Sök
Stäng denna sökruta.

Benromach Organic – ny ek ger helt ekologisk whisky

Att lagra whisky på ny ek är inte så vanligt. Det är synd, för den färska eken, eller Virgin Wood som den ofta kallas, sätter en mängd spännande smaker på whiskyn.

Inga fat är mer aktiva; Den nya ekens inre är fyllt med smakämnen som ger whiskyn en karaktär som begagnade fat inte kan ge. Whiskyn får en robust smak med mängder av söta kryddor, men mest tydligt är att ekens vanillin ger en mycket behaglig vaniljkaraktär. De nya faten kolas oftast i olika grad, vilket karamelliserar ekens sockerarter och ytterligare bidrar till den söta smakbilden.

Benromach Destillery


Whisky som mognat på nya ekfat får också mycket färg, ofta går den åt mahogny och kan med blotta ögat förväxlas med sherrylagrad whisky. Nystartade destillerier, inte minst svenska, använder sig gärna av ny ek. Ett skäl är att nya ekfat ökar mognadshastigheten. Medan ett bourbonfat kan behöva 10, kanske 15 år för att utveckla mogen whisky, kan ett nytt ekfat nå dit på, i bästa fall, halva tiden.


Skälet till att etablerade skotska destillerier sällan använder sig av nya ekfat är uteslutande prismässigt. Begagnade ekfat från den amerikanska bourbonindustrin är avsevärt billigare – bourbon måste ju, enligt lag, lagras på nya ekfat. Virgin Wood förekommer dock av och till även bland skotska destillerier som vill utveckla sin portfölj och laborera med sin whiskys smakbild, men knappast något destilleri gör det särskilt frekvent. Mycket få destillerier har ny ek i sin core range och när sådana fat används är det oftast som toppkrydda i olika recept. Benromach har däremot använt nya ekfat länge. Redan 2006 lanserade Benromach sin Organic som uteslutande lagras på ny ek.

Skälet till att Benromach började lagra på nya ekfat var att man ville göra en 100 procent ekologisk whisky. Ska en whisky vara helt ekologisk omöjliggörs användningen av begagnade fat eftersom fatens tidigare innehåll i stort sett aldrig uppfyller ekologiska krav. Inte heller kan man garantera att eken vuxit i skogar fria från konstgödning eller annan mänsklig påverkan. Först när man fann skyddade och ekologiskt certifierade ekskogar i USA kunde man möta UK Soil Associations hårt ställda krav och Benromach Organic blev den första singlemaltwhiskyn med denna långtgående EKO-certifiering.


Benromach gör en old School-whisky och man har anpassat sina metoder efter hur whisky gjordes förr i Speyside. Allra mest märks detta i att man inte har bråttom. Man har långa jästider, destillerar sakta och låter spriten kylas utomhus. I regel röker man också sin malt hårdare än vad som numera är brukligt, men eftersom man inte heller kan garantera torvens miljökrav har man valt att inte alls använda torvrökt malt till Benromach Organic.

Smakmässigt är Benromach Organic ett kärleksbarn mellan amerikansk bourbon och klassisk skotsk singelmalt. När de nya ekfaten möter Speysidestillatet uppstår en smakbild som egentligen inget annat destilleri vare sig kopierat eller åstadkommit tidigare. Att det har blivit en verkligt lyckad kärlekspant understryks av ett dignande prisskåp. Att Benromach och Benromach Organic har en stor skara fans över hela världen har medfört att det, emellanåt, varit svårt för Gordon & MacPhail att möta efterfrågan. Men nu kommer alltså en rejäl lansering av Benromach Organic till Sverige, hela 6000 flaskor släpps på Systembolaget.

Få kvar

Benromach Organic 2013 Virgin American Oak, 46%

Säljstart

Fredag 12 augusti, utvalda butiker (ca 60st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11847-01

Alkoholhalt:

46%

Typ:

Organic Speyside Single Malt Scotch Whisky

Producent:

The Benromach Distillery Company Ltd

Destillerad:

2013

Buteljerad:

2022

Destillation:

Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23%. Lökformad Spirit still (med boiling ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73%–60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.

Vatten:

Vatten från Chapelton Spring, Romach Hills

Fat:

8 års lagring på 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba)

Jäst:

Kombination av Distiller’s och Brewer’s yeast

Malt:

Orökt malt av kornsorten Concerto, (0 ppm)

Angels share:

2–3% årligen

Totalt antal flaskor:

7 200 fl. i den aktuella batchen

Antal flaskor till Sverige:

6 000 fl.

PRIS

597 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Kopparfärgad.

Doft:

Knäckig med toner av vanilj, honung, mogen frukt, rostad malt, choklad, citrus och äpplen.

Smak:

Krämig och knäckig med tydlig fatkaraktär och viss pepprighet. Inslag av nymalet kaffe, choklad, vanilj, bananchips och örter.

Eftersmak:

Lång och smakrik med toner av anis och kakao.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.