Sök
Stäng denna sökruta.

Trippel från Mars

Det japanska whiskyundret fortsätter. Det som händer och har hänt de senaste åren i Japan saknar motstycke i andra whiskyländer. En våg av nya hantverksdestillerier har ritat om den japanska whiskykartan. Några få tillverkare har blivit fler än 50 och antalet nya ökar hela tiden. I det virrvarr av glada entusiaster i kombination med en utbredd regellöshet blev den japanska industrin tvungen att sätta ner foten och införa en ny standard för vad som är och inte är japansk whisky. I dag är tillverkningen mer uppstyrd och nya destillerier som säljer 18-årig japansk whisky är ett minne blott.

Mars Whisky ägs av Hombu Shuzo Co som grundades redan 1872 och som faktiskt påbörjade whiskytillverkning i Japan redan före Masataka Taketsuru på 1920-talet. Hombo Shuzo har sitt ursprung och säte i södra Japan, men driver även Shinshu Distillery som är beläget på nästan 800 meters höjd, långt uppe i japanska Kisobergen, i den lilla byn Miyada.

Shinshu grundades 1985 under den våg av whiskyintresse som då hade vuxit fram i Japan. Tillverkningen blev inte långvarig. Efter bara några års drift stängdes destilleriet och lades i malpåse. 20-talet år senare såg marknaden annorlunda ut och Hombu Shuzo återstartade Shinshu. Från början producerades små volymer, men i takt med att efterfrågan ökade för Mars, som är varumärket man säljer whiskyn under, så ökade produktionsvolymerna mer och mer och för fem år sedan räckte inte längre Mars Shinshu till så man byggde man nya Mars Tsunuki i Kagoshima långt nere i södra Japan.

Mars-whiskyn har fått ett mycket gott mottagande och buteljeringarna är eftertraktade i en lång rad länder. Inte minst i Europa och USA.

Mars Asagi Madara 8 Years Old

Mars Asagi Madara är en åttaårig blendwhisky. Etiketten pryds av en Madarafjäril som är känd för att förflytta sig över mycket långa avstånd. Maltwhiskyn kommer från Shinshu och är minst åtta år gammal och detsamma gäller grainwhiskyn som hämtas från japanska destillerier.

Slutsåld

Mars Asagi Madara 8 Years Old, 2020 Limited Release

Säljstart:

Torsdag 3 mars, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41142-01

Alkoholhalt:

48%

Ursprung:

Japan

Typ:

Japansk blended whisky

Producent:

Hombo Shuzo

Destilleri:

Maltwhisky från Shinshu Distillery och grain från japanska graindestillerier.

Buteljerad:

2020

Ålder:

Minst 8 år

Fat:

Cirka 30 fat, huvudsakligen ex-bourbon och nya amerikanska ekfat

Totalt antal flaskor:

10 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

1 298 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Uppfriskande toner av ekfat som påminner om skog, tillsammans med elegant vanilj och blommighet.

Smak:

Söt och fruktig, päron, honung och en kryddig vitpeppar i perfekt balans.

Eftersmak:

En stillsam och behaglig eftersmak med mjuk rökighet.

Mars Cosmo Manzanilla

Mars Cosmo Manzanilla är en blended maltwhisky gjord av både egenproducerad maltwhisky och annan maltwhisky. Whiskyn har blandats av Hombo Shozu och sedan slutlagrats på fat som tidigare lagrat Manzanillasherry.

Få kvar

Mars Cosmo Manzanilla Cask Finish, Limited Edition 2021

Säljstart:

Torsdag 3 mars, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

37318-01

Alkoholhalt:

42%

Ursprung:

Japan

Typ:

Blended Malt Whisky

Producent:

Hombo Shozu

Destilleri:

Anges ej av kontraktsskäl

Buteljerad:

2021

Ålder:

Anges ej

Fat:

Efter lagring och “blending” har whiskyn fått en extra slutlagring under mer än ett år i spanska fat som tidigare innehållit Manzanilla-sherry.

Totalt antal flaskor:

13 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

1 178 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Kopparfärgad.

Doft:

Torkad frukt tillsammans med farinsocker och lönnsirap.

Smak:

Kokosnöt och chokladtoner i en harmonisk balans sprider sig i gommen.

Eftersmak:

Lång med en liten bitterhet.

Mars Komagatake Yakushima Aging, Limited Edition 2021

Komagatake är en av de högsta topparna i Kisobergen där Shinshu-destilleriet ligger. Efter att ha destillerats på Shinshu har whiskyn transporterats till Yakushima, den sydligaste av Osumiöarna långt söder om det egentliga Japans sydspets, där den har lagrats i ett tropiskt klimat. Yakushima är ett världsarv känt för mer än tusenåriga cederträd, orörd natur och regn som faller mer än 300 dagar om året. Mer extrema lagringsförhållanden med ytterst hög luftfuktighet och tropiska temperaturer skapar helt unika förutsättningar för whiskyn att mogna. 2021 års buteljering är den fjärde utgåvan i serien.

Slutsåld

Mars Komagatake Yakushima Aging, Limited Edition 2021

Säljstart:

Torsdag 3 mars, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41143-01

Alkoholhalt:

56%

Ursprung:

Japan

Typ:

Single Malt Japanese Whisky

Producent:

Hombo Shuzo

Destilleri:

Shinshu Distillery

Buteljerad:

2021

Vatten:

Från floden Otagiri. Mjukt vatten.

Fat:

22 fat. Ex-bourbon, sherry hogshead och American White Oak Puncheon

Totalt antal flaskor:

5 200 fl.

Antal flaskor till Sverige:

30 fl.

PRIS

1 969 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Domineras av gula frukter, banan och saftiga toner i en elegant smörig rök med torkad frukt och tobak.

Smak:

Mjölkchoklad och havssalt, apelsintoner, torkade sardiner, och en uppfriskande lakritsavslutning.

Eftersmak:

En angenäm bitterhet med en lång rökig avslutning.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.