Sök
Stäng denna sökruta.

Sverigeunik Glenlivet Single Cask

Störst är inte alltid bäst, men många gånger beror storleken på att man är riktigt bra. När det gäller Skottlands jätte, Glenlivet, är det svårt att hitta några brister. Glenlivet har alltid varit en föregångare och en förebild för destillerierna i Speyside.

I slutet av 1800-talet var Glenlivet så aktat att i stort sett vartenda destilleri i eller i närheten av Livetfloden gladeligen använde sig av Glenlivets namn. Glenlivet försökte sig på att varumärkesskydda destillerinamnet, men efter ett domstolsbeslut 1880 blev det fullt tillåtet för alla att använda sig av Glenlivet som ett tillnamn, vilket ett tjugotal destillerier länge gjorde.

Glenlivets whiskyhistoriska betydelse går nästan inte att överskatta. Det är svårt att tänka sig hur Speysides whisky hade sett ut om inte den notoriske lönnbrännaren George Smith fallit till föga och givit upp sitt fädernenedärvda smugglaryrke och gått med på att betala skatt till stat och krona. Glenlivet blev det destilleri som gjorde det möjligt för den skotska industrin att växa, utvecklas och bli ekonomiskt hållbar.

I dag ”tävlar” Glenlivet med Glenfiddich om vem som är herre på täppan i Skottland och mäktiga Pernod Ricard har investerat enorma belopp i sitt flaggskepp. Årlig produktionskapacitet är imponerande 21 miljoner liter. 

Gordon & MacPhail har ett särskilt gott förhållande till Glenlivet – och vice versa. Länge var man ensamma om att buteljera Glenlivet som singelmalt och man hade långtgående avtal med destilleriet om fatfyllning.

Nu har Gordon & MacPhail buteljerat 97 flaskor 17-årig fatstark bourbonlagrad Glenlivet exklusivt för den svenska marknaden.

Slutsåld

Glenlivet 2004 Refill Bourbon Barrel Connoisseurs Choice 17YO, 58.3%

Säljstart

Fredag 22 juli, utvalda butiker samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41189-01

Alkoholhalt:

58,3%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Glenlivet Distillery

Destillerad:

Onsdag 10 november 2004

Buteljerad:

Måndag 14 mars 2022

Ålder:

17 år

Fat:

Refill Bourbon Barrel, Cask No. 800687. Batch 22/062

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad. Naturlig färg. Buteljering för svenska marknaden.

Totalt antal flaskor:

97 fl.

Antal flaskor till Sverige:

97 fl.

PRIS

1 954 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Ljust gyllenfärgad.

Doft:

Vanilj och vit choklad, guava, mango, exotisk frukt tillsammans med engelsk apelsinmarmelad och fyllig honung.

Smak:

Tropiska frukter, citrus, vitpeppar, röda äpplen och rostad ek.

Eftersmak:

Kryddig och tämligen lång, nötter och citronzest.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.