Sök
Stäng denna sökruta.

Speymalt Macallan 2000 – Old School Sherryfatlagring

Få destillerier har varit lika betydelsefulla som Macallan. Inte bara för att det är ett av Skottlands största destillerier, utan också för den roll Macallan spelat i whiskyhistorien, men att Macallan skulle få en sådan särställning bland maltwhiskyvänner i slutet av 1900-talet var snarare slump än planerad strategi.

När intresserade började söka sig till riktigt bra maltwhisky blev Macallan destilleriet på mångas läppar och ett grundmurat kvalitets- och lyxrykte började växa fram. Macallan blev helt enkelt en whisky med samma klang som tidens bästa cognac och bra champagne, kort sagt en whisky man skulle ha på hyllan om man ville vara någon med anspråk på tillvaron. Detta var ingenting som Macallan hade planerat, någon marknadsföring existerade knappt, det bara blev så. Kanske berodde framgångarna det på att whiskyn Macallan buteljerade var annorlunda. Den mahognybruna, mäktiga och sherrytunga whiskyn var något annat än tidens övriga märken. Många destillerier i Speyside fyllde sherryfat vid dessa år, men få gjorde det lika konsekvent, i sådan mängd som Macallan och ännu färre buteljerade sin whisky som singelmalt. Dessutom hade Macallan uppenbarligen förstklassiga avtal med eminenta sherrybodegor vars olorosofat hade en himmelsk kvalitet.

Gordon & MacPhail och Macallan började tidigt samarbeta. Avståndet mellan Craigellachie och Elgin var inte många tågstationer och fat kunde enkelt transporteras mellan lagerhus och lagerhus. Gordon & MacPhail importerade stora mängder sherry – som var mäkta populärt i hela Storbritannien ­– och tomfaten fick man fyllda med newmake på Macallan. Kontakterna mellan Gordon & MacPhail och Macallan är än i dag unika. Macallan är det enda destilleri som Gordon & MacPhail har reserverat en egen serie för; ”Speymalt From Macallan Distillery”.

I dag har den stora populariteten för Macallan för längesedan tvingat destilleriet att gå ifrån den konsekventa sherrylagringslinjen, men Gordon & MacPhail gör som många gånger förr en historisk whiskygärning och fortsätter buteljera den sortens sherrystinn whisky som en gång byggde upp Macallans världsrykte. Den 21-åriga Speymalt Macallan 2000 är definitivt inget undantag. Här har ett 1st fill Sherry Hogshead levererat som bara de verkliga toppfaten kan göra – och gjorde en gång på Macallan. Hela upplagan är allokerad till Sverige.

Slutsåld

Speymalt Macallan 2000, 1st Fill Sherry Hogshead, 21 YO, 55,9%

Säljstart

Tors 7 april, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41130-01

Alkoholhalt:

55,9%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Macallan Distillery

Destillerad:

Måndag, 15 maj, 2000

Buteljerad:

Onsdag, 13 oktober, 2021

Ålder:

21 år

Fat:

1st fill Sherry Hogshead, #1772

Totalt antal flaskor:

108 fl.

Antal flaskor till Sverige:

107 fl.

PRIS

2 550 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Engelsk fruktkaka, kakao och apelsinskal.

Smak:

Svarta vinbär, rostad mandel och skogsbär.

Eftersmak:

Kraftfull och lång med anis och julkryddor.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.