Sök
Stäng denna sökruta.

Bourbonfatlagrad i subtropiska sydligaste Japan

Hombu Shuzo Co är ett bolag som är intimt förknippat med den japanska whiskyhistorien. Bolaget destillerade faktiskt maltwhisky i Japan redan innan Masataka Taketsuru reste till Skottland och kom hem och byggde det som brukar beskrivas som Japans första whiskydestilleri.

1985 byggde bolaget Shinshu, ett destilleri långt uppe i japanska Kisobergen, i den lilla byn Miyada, på nästan 800 meters höjd. Destilleriet blev inte långlivat utan lades i malpåse efter några år. Det skulle dröja till 2011 innan det väcktes ur sin Törnrosasömn, då hade intresset för den japanska whiskyn exploderat i väst och marknadsutsikterna för ny japansk whisky var goda. När Shinshus Mars-whisky lanserades blev den snabbt mycket hyllad och från att ha varit ett säsongsdestilleri fick produktionen gå upp på full styrka.

Framgångarna fortsatte och 2015 beslutade man att bygga ännu ett destilleri, Tsunuki. Platsen man valde var Kagoshima på ön Kyushu, den sydligaste av Japans fyra stora öar. Klimatet är subtropiskt med hög luftfuktighet och Japans högsta genomsnittstemperatur, vilket ger helt annorlunda lagringsförutsättningar än de vid Shinshu uppe i de japanska alperna.

Förra utgåvan från Tsunuki var en rökig whisky, men denna bourbonfatlagrade buteljering bjuder på en annan smakprofil med lätt rök, malt, choklad, apelsin, kryddor och generös vanilj. 

Slutsåld

Mars Single Malt Whisky Tsunuki 2022 Edition, 50%

Säljstart

Torsdag 25 augusti, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41227-01

Alkoholhalt:

50%

Typ:

Single Malt Japanese Whisky

Producent:

Hombo Shuzo Co.

Destilleri:

Mars Tsunuki Distillery

Ålder:

Anges ej

Vatten:

Mjukt vatten från berget Kuratayama nära destilleriet

Fat:

Huvudsakligen First Fill Bourbon Barrels, men också en del Second Fill

Jäst:

5 olika typer av jäst används

Angels share:

3–7%, främst vatten avdunstar

Övrigt:

Ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

35 800 fl.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 649 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Inledande lätt rökighet följs av kryddiga aromer, apelsintoner, malt, choklad och rik vanilj.

Smak:

Söt och rund med fruktiga toner av äpple, apelsin, choklad, mandel och vanilj.

Eftersmak:

Lång och värmande med en behaglig munkänsla.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.