Sök
Stäng denna sökruta.

Bunnahabhain möter Muscat-fat

Det lilla familjeföretaget Vintage Malt Whisky Company i Glasgow kännetecknas av flera saker. Bland annat är de i hög grad specialiserade på Islaywhisky. Få andra oberoende buteljerare har berikat marknaden med lika mycket spännande och intressant whisky från Islay. Deras storsäljare The Ileach och Finlaggan är som bekant välkända exempel på löpande Islaybuteljeringar.

Specialiseringen vid Islay hänger samman med att företagets grundare, Brian Crook, en gång i tiden var exportchef på Morrison Bowmore Distillers. Då var han den, som mer än någon annan, lärde världen att dricka rökig singelmalt. Brian Crook blev mer eller mindre en ambassadör för den klassiska Islaywhiskyn. När Bowmore fick nya ägare valde Brian Crook att hoppa av och startade sitt eget företag – Vintage Malt Whisky Company. Sitt goda rykte som Islaywhiskyns förkämpe gav honom möjlighet att teckna avtal med åtskilliga Islaydestillerier om fortsatt samarbete.

För att inte stöta sig med leverantörerna av råsprit och whisky buteljerar Vintage Malt ofta under andra namn än destilleriernas, man strävar också efter att skapa smaker som inte ligger i omedelbar linje med destilleriernas egna utgåvor. Därför blir whiskyn från Vintage Malt Whisky Company ofta annorlunda, ofta slutlagras den på lite udda fat, och ofta visar den upp helt nya sidor av de kända destillerierna smakbilder. På så sätt kompletterar och berikar Vintage Malt Whisky Company bilden av de välbekanta destilleriernas portföljer. 

Så är till exempel fallet med Bunnahabhain Sweet & Smoky som fått en slutlagring på Muscat-fat. Kombinationen av en rökig Bunnahabhain och ett riktigt sött vitt vin ger en synnerligen delikat och fruktig godiswhisky. Som så ofta med Cooper’s Choice handlar det om en single cask-buteljering och hela fatet är avsett för svenska marknaden.

Slutsåld

Cooper's Choice Bunnahabhain Sweet & Smoky Muscat Finish, 52%

Säljstart

Fredag 6 maj, utvalda butiker (ca 5 butiker) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11625-01

Alkoholhalt:

52%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Bunnahabhain Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2022

Ålder:

Anges ej

Fat:

Initial lagring på American Oak, sedan finish på Muscat Cask No 183

Övrigt:

Ej färgad, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

264 fl. (på etiketten anges felaktigt 270 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

264 fl.

PRIS

679 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Kopparfärgad.

Doft:

Söt och fruktig doft med rökiga toner av torv och rökt bacon.

Smak:

Smakrik med torvrökiga toner, söt malt och citrus. Len munkänsla.

Eftersmak:

Lång med söta röktoner.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Vintage Malt Whisky Company

1992 startade Brian Crook Vintage Malt Whisky Company. Dessförinnan hade han arbetat vid destillerierna på Islay i över 20 år. Under många år var han exportchef på Bowmore och byggde då upp ett kontaktnät över hela världen. Vid slutet av 1980-talet var Brian Crook en av dem som introducerade rökig single malt på världsmarknaden och han såg mycket tidigt vilken potential whiskystilen hade. Medan många menade att rökig whisky inte gick att sälja som single malt bröt Brian Crook nya marker.

Han lyckades skriva avtal med destillerier på Islay och kunde snart bygga upp ett världsrykte kring sina varumärken Finlaggan, The Ileach och inte minst kring serien med single malt, Cooper’s Choice.

I dag driver sonen Andrew företaget i samma anda. Man exporterar till över 20 länder. Vintage Malts prestigeserie är Cooper’s Choice, under denna etikett buteljerar man exklusiv och intressant whisky från hela Skottland.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.