Sök
Stäng denna sökruta.

Hemlig Islayrök från Cooper’s Choice

Det lilla familjeföretaget Vintage Malt Whisky Company har gjort sig känt för att buteljera annorlunda och intressant Islaywhisky. Få oberoende buteljerare, om ens någon, är lika specialiserade på whisky från just Islay. Men man lägger sig vinn om att buteljera whisky som skiljer sig från destilleriernas egna buteljeringar, bland annat genom att experimentera med fattyper och kombinationer som ger nya upplevelser. Inte sällan innebär det whiskies som traditionellt tänkande destillerier knappast skulle våga sig på att buteljera.

Cooper’s Choice Kilnaughton Secret Islay är buteljerad för den svenska marknaden och har lagrats på ett fat som tidigare innehållit Riojavin. Namnet åsyftar den vackra Kilnaughtonbukten på Islays sydkust. Om det är en hint om vilket destilleri som ligger bakom whiskyn är vi förhindrade att berätta, men det känns väl ganska säkert att åtminstone utesluta närbelägna Port Ellen.  

Slutsåld

Kilnaughton Secret Islay, Rioja Matured, 56%

Säljstart

Fredag 11 februari, utvalda butiker (ca 12 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41101-01

Alkoholhalt:

56%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Vintage Malt Whisky Company

Destilleri:

Hemligt Islaydestilleri

Buteljerad:

2021

Ålder:

Anges ej

Fat:

Rödvinsfat (Rioja) Fatnummer: 276

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad

Totalt antal flaskor:

305 fl. (på etiketten anges felaktigt 312 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

305 fl.

PRIS

689 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

Söt torvrök, röda vinbär och rostad ek.

Smak:

Torvig, rökig med rostade kryddor och färska frukter.

Eftersmak:

Delikat och lång med frukt och rök.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.