Whiskymagi från ett av Skottlands äldsta destillerier

Balblair är ett av de där destillerierna som man näst intill alltid kan lita på. Det är få destillerier som lika konsekvent har en så hög genomgående kvalitet. Köper man en flaska Balblair blir man sällan besviken.

När Balblair byggdes var det i väglöst land, långt från ära och redlighet. Destilleriet är urgammalt. Det grundades 1790 när Gustav III satt på tronen i Sverige, men troligen hade mäsktunnan och pannan varit med länge redan då.

Balblair ligger långt upp i högländerna, nära kusten vid Moray Firth, strax nordväst om Glenmorangie. Trakten var länge otillgänglig och känd för sin utmärkta torv, bra korn och för mängder av illegala destillerier. Balblair ligger inte mer än på en snabb pilsners avstånd från högprofilerade Glenmorangie, men det känns ändå väldigt avlägset och inte många whiskyturister letar sig dit. Trots det finns det numera ett nyinvigt besökscenter av högsta klass och whiskyn lämnar verkligen ingen oberörd.

Destilleriet är långt ifrån ett stort destilleri och på listan av ”kända” destillerier är det inte många som är mindre. Balblair var länge anonymt och whiskyn gick i bulk till de stora blandningsfabrikerna, men sedan Inverhouse tog över ägarskapet har detta sakta förändrats. I början av 2000-talet började man buteljera vintage-utgåvor med rejält gammal whisky, efterhand blev dessa mer och mer populära och whiskyentusiasterna förstod vilket enastående kvalitetsdestilleri som flugit under radarn i så många år. För tre år sedan ersattes vintageprofileringen av en åldersbestämd range, som utan några krusiduller och fatexperiment täcker in spannet mellan 12 och 25 år.
 
Gordon & MacPhail har nu öppnat upp sin berömda Connoisseurs Choice-serie för en riktigt gammal och vällagrad Balblair. Symposion har valt ut en buteljering exklusivt för den svenska marknaden. Det är en bourbonlagrad 26-åring, en fruktig och nötig Balblir på 51 %

Få kvar

Balblair 1995 Refill American Hogshead Connoisseurs Choice 26 Years Old, 51%

Säljstart

Fredag 8 juli, i utvalda butiker (ca 5 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41185-01

Alkoholhalt:

51%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Balblair Distillery

Destillation:

Pot still

Destillerad:

Tisdag 12 september 1995

Buteljerad:

Torsdag 10 mars 2022

Ålder:

26 år

Fat:

Refill American Hogshead, Cask No. 1933, Batch 22/061

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad. Naturlig färg. Buteljering för svenska marknaden.

Totalt antal flaskor:

132 fl.

Antal flaskor till Sverige:

132 fl.

PRIS

3 363 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Söt vanilj i kombination med fruktiga toner av gröna äpplen, ananas och grapefrukt.

Smak:

Söt och kryddig, persika, vanilj och äppelmust, men också svartpeppar, rostad mandel och örter.

Eftersmak:

Fyllig och nötig med ett litet inslag av mynta.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.