Sök
Stäng denna sökruta.

Cooper’s Choice Sweet & Smoky Bunnahabhain

Cooper’s Choice är Vintage Malts prestigeserie med högoktanig skotsk singelfatwhisky –eller om man så vill, kronan på Brian Crooks livsverk. Brian Crook är en av den moderna whiskyhistoriens mer betydelsefulla personer. Som ung skaffade han sig en utbildning inom livsmedelskunskap och började jobba som säljare för ett danskt livsmedelsföretag. 1978 råkade han få syn på att Auchentoshan Distillery sökte en exportsäljare. Brian hade ingen erfarenhet från whiskyindustrin, men trots bristande självförtroende skickade han in en ansökan. Tre veckor senare var han exportchef och satt på ett flyg till Livorno för att driva in en skuld åt Auchentoshan. De närmaste åren var hans stora utmaning att lära folk att uttala namnet på sin arbetsplats. 1983 tyckte Brian att det var dags att söka sig en större utmaning. Han skickade ett brev till Bowmore Morrison där han ansökte om en exporttjänst. Han fick jobbet, men bara någon vecka efter att han börjat sin nya anställning kallades han in på chefens kontor. Brian trodde att hans anställning skulle vara över, men istället fick han veta att Morrison Bowmore köpt Auchentoshan och att Brian helt enkelt skulle få tillbaka sitt gamla jobb.

Under de tio år som följde kom Brian Crook att resa jorden runt med Bowmore. Han blev en genuin ambassadör för rökig whisky. När han började på företaget var det inte många som uppskattade den typen av whisky. När han slutade 1992 hade rökig Islaywhisky blivit ett betydande segment som växte för varje år. Brian Crooks insats hade en betydande del i detta. 1992 köpte japanska Suntory Morrison Bowmore och Brian Crook tyckte det var dags att bli sin egen. Han grundade Vintage Malt Whisky och som oberoende buteljerare fortsatte han att ägna sig åt rökig whisky. Tack vare goda kontakter med destillerierna på Islay och genom sitt vinnande sätt, och inte minst sitt rykte som Islaywhiskyns ambassadör, kunde han köpa fat och skriva avtal om fatfyllning med flera Islaydestillerier. Det resulterade i de berömda ”spökmalterna” Finlaggan och Ileach och så småningom singelfatserien Cooper’s Choice.

I dag har Brian dragit sig tillbaka och sonen Andrew har tagit över verksamheten. Vintage Malt buteljerar fortfarande mycket Islaywhisky, men man gör det på ett sätt så att det inte ”stör” destilleriernas egna utgåvor. Kännetecknande för Vintage Malt är ett mycket aktivt fatarbete där man ofta låter ett annorlunda fat slutlagra en mogen whisky så att den får en unik smakbild olik destilleriets egen. Så är till exempel fallet med Bunnahabhain Sweet & Smoky som fått en slutlagring på Muscat-fat. Kombinationen av en rökig Bunnahabhain och ett riktigt sött vitt vin ger en synnerligen delikat och fruktig godiswhisky.

I lager

Bunnahabhain Sweet & Smoky; Muscat Finish Cooper´s Choice

Säljstart

Fredag 6 maj

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11625-01

Alkoholhalt:

52%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Vintage Malt Whisky Company

Destilleri:

Bunnahabhain Distillery

Destillerad:

2017, avslöjas inte på etiketten

Buteljerad:

2022

Ålder:

5 år, avslöjas inte på etiketten

Fat:

Amerikansk ek därefter Muscat Cask. #183

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

264 (270 fl. anges felaktigt på etiketten)

Antal flaskor till Sverige:

264 fl.

PRIS

679 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Söt och rökig, nystekt bacon, torv och frukt.

Smak:

Oljig rök med citrus och söt malt.

Eftersmak:

Lång och kvardröjande söt rök.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.