en påtaglig nötighet.

Smak:

Honungslik med citrus i bakgrunden, därefter kryddigt pepprig med sälta. Efter luftning kommer vanilj, sultanrussin och rostad ek.

Eftersmak:

En ljuvlig kombination av Sauternesvin och Arranwhisky i ett fruktigt partnerskap.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.