Sök
Stäng denna sökruta.

Benrinnes möter Cadillac

Speysidedestilleriet Benrinnes dricker man nästan bara i ägarbolaget Diageos blendwhisky Johnny Walker och länge fanns det endast en officiell buteljering, en Flora och Fauna som lanserades 1991. Det är istället hos de oberoende buteljerarna man får leta efter detta gamla klassiska Speyside-destilleri.

Nu har Glasgowföretaget Vintage Malt Whisky Company buteljerat en singelmalt från Benrinnes och sin vana trogen har man arbetat med omdragningar till ett spännande vinfat. VMWC är sannolikt skotska mästare i fatarbete. Få andra buteljerare, om ens någon, jobbar lika aktivt med att utveckla nya smakupplevelser genom annorlunda och oväntade smakkombinationer.

Här möter en 11-årig Benrinnes ett Bordeauxfat från den lilla berömda vinappellationen Cadillac, som är särskilt känt för sina söta ädelrötade dessertviner. Det blir ett sött och smakrikt möte.

Slutsåld

Benrinnes 2010 Cadillac Wine Finish, Cooper’s Choice, 55%

Säljstart

Fredag 20 maj, utvalda butiker (ca 6 st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11631-01

Alkoholhalt:

55%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Vintage Malt Whisky Company

Destilleri:

Benrinnes Distillery

Destillerad:

April 2010

Buteljerad:

2022

Ålder:

11 år

Fat:

Först i amerikansk ek, därefter slutlagring på Cadillacfat från Bordeaux. #303338

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, naturlig färg

Totalt antal flaskor:

260 fl. (På etiketten anges felaktigt 300 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

260 fl.

PRIS

859 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Stor doft med frukt, kryddor och läder.

Smak:

Fyllig med elegant munkänsla. Mältat korn, ingefära och söta frukter. Komplex och kryddig.

Eftersmak:

Lång med söt malt, frukt och kryddor.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.