Sök
Stäng denna sökruta.

Benromach 1975 Heritage Cask #2230

Riktigt gammal whisky blir allt svårare att komma över. Priserna skjuter raskt i höjden och efterfrågan ökar. Whisky från 1970-talet är numera närmast en kuriositet. Vid mitten på 1970-talet var Benromach ett litet och illa medfaret destilleri som ägarbolaget DCL inte ägnade mycket omsorg. Någon singelmalt såldes egentligen aldrig och den lilla mängden whisky som destillerades försvann ner i det stora bolagets blendsorter. Det var ingen större skräll att Benromach blev ett av de destillerier som stängdes 1983 – för gott trodde man.

Whiskyn som låg i lagerhusen fäste man inte någon större vikt vid. Den fick ligga kvar. Whisky hade man i överflöd i den ”whisky loch” som uppstått. När Gordon & MacPhail fick köpa Benromach till reapris tio år senare tog man också över lagren av whisky. Under åren som gått hade den mognat och blivit en mycket angenäm och fruktig Speysidewhisky.

Gordon & MacPhail började så småningom sälja av det gamla lagret. Då hade marknaden förändrats, intresserade entusiaster jublade över det en gång närmaste bortglömda destilleriet. Var gång en whisky lanserades ur det gamla lagret försvann den lika fort som den dök upp på hyllorna.

Nu är Benromach ett eget starkt varumärke buren av den whisky som de nya ägarna började tillverka 1998, men några få eftertraktade exklusiva fat från den gamla tiden finns ännu kvar.

Slutsåld

Benromach 1975 Heritage, Refill Sherry Hogshead (Cask# 2230)

Säljstart

Torsdag 3 mars, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11387-01

Alkoholhalt:

54,6%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Benromach Distillery

Destillerad:

1975

Buteljerad:

2019

Ålder:

43 Years Old

Fat:

Refill Sherry Hogshead. Cask #2230.

Totalt antal flaskor:

219 fl.

Antal flaskor till Sverige:

12 fl.

PRIS

17 995 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djup bärnsten.

Doft:

Ugnsbakade äpplen, torkade frukter, julkryddor, karamelliserat socker, hasselnötter och mörk choklad med inslag av bivax, gammal ek och citrus.

Smak:

Krämig mjölkchoklad, apelsiner, nymald svartpeppar. Syltade plommon och röda äpplen. Tobak, rostad ek och en liten rökslinga i finalen.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Benromach

Benromach ritades en gång av den berömde destilleriarkitekten Charles Doig och är ett av Speysides vackraste destillerier. Benromach ligger i den lilla orten Forres några kilometer utanför Elgin. Destilleriet grundades 1898 när järnvägen kommit till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariske och otursförföljde Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach. Namnet tog han från kullarna Romachs Hills i närheten där destilleriet än i dag har sina vattenkällor.

Benromach byggdes med sällsynt dålig timing, strax efter starten inträffade den ödesdigra Pattison-kraschen som ändade whiskyns guldålder och tystade stora delar av whiskyindustrin. Sedan dess har en lång följd av ägarbyten och långa tider av stillestånd avlöst varandra. När den stora branschkrisen inföll i början av 1980-talet stängdes och avrustades Benromach för gott – trodde man.

 

År 1993 kunde familjen Urquhart, via den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail, ta över Benromach för en symbolisk summa. Destilleriet var inte mycket mer än ett tomt skal, allt var tvunget att köpas in på nytt, pannor, jäskar, mäsktunnor och så vidare. I oktober 1998, efter flera års förberedelser, kunde Benromach återinvigas under överinseende av Prins Charles.

 

Gordon & MacPhail, som är genuint sammanlänkat med den skotska whiskyhistorien, beslutade att använda sitt nya destilleri till att göra en klassisk och traditionell old school-whisky. Man röker malten hårdare än brukligt i Speyside, man låter mäsken jäsa ovanligt länge och destilleringen utförs mycket långsamt. Resultatet är en rejält fruktig och halvrökig whisky i en stil som påminner om 1950- och 1960-talets Speyside, från en tid som har kallats ”the golden days of whisky distilling”.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.