Sök
Stäng denna sökruta.

Nikka Miyagikyo Peated – Yoichi Discovery Unpeated


Nikka Discovery är en helt ny serie där Nikka går på djupet med vad som gör destillerierna Yoichi och Miyagikyo till de två fascinerande och mångfacetterade whiskysorter de är. Bakgrunden är att Nikka, till skillnad från de flesta andra destilleribolag i världen, måste producera ett stort antal varianter av sin egen whisky för att kunna blanda samman dem till en balanserad helhet. De skotska destillerijättarna är mer fokuserade på att tillverka en whisky som alltid är densamma, en konstant ingrediens som blendfabrikerna sedan blandar med whisky från flera destillerier, egna, eller andras. Något sådan förekommer inte i Japan. För att kunna producera så många stilar som möjligt använder Nikka olika typer av fat, malt, rökhalt, panntyper och så vidare. Exempelvis har Nikka omkring 100 olika jäststammar.

De två första utgåvorna i Nikka Discovery-serien fokuserar på malten. Det har resulterat i två unika buteljeringar, en orökt Yoichi, vilket aldrig tidigare lanserats, och en rökig Miyagikyo, vilket bara förekommit som något singelfatexperiment. Utgåvorna i ”upptäckarserien” är starkt begränsade och kommer att följas av andra utgåvor kommande år. Tanken är att de ska bana väg för till Nikkas 90-årsjubileum 2024.

Slutsåld

NIKKA Yoichi Single Malt, Discovery, Non Peated, 47%

Säljstart:

Torsdag 3 februari, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41091-01

Alkoholhalt:

47%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

Destilleri:

Yoichi Distillery

Destillerad:

Yoichi Distillery

Buteljerad:

2021

Ålder:

Anges ej

Fat:

I Huvudsak bourbonfat refill och re-charred

Råvara:

Orökt malt

Angels share:

Ca 2–4%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

20 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

102 fl.

PRIS

2 385 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Inget tillsatt socker

Smaknoter

Färg:

Gyllene

Doft:

Elegant och balanserad. Fina aromer av frukt, grön banan, äpplen, akaciahonung och ananas. Med luftning kommer kryddiga vågor med koriander, ingefära, svartpeppar och örter som körvel och libbsticka tillsammans med lätta medicinala toner.

Smak:

Intensiv och livlig. Citron och grapefrukt märks i första munkänslan. Därefter kommer mer finstämd vanilj och rostade kaffebönor som balanserar mellan sött och salt. Där finns även en aptitretande bitterhet som komplement.

Eftersmak:

Lång och rik, mältat korn, anis, stjärnanis, gräsiga inslag och en krämig ton av kokosmjölk. Mot slutet kommer hasselnöt, mandel, cashew och mogna frukter. Det tomma glaset ger en maltig och kryddig känsla.

Slutsåld

NIKKA Miyagikyo Single Malt, Discovery, Peated, 48%

Säljstart:

Torsdag 3 februari, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41093-01

Alkoholhalt:

48%

Ursprung:

Typ:

Single malt whisky

Producent:

Destilleri:

Miyagikyo Distillery

Buteljerad:

2021

Ålder:

Anges ej

Fat:

I huvudsak omkolade bourbonfat

Råvara:

Medium till hårt rökt

Angels share:

Ca 2–4%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

20 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

102 fl.

PRIS

2 385 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Rik och komplex med torv och rostat bröd som första intryck. Efter luftning blir torvigheten än mer framträdande, nästan köttig i karaktären och får en mer elegant rökighet. Där kommer också exotiska frukter, passionsfrukt, mango och färska fikon.

Smak:

Elegant och dynamisk. Första intrycket är exotiskt, limeblommor, honung, hyacinter, inbäddade i torven som omfamnar allt. Där finns också en känsla av aska och lite salt med en mineralrik och jordig munkänsla.

Eftersmak:

Lång och balanserad. Först kommer choklad, vanilj, saffran och torv. Men också fruktighet, mogna plommon och Williamspäron. När glaset är tomt påminner doften om Havannacigarr, prästkragar och lakrits.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Whiskylandet Japan

Det finns egentligen få motsvarigheter till den japanska whiskyns framgångar de senaste decennierna. Från att ha varit en kuriositet och i princip obefintlig på den internationella marknaden har den japanska whiskyn formligen exploderat.

 

Inget annat land gör whisky som i så hög grad är influerad av den skotska. Orsaken till detta är den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru, som skickades till Skottland 1918 för att lära sig allt om whiskytillverkning. När han återvände fick han uppdraget att bygga Yamazaki, som blev Japans första whiskydestilleri och tio år därefter uppförde han också sitt eget destilleri Yoichi efter skotska förebilder. Båda dessa är flaggskepp hos storbolagen Suntory och Nikka.

 

Vid millennieskiftet såldes årligen färre än 5 000 flaskor japansk whisky i Europa. Några år senare ökade antalet till flera hundra tusen. Det som inledde trenden brukar tillskrivas Suntory som några år in på 2000-talet började marknadsföra alkoholsvaga Highball-drinkar. Whiskygroggen blev högsta mode i Japan. 2003 hade den Oscarsbelönade Hollywoodfilmen ”Lost in translation” premiär. Filmen handlar om filmstjärnan Bob Harris, som reser till Japan för att göra reklamfilmer åt Suntory. Plötsligt syntes japansk whisky över hela världen, och land efter land erövrades.

