Sök
Stäng denna sökruta.

30-årig sherryfatlagring från Speyside

Tormore är ett fascinerande destilleri. Det har ingen anrik historia. Det är bara drygt 60 år gammalt, men har ändå blivit byggnadsminnesmärkt. Många menar att Tormore är idealet för hur ett whiskydestilleri ska se ut, andra har en totalt motsatt uppfattning. Det är under alla omständigheter en byggnad som är omöjlig att missa när man passerar på A95 upp mot Craigellachie i Speyside.

Tormore har ett spektakulärt förflutet. Under tidigare ägare var destilleriet inblandat i skumraskaffärer och den amerikanska maffian lär under en tid ha haft indirekt kontroll över det som producerades. Numera tuffar Tormores pannor enligt lagens alla regler och destilleriet ger ett betydande tillskott till den malt som används till Chivas Regal och andra av Pernod Ricards stora blendwhiskysorter. Som singelmalt är Tormore relativt okänd och man får ofta söka sig till de oberoende buteljerarna för att finna spännande buteljeringar.

Gordon & MacPhail har valt att buteljera en Refill Sherry Butt i sin berömda Connoisseurs Choice-serie. Det är en smakfull och läcker sherrylagring som vibrerar av nötiga och söta toner.

I lager

Tormore 1991 Refill Sherry Butt Connoisseurs Choice 30 YO, 55,7%

Säljstart

Torsdag 25 augusti, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41194-01

Alkoholhalt:

55,7%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Tormore Distillery

Destillerad:

Måndag 30 september 1991

Buteljerad:

Onsdag 15 december 2021

Ålder:

30 år

Årgång:

1991

Fat:

Refill Sherry Butt, Cask No 15386

Batch:

22/013

Övrigt:

Ej färgad, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

488 fl.

Antal flaskor till Sverige:

36 fl.

PRIS

8 716 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Sherrytoner inbäddade i svarta vinbär och rostad ek. Mogna äpplen, nästan äpplemust och en elegant grapefrukt.

Smak:

Söt kola, kanel och ingefära. Hallonkompott, demerarasocker och rostade hasselnötter.

Eftersmak:

Lång och söt med rostad mandel och kryddor i avslutningen.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.