Sök
Stäng denna sökruta.

Caol Ila “Smoking Sherry”

Rökig whisky är en favorit hos många. Men rök och torvighet kan precis som spriten i sig skilja sig markant från destilleri till destilleri. Vissa destillerier har en närmast sotig, ruffig, rå industrirök. Många whiskyentusiaster föredrar den stilen framför en mer elegant rökighet som försiktigt omfamnar likt slingorna från en björkvedsbrasa. Andra destillerier har en mer torvig karaktär med sälta och havstoner i sin rök. Skillnaderna beror på många saker. Naturligtvis är destillatet och hur spriten skurits en bidragande orsak till rökens karaktär. Hur snabbt spriten har destillerats, hur den har kylts är också av betydelse, men mycket annat spelar in. Inte minst torven och dess sammansättning som kan variera stort från torvmosse till torvmosse.

Caol Ila har en rökighet som ofta är signifikant. Medan granndestillerierna på södra Islay brukar kännetecknas av ganska kaxig rök som klipper till snarare än smeker, så är Caol Ilas röktoner ofta elegantare, mer åt gräsbrandshållet, stillsamma, men ändå aldrig i bakgrunden. Ofta får Caol Ila dessutom en fruktighet som sällskapar torv och rök i en behaglig balans. Blir man serverad en whisky med en påtaglig rökdoft, fruktiga och gräsaktiga toner är Caol Ila ofta en gissning som går hem.

Caol Ila ”Smoking Sherry” är en rejält rökig whisky som fått extra lagring på sherryfat. Kombinationen rök och sherry är ofta en favorit, i synnerhet hos svenska whiskyentusiaster.

Slutsåld

Caol Ila “Smoking Sherry”, Sherry Finish, 46 %

Säljstart

Fredag 18 februari, utvalda butiker (ca 30 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41103-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

The Vintage Malt Whisky Company

Destilleri:

Caol Ila

Buteljerad:

2021

Ålder:

Anges ej

Fat:

Initial lagring på amerikansk ek med avslutning på Oloroso Sherry Butt. Fatnummer: 233/3.

Övrigt:

Begränsad utgåva. Naturlig färg. Ej kylfiltrerad.

Totalt antal flaskor:

888 fl.(på etiketten anges felaktigt 900 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

888 fl.

PRIS

659 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Stor och djup doft med inslag av torvrök, bacon och sherry.

Smak:

Vågor av söt torv och en härligt oljig rök. Sherry, kryddor, torkad frukt och medicinala toner.

Eftersmak:

Lång och kvardröjande med sälta, rök och björkvedsaska.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.