Arran Quarter Cask

När direktör Harold Currie lämnade Chivas Brothers för att starta ett eget destilleri var det många som höjde på ögonbrynen och tog sig för pannan. Då i början av 1990-talet sköljde fortfarande nedläggningsvågen genom Skottland och att göra något så ekonomiskt vådligt som att starta ett destilleri på lånande pengar och med hjälp av rundhänta investerare var minst sagt att gå ”all in” på en äventyrlig väg. I dag är det inte någon som skrattar. Arran Distillery banade väg och visade whiskyvärlden att det var fullt möjligt att starta destillerier och att nå framgång genom smart marknadsföring, innovativt fatarbete och total fokus på kvalitet.

Arran Quarter Cask har producerats vid Lochranza Distillery, som fram till 2019 gick under namnet Arran Distillery. Skälet till namnbytet var att bolaget ville särskilja sina två destillerier i samband med att nya Lagg Distillery invigdes på södra delen av Isle of Arran. Lochranza är utrustat med jäskar av traditionell douglasgran och fyra stora potstills med raka Lyne Arms.

Att lagra whisky på Quarter Cask, eller på mindre fat generellt, har ett historiskt ursprung. I en avlägsen smugglartid var det lätt att få upp sådana fat på hästryggar och vagnar. De hade också den fördelen att kontaktytan mellan whisky och ek var större och att mognaden påskyndades. I dag lagrar många destillerier också på små fat, och det finns flera lyckade exempel. Nu är det Arrans/Lochranzas tur att visa vad man går för.

Slutsåld

Arran Single Malt Quarter Cask 56,2%

Säljstart

Fredag 18 februari, utvalda butiker (ca 70 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11529-01

Alkoholhalt:

56,2%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillation:

Dubbeldestillation i två Wash Stills á ca 7.000 liter och två Spirit Stills á ca 4.000 liter. Lyne arm i ca 90 graders vinkel för att leverera både fyllighet och fruktighet. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

Anges ej på etiketten. Enligt producenten 9 år.

Fat:

7 år på Bourbonfat och ytterligare 2 år på 125 L Quarter Casks

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

2400 fl.

Smaknoter

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Färg:

Ljust gyllene.

Doft:

Citrusskal, godistoner och lätt kokos.

Smak:

Fräscha tropiska frukter, ananas, gröna äpplen och vanilj, men också en liten pepprig chili som bjuder på en behaglig varm munkänsla.

Eftersmak:

Aromatisk och fruktig med en djup sötma, kryddig ek som ligger kvar mycket länge.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.