Sök
Stäng denna sökruta.

Äntligen Springbank igen!

Det vankas högtidsstund för Springbankälskare när Systembolaget webblanserar årets allokering av Springbank Local Barley 10 Years Old, Longrow Red 15 Years Old och Hazelburn 10 Years Old. Tillgången är, som alltid när det handlar om Springbank, mycket begränsad.

Springbank Local Barley

Springbank Local Barley är en av de mest eftersökta och internationellt sett mest omskrivna av dagens whiskyserier. Det är en klassisk serie som egentligen påbörjades för mycket länge sedan, men som åter tagits till heder under de senaste åren. Den bygger på att odlare kring Campbeltown levererar sina skördar till destilleriet, en utvald farm till varje batch.

Priserna på dessa lokalodlade Springbanks har skjutit i höjden och samlare och konnässörer över hela världen lägger raskt upp stora pengar för att komma över dem. 2022-års utgåva betalas redan till uppseendeväckande priser. Glädjande nog torde Systembolagets tilldelning vara den som prissatts allra lägst i världen. Systembolagets prismodell gör ingen skillnad på whisky och whisky. På andra marknader vet handlarna att de kan ta bra betalt, och det gör de. På Systembolaget blir den en fyndwhisky.

Till årets utgåva av Local Barley kommer kornet från Glencraig Farm där David Young odlar ekologiska grödor en knapp mil utanför Campbeltown. Whiskyn har lagrats på 100 % bourbonfat under tio år.

Slutsåld

Springbank Local Barley 10 Years Old, 51,6% (2022 release)

Säljstart:

Torsdag 19 maj, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41123-01

Alkoholhalt:

51,6%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Springbank

Destillation:

Maj 2011, destillerad två och en halv gång

Buteljerad:

December 2021

Ålder:

10 år

Typ av korn:

Belgravia (från Glencraigs Farm på Kintyre-halvön)

Malt:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Fat:

100% Ex-Bourbon

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

15 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

978 fl.

PRIS

1 114 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Delikat blommig, digestivekex-kex, malt och krämig bourbonvanilj. Där finns också fruktiga körsbärstoner i bakgrunden.

Smak:

Vaniljtonerna återkommer i smaken, men blir sötare, mer sockerkaka, honung, och malt.

Eftersmak:

Söt och elegant med frukt och saltkola.

Longrow Red 15 Years Old, Pinot Noir Cask, 51,4% (2022 release)

Longrow Red är en omtyckt serie och ett självklart flaggskepp i Springbanks core range. Det började 2012 som ett experiment med en Cabernet Sauvignon-lagrad Longrow och blev en sådan succé att man fortsatt att lansera den rökiga whiskyn i en rad olika rödvinslagringar. Det är onekligen något speciellt med Springbanks rök och hur den balanseras med vinfatslagringar. Sedan 2012 har det blivit åtskilliga experiment med vinfat från hela världen, inte sällan från väldigt eftertraktade och högt ansedda vindistrikt.

För den här buteljeringen har man sökt sig ända till Nya Zeeland och Grant Taylor, som är en av landets mest prisbelönta vinmakare. Hans Valli Vineyards räknas bland landets främsta och i synnerhet har vingårdens Pinot Noir-viner tilldelats många internationella priser.

Slutsåld

Longrow Red 15 Years Old, Pinot Noir Cask, 51,4% (2022 release)

Säljstart:

Torsdag 19 maj, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41122-01

Alkoholhalt:

51,4%

Ursprung:

Campbeltown, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Springbank

Destillation:

Dubbeldestillerad.

Buteljerad:

Februari 2022

Ålder:

15 år

Malt:

Egenmältad, hårt rökt malt, ca 50-55 ppm

Fat:

11 års initial lagring på Bourbonfat följs av 4 års finish på first fill Pinot Noir-barriques från Nya Zeeländska Valli Vineyards i Central Otago.

Jäsning:

72-110 timma

Totalt antal flaskor:

9 400 fl.

Antal flaskor till Sverige:

510 fl.

PRIS

975 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene, bärnsten.

Doft:

Krämig och fruktig, vaniljkräm, björnbärssylt, röda äpplen och körsbär. Den rökiga Longrowkaraktären kommer med glödande björkved tillsammans med nybakade kex och kola.

Smak:

Mjuk och delikat. Rökigheten dominerar men balanseras av tanniner från vinet, söta godistoner, tranbär och hallon.

Eftersmak:

De havsnära tonerna blir tydliga, och den speciella campbeltownröken ringlar långsamt iväg.

Hazelburn 10

Hazelburn Distillery i Campbeltown fick exakt 100 år innan det stängdes 1925. Höjdpunkten uppnåddes framåt slutet av 1800-talet då destilleriet var stadens största.

1920 kom en ny excentrisk ägare, den berömde Peter Mackie, whiskybaronen som ägde Lagavulin och Malt Mill och som gjort en förmögenhet på sin blendwhisky White Horse. Då hade Campbeltown-whiskyn hamnat i onåd hos blandningshusen och förbudstiden stängde dörrarna till i USA. Det var stor kris bland stadens destillerier. Peter Mackie tog ett nytt grepp för att rädda Hazelburn. Han börja trumpeta ut att man inte tillverkade Campbeltown-whisky, utan Kintyrewhisky. Peter Mackies marknadsföring hjälpte inte, Hazelburn led bokstavligen sotdöden och fick stängas några år senare. Då hade destilleriet tagits över av ägarfamiljen bakom Springbank.

2005 återupplivade Springbank namnet Hazelburn efter 80 års ”glömska”. De lät Hazelburn bli varumärket för deras trippeldestillerade, orökta, whisky, eller om man så vill, deras whisky i klassisk låglandsstil.

Slutsåld

Hazelburn 10 Years Old, 46%

Säljstart:

Torsdag 19 maj, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41121-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Campbeltown, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Springbank

Destillation:

Trippeldestillerad

Ålder:

10 år

Malt:

Egenmältad, orökt malt

Fat:

100% bourbonfat

Jäsning:

72-110 timmar

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

621 fl.

PRIS

618 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Honung, bivax, vanilj och smörkola följs av inkokta päron, äppelpaj och nougat.

Smak:

Trippeldestillationen ger en mjuk, len och elegant karaktär som ackompanjeras av vanilj och mjölkchokladtoner från bourbonfatlagringen. Därtill noter av honung och citrus.

Eftersmak:

Eleganta toner av mjölkchoklad.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.