 

Till en början var det nyväckta intresset för japansk whisky mest internationellt. Detta skulle förändras i och med tv-serien ”Massan” som hade premiär 2014. Serien handlar om den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru och hans skotska fru Rita, om deras dröm att bygga Japans första whiskydestilleri och deras gemensamma svårigheter. Japan stod stilla när serien sändes och resultatet blev att barer, butiker och lagerhus tömdes på whisky.

 

Den japanska whiskyn håller genomgående hög kvalitet. Många menar att Japan är det kvalitetsmässigt ledande whiskylandet. Det kan såklart diskuteras, men det finns flera faktorer som gör den japanska whiskyn just japansk.

 

I Japan är whiskytillverkningen något av en vetenskap. Man går mycket noggrant tillväga och sätter en heder i att göra ett bra jobb och att vara en passionerad yrkesman. Den japanska synen på arbete präglar whiskytillverkningen. Man är extremt noga i alla delar av produktionen.

 

Japanska whiskytillverkare har inte lika bråttom som på andra håll i världen. Till exempel låter man ofta vörten i mäsktunnan sedimentera, den får alltså stå stilla och sjunka ner till botten för att därefter återföras till toppen till dess att vörten inte längre är grumlig. Den klara vörten gör att mängden bittra skalrester och garvämnen minskar, vilket ger en fruktigare och mjukare whisky.

 

Japanska destillerier samarbetar inte. I stället gör man all whisky i egna pannor. De stora destillerierna är utrustade med pannvarianter som ihop med olika jäststammar och rökighet producerar sprit med olika egenskaper. Det gör att masterblendern helt kan kontrollera sina egna recept.

 

Den japanska whiskyn har egentligen inte förrän nyligen kringgärdats av ett mer långtgående regelverk. Detta har både för och nackdelar, men i stället för att styras av en ålderssiffra och andra bestämmelser har de japanska destillatörerna helt kunnat fokusera på smak.

 

Går man tillbaka några decennier så använde japanska destillerier också en hel del så kallad Mizunara-ek, det vill säga en japansk variant av den asiatiska eken Quercus mongolica. Denna ekart utvecklar en hel del för skotsk whisky ovanliga smaker som exempelvis örnträ, sandelträ och rökelse. Ekfat av Quercus mongolica förekommer numera i mindre omfattning. De är oftare mer porösa och tenderar att läcka under lagringen, men också dyrare på grund av att trä- och möbelindustrin köper upp den ek som finns.

 

Ännu en betydande skillnad är att japanska coffey- och kolonnpannor sällan matas med mäsk av vete, som i Skottland, istället är majs bränslet i processen. Majs var vanligt i Skottland för 30–40 år sedan, men har i modern tid helt konkurrerats ut av det billigare vetet. En mäsk på majs ger en sötare och fruktigare sprit, vilket förklarar att många japanska blendwhiskysorter, som exempelvis “Nikka from the Barrel” upplevs som synnerligen mjuk och rund i smakerna.

 

Alla dessa, och säkert många fler faktorer, gör att japansk whisky, trots att den försöker vara skotsk, ändå får sin egen stil. Men lika lite som man kan förklara whiskyns mystik med teknikaliteter, lika lite kan man bortse från platsen, landet, klimatet och kulturen där den skapas. Japan är ett unikt land, så är dess whisky

 

Den japanska whiskyindustrin domineras av tre stora dryckesjättar. Suntory med destillerierna Hakushu och Yamazaki, Nikka med Miyagikyo och Yoichi samt Kirin Holdings med Fuji Gotemba. Dessa tre storbolag har betydande verksamheter inom flera områden. De äger dessutom skotska och amerikanska destillerier. Suntory är sedan uppköpet av Jim Beam den tredje största dryckeskoncernen i världen, och kontrollerar bland annat Laphroaig, Ardmore, Bowmore, Auchentoshan och Glen Garioch. Nikka äger å sin sida skotska Ben Nevis och andra japanska bolag äger destillerier som Tomatin.

 

Förutom dessa gigantiska bolag äger fler koncerner japanska destillerier och därtill finns många små entusiastdrivna destilleriprojekt. Man talar om en japansk Ji-whiskyvåg där Chichibus Ichiro Akuto är en föregångare. I dag finns ett 30-tal destillerier i Japan och flera nya varumärken och utgåvor har nått den internationella marknaden de senaste åren.  

Nikka

Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha betyder det stora japanska juicebolaget. Det otympliga bolagsnamnet valde paret Rita och Masataka Taketsuru 1934 när Masataka lämnade Suntory och äntligen kunde starta sitt eget Yoichi Distillery på Nordön Hokkaido.

För att snabbt få ekonomi i verksamheten började man med att tillverka äppelbrandy och andra äppeldrycker, men whiskytillverkningen var från första stund det centrala. Det långa japanska bolagsnamnet förkortades så småningom till Nikka.

Yoichi är bolagets första destilleri. 1969 tillkom även Miyagikyo utanför Sendai och 1989 köptes skotska Ben Nevis. Nikka blev därmed det första japanska dryckesbolag som köpte in sig i den skotska whiskyindustrin. Sedan 1954 ingår Nikka i Asahi Breweries-koncernen

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.