Sök
Stäng denna sökruta.

Sherryfatlagrat kraftpaket

Craigellachie grundades 1891 och ligger i hjärtat av Speyside. Namnet betyder ”stenig kulle” och syftar på höjden, med utsikt över floden Spey, där destilleriet är beläget. Byn Craigellachie huserar även Macallan Distillery och välkända tunnbinderiet Speyside Cooperage.

Craigellachie Distillery ägs av Dewar’s och huvuddelen av produktionen används som komponent i ägarbolagets blended whiskies. Det är dock systerdestilleriet Aberfeldy som marknadsförs som ”Home of Dewar’s”, vilket inneburit att Craigellachie fört en ganska anonym tillvaro. Besökare välkomnas endast undantagsvis och besökscenter saknas. 

Whiskyn från Craigellachie brukar vara smakrik och kraftfull och denna sherryfatlagrade single cask-buteljering är inget undantag. Fatet är särskilt utvalt av Symposion från Gordon & MacPhail’s lager i Elgin och buteljerades vid naturlig fatstyrka på 58,3%. Samtliga flaskor är reserverade för den svenska marknaden.

Slutsåld

Craigellachie 2008 1st Fill Sherry Hogshead 13 YO Connoisseurs Choice, 58,3%

Säljstart

Fredag 27 maj, utvalda butiker (ca 7st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41120-01

Alkoholhalt:

58,3%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Craigellachie Distillery

Destillerad:

Måndag 9 juni, 2008

Buteljerad:

Onsdag 16 februari, 2022

Ålder:

13 år

Fat:

First Fill Sherry Hogshead, #20600802. Batch: 22/060.

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad. Naturlig färg.

Totalt antal flaskor:

326 fl.

Antal flaskor till Sverige:

325 fl.

PRIS

1 295 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllenfärgad.

Doft:

Syltade russin, kryddnejlika och apelsinzest. Där finns också blåbär och små eleganta toner av ingefära och farinsocker.

Smak:

Intensiv sherry tillsammans med julkryddor, honung, ugnsbakade äpplen och vitpeppar.

Eftersmak:

Lång, relativt torr och med en sublim kryddighet.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.