Klassiker från Springbank på tillfälligt besök


Få destillerier är längre kapabla att hålla en åldersbestämd core range i gång. Många har tvingats se sina lager sjunka i sådan hastighet att den äldre whiskyn nära nog försvunnit. Springbank är ett undantag.

Genom att hårdnackat allokera sina buteljeringar och inte släppa ifrån sig mer än vad de kan producera har de lyckats behålla sin åldersmärkta whisky. Med en produktionskapacitet på 750 000 LPA (litres pure alcohol) är Springbank ett av Skottlands mindre destillerier, men av de små är Springbank utan tvekan det mest berömda.

Springbanks whisky är ytterst eftertraktad och på flera sätt annorlunda. Whiskyn är 100 % egenmältad på gammaldags maltgolv, den destilleras i en ytterst ovanlig variant av trippeldestillering och lagras i en miljö som är mycket speciell, alldeles vid havet längst nere på Kintyrehalvön.

Tioåringen buteljeras vid 46 procent och lagras på både bourbonfat (60 %) och sherryfat (40 %). Destilleriet beskriver den som sitt flaggskepp med alla de kännetecken; kryddigheten, apelsintonerna, honungen och den kraftfulla lite kustnära stil som så många Springbankvänner världen över hyllar.

Slutsåld

Springbank 10 Years Old, 46%

Säljstart:

Torsdag 3 februari, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11691-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Campbeltown, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Springbank Distillers

Destillation:

Två och en halv gång

Buteljerad:

2021

Ålder:

10 år

Råvara:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12–15 ppm

Fat:

60% bourbon, 40% sherry

Jäsning:

72–110 timmar

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, fri från färgämnen.

Totalt antal flaskor:

Anges ej, men är alltid hårt allokerad

Antal flaskor till Sverige:

540 fl.

PRIS

630 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Havsnära toner, torv, äpple, päron, apelsin, ljung och honung tillsammans med malt och vanilj.

Smak:

Komplex och robust med en lite oljig munkänsla. Maltig med stor kryddighet i en välbalanserad kombination med generös frukt. Peppar, muskot, kanel, äpple och päron.

Eftersmak:

Saltkola, fudge och torv.

Springbanks 21-åring är en av de stora klassikerna i whiskyvärlden. Mot slutet av 1990-talet blev Springbank 21 en kultwhisky känd för en magisk kvalitet. Så småningom tog de gamla faten slut och man fick dra tillbaka sin främsta flaggwhisky. Dock levde ryktet kvar och Springbank 21 blev en auktionswhisky som betalades till allt högre och högre priser. I dag är gamla 21:or veritabla dyrgripar. Sedan 2019 buteljerar Springbank åter en årlig tappning av 21 YO. Fatkompositionerna varierar. Till årets upplaga har man använt tre fattyper bourbon-, port- och sherry.

Slutsåld

Springbank 21 Years Old, 46%

Säljstart:

Torsdag 3 februari, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41124-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Campbeltown, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Springbank Distillers

Destillation:

Destillerad två och en halv gång

Buteljerad:

November 2021

Ålder:

21 år

Råvara:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12–15 ppm

Fat:

35% Sherry, 35% Port, 30% Bourbon

Jäsning:

72–110 timmar

Totalt antal flaskor:

3600 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

2739 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

En välbekant kustnära ton med inslag apelsinskal och citrus, toner av saltkola, honung och karamell.

Smak:

En krämig sammetslen munkänsla med vanilj, cappuccino, charkuterier och exotiskt trä. Sötman finns kvar med demerarasocker och karamelliserade äpplen.

Eftersmak:

Lång och smörig, krämig med inslag av mörk choklad och kokos.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